• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт патладжан Валентин (F1)

Зеленчуковите хибриди са носители на най-добрите характеристики, поради което търсенето на тях сред градинарите е толкова голямо. Холандската компания Monsanto разработва растения с невероятни възможности в продължение на много години. Сред тях е патладжанът на Валентин, регистриран през 2005 г. и включен в Държавния регистър на растенията на Руската федерация през 2007 г. Сортът е одобрен за отглеждане във всички региони на Русия. Препоръчва се за приюти на открито и за кино в лични спомагателни парцели. Той се е доказал добре в Молдова и Украйна.

Описание

Отворено растение с добри темпове на растеж. Полуразпръснат храст, средна до висока височина. Средната височина е 85 - 90 см, но в оранжерия тя може да бъде по-висока от метър. Стъблото не е прекалено дебело, мъхесто, със слабо антоцианиново оцветяване. Междувъзлията са къси. Листата са с нормален размер, яркозелени, с леко назъбен ръб и лека вълнообразност. Повърхността на плочата е жилава, грапава на допир. Дръжката на сорта е дълга, не дебела. Цветето е лилаво. Чашката е светло зелена, със или без редки бодли. Кореновата система на патладжана е силна.

Плодовете на Валентина са красиви, удължени, с форма на круша или капка с гладка повърхност. Дължина 26 см, диаметър 5 см. Типично тегло 200 - 220 грама. Кожата е тънка, здрава и еластична, силно лъскава, тъмно лилава, понякога почти черна на цвят. Месото е бяло или кремаво бяло, доста твърдо. Вкусът е мек и нежен, не съдържа горчивина. Семената или напълно липсват, или се съдържат в малки количества, докато са много меки. Отличен вкус, пулпата има диетични свойства.

Сортови характеристики

  • Ранно узрял патладжан - от момента на поникването до началото на прибирането на реколтата отнема около 90 дни. Ако засадите разсад, тогава узряването настъпва още по-рано - след 2 месеца. Реколтата узрява до второто десетилетие на юли;
  • добивът на отворено легло е 3,2 кг на 1 кв. метри. В Теплице поради увеличения период на плододаване тази цифра може да бъде надвишена няколко пъти;
  • зрелият зеленчук има отличен външен вид и високо търговско качество;
  • едно от основните предимства на Валентина е нейната висока устойчивост на промени в метеорологичните условия. Дори да е дъждовно и прохладно навън, цветята няма да окапнат и яйчникът ще продължи да се формира;
  • високите търговски качества не се губят нито при продължително транспортиране, нито по време на съхранение. В хладни условия патладжаните могат да лежат цял ​​месец, без да губят вкуса си;
  • устойчивостта на болести е много висока, сортът е особено устойчив на вируса на тютюневата мозайка;
  • начинът на използване е универсален. Зрелите плодове са идеални за приготвяне на леки закуски и топли ястия. През зимата от тях могат да се приготвят много вкусни препарати.

Характеристики на селскостопанската технология

В топъл климат семената на Валентина могат да се засяват директно в почвата. Семената от производителя не се нуждаят от допълнителна обработка. Засаждането може да се извърши в началото на май. Ако времето е хладно, посевите могат да бъдат покрити с фолио.

За да се получат разсад, семената от патладжан се засяват в края на февруари - началото на март. Разсад с най-малко 4 истински листа се трансплантира в оранжерия или градинско легло. Ако се предполага, че сортът се отглежда на открито, за успешна адаптация над леглото е инсталирана оранжерия с лек филм с трансплантирани разсад. До пълно вкореняване младите растения често се поливат - веднъж на 3 до 4 дни.

Схема на засаждане - до 30 см разстояние между храстите в един ред, междуредие - 60 - 70 см. Дълбочина на засяване на семената на Валентина - не повече от 1,5 см.Градинското легло е най-добре поставено на добре осветено място, защитено от течение.

В открито поле растенията растат по-набити и обикновено не се нуждаят от жартиера. Но на закрито жартиера е задължително. Грижата за патладжаните е проста, тя се състои в своевременно поливане, подхранване и разрохкване на почвата.

Валентина е отличен сорт за лични домакинства. Той е непретенциозен, устойчив на болести, толерира всяко неблагоприятно време през вегетационния период. Освен това сортът се слави с висок добив и отличен вкус. Единственият недостатък е необходимостта да се купуват семена всяка година.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
С. Георгиевка, Саратовско
Преди 2 години

Това е наистина, наистина, оценка, достойна за похвала. Плодовете растат големи и узряват рано. При нарязването има много малко семена, няма горчивина. След събирането те запазват презентацията и качеството си за дълго време. Готвене хайвер, пържене и сушене за зимата. Както всички патладжани, Валентин е бил нападнат от колорадския бръмбар. Те бяха лекувани със специални препарати. Лошото е, че нямаме семена от този сорт в продажба в нашия регион; трябва да търсим в интернет магазините.

Домати

Краставици

Ягода