• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт круша Есен Яковлева

Есен Яковлева е круша от есенното узряване, получена във Всеруския изследователски институт по генетика и развъждане на овощни растения на името на В. И.В. Мичурина чрез кръстосване на 2 сорта - Дъщерята на Бланкова x Бергамотът на Есперена. Развъдната работа е извършена от P.N. Яковлев, С.П. Яковлев, З.Н. Цветаева. През 1949 г. сортът е изпратен на държавния тест. От 1974 г. той е зониран в Централна Черноземна (Воронежска, Курска области) и Нижневолжска (Волгоградска област). Най-широко разпространен е в Централна Русия.

Сорт круша Есен Яковлева

Дърветата са големи, с бързи темпове на растеж. Короната е разперена, рядка, леко увиснала с течение на времето, формата варира от силно кръгла до широка пирамидална. Скелетните клони растат здраво заедно. Издънки с тъмнокафяв цвят, средна дебелина, извити; лентицелите са малко на брой. Листата са средни по размер, с широко заострен връх, клиновидна основа, насочени нагоре, по ръба има назъбена назъбеност; листната периста има леко извита форма. Дръжките са дълги. Прилистниците шиловидни. Способността на сорта да образува издънки е висока, поради което при силна резитба короната се удебелява. Плодовите образувания са вързани главно на пръстени и плодни клонки.

Плодовете на крушата Осенния Яковлева са средно големи (130 - 150 g, най-големите екземпляри достигат 250 g), оребрени, с широка крушовидна или неправилно закръглено-ромбична форма. С подвижна зрялост основният цвят на плодовете е зелен, покривният цвят се появява като лек руж от слънчевата страна. В периода на зряла консумация основният цвят се променя на зеленикаво-жълт, покривният цвят преминава върху по-малка част от плодовете под формата на дифузен карминов руж. Също така по кожата се виждат големи подкожни точки с кафяв цвят. Дръжките са прави, със средна дължина и дебелина. Фунията е със средна дълбочина, широка, без ръжда. Чашата е със среден размер, отворен тип. Чинийката е малка, широка, леко оребрена. Сърцето е овално, широко. Камерите за засяване са затворени. Семената са едри, яйцевидни, светлокафяви.

Сорт круша Есен Яковлева

Пулпата е плътна, мазна, негранулирана, леко ароматна, вкусът се топи, сочен, доста нежен, сладък, нетърпелив, с лек послевкус от индийско орехче. Дегустационен резултат - 4,8 - 4,9 точки. Биохимичният състав на плодовете е следният: сумата на захарите - 9,0%, киселинността - 0,08%, аскорбиновата киселина - 12,0 mg / 100 g, катехините - 38,8 mg / 100 g. Използването на сорта е универсално: конфитюри, консерви, мармалад, вино, компоти, захаросани плодове и т.н.

Времето за подвижна зрялост на плодовете пада на 2-рата половина на август. В хладилно хранилище за плодове периодът на консумация продължава до края на октомври.

Плододаването започва от 5-та година след засаждането в градината, но се отбелязват и по-късни дати. Културите се характеризират с изобилие (средно 30 - 35 кг / дърво). Общото ниво на зимоустойчивост на сорта е средно. В условията на Мичуринск зимната устойчивост се оценява като задоволителна. Устойчивост на замръзване - до минус 32 ° C. Нивото на толерантност към суша е доста високо. В епифитотичните години има силно увреждане от струпясване по плодовете.

Есента Яковлева се използва в развъдната работа. С нейно участие бяха отгледани крушата дебютантка (VNIIG и SPR на името на IV Мичурин, чрез безплатно опрашване на Есен Яковлев), районирана в района на Средно Поволжие и редица елитни форми.

Сорт круша Есен Яковлева

Сред основните предимства на тази круша: високи вкусови характеристики на плодовете (използвани като донор на тази основа), обилни реколти.

Основните недостатъци включват: податливостта на плодовете на струпясване, големият размер на дърветата, недостатъчна зимна издръжливост и късно плододаване.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Чернега Любов, Смоленск
преди 4 години

Есен Яковлева расте на нашия сайт от 9 години. Влезе в плододаване през 6-та година. Дървото е доста високо. Взехме този факт предвид при кацане и кацнахме на разстояние 5 метра от съседите. Крушата е склонна към струпясване, затова провеждам редовно превантивно лечение срещу гъбични и бактериални заболявания. Плодовете са много вкусни, узряват в края на август. С внимателно изваждане и съхранение в мазето плодовете лежат до Нова година и стават по-вкусни. Крушите са сочни, няма зърненост. В условията на средната лента леко замръзна. Според мен това е достоен късен сорт, който изисква подходящи техники на отглеждане.

Елена, Самара
преди 3 години

Есента Яковлева расте тук от много дълго време - със сигурност 15 години. Реколтата започва да дава сравнително рано - през 6-та година. Дървото има много добър добив - всяка година има плодове, но аз считам, че това е предимство не на сорт, а на опрашител, който расте със съседи зад ограда. Крушите не са много големи, в пълна зрялост са много вкусни с приятен освежаващ послевкус, ароматни и сочни. Ако не сте закъснели с прибирането на плодовете, тогава крушите могат да се съхраняват на тъмно, хладно място за месец и половина. Този сорт е единственият, който расте у нас от толкова дълго време и практически няма проблеми - всички останали круши умират поради близостта на подпочвените води, от което заключавам, че има стабилна коренова система. Но от друга страна има и друг недостатък - дървото е податливо на гъбични заболявания, но е по-лесно да се справим с тях, отколкото с подпочвените води (ние извършваме превантивни лечения с медни препарати). И все пак - дървото е много голямо (за малка площ ще бъде проблематично).

Домати

Краставици

Ягода