• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Hydrangea paniculata Vanilla Fraise

Хортензиите на метлиците са много популярни сред производителите на цветя от цял ​​свят. Някои сортове от това красиво растение заслужават да бъдат подчертани. Например миналият век ни даде ванилов фрейз, който днес се счита за един от най-популярните и модерни сортове декоративни цъфтящи храсти. Нека разберем повече за нея.

История на произхода

Vanille fraise е европейски сорт, създаден във Франция. Непосредственото място на появата му е разсадникът на Renault, който е специализиран в отглеждането на сортове точно метлична хортензия. Тук, в допълнение към гореспоменатото цвете, са добре познати разновидности на тази култура като Диамантино, Sunday Fraze, Diamond Rouge, Fraze Melba... Работата върху нашата героиня е извършена от компания за цветове от 1989 до 2003 г. Ваниловият фрейз получи звучното си име благодарение на двойния бяло-розов нюанс на съцветията, а от френски се превежда като „ягода с ванилия“. Друго име на цветето: Рени.

Описание на външния вид и характеристики

Сортовото растение прилича на мощен разпръснат храст, чиято височина варира от 1,5 до 2 метра. Образувано е от кестеняви гъвкави стъбла. Въпреки тази особеност, те все още се огъват или дори лежат по време на цъфтежа на културата поради тежестта на съцветията. Ширината на короната достига 200 см. По целия обем на храста има яйцевидни листа с тъмнозелен цвят, с назъбен ръб, кадифена външна повърхност и подчертана купчина в зоната на вените, със заострени върхове. Vanilla Fraze има много красиви съцветия: големи, с пирамидална форма, гъсто „пълнени“ със стерилни цветя. Максималната им дължина е 40 см, ширината им е наполовина по-малка. Цветът на току-що появилите се на хортензия е кремаво бял. В бъдеще и за кратко време той се заменя с интензивен розов нюанс. Това се случва постепенно, в резултат на което в даден момент съцветия с двойно оцветяване на растението: снежнобяло в горната част и розово в долната част. Розовият оттенък придобива по-наситен тон с настъпването на есента, въпреки че може да се превърне и в бургундско червено. Ваниловият фрейз цъфти от юни до септември. Започва през годината, в която е засадено растението.

Vanille fraise е силно устойчив на студено време. Тя не се страхува от студове до -30 ° C. Въпреки това, дори при -40 ° C, стъблата на храста не са повредени. Ако замръзнат, тогава с пристигането на пролетта те се възстановяват много бързо. Като се има предвид всичко това, можете безопасно да отглеждате реколта както в региони с умерен климат, така и в студените райони на Сибир. Hortense живее с нормални грижи до 40 години. В същото време великолепието на цъфтежа по никакъв начин не зависи от възрастта на растението.

Отглеждане и грижи

Ваниловият фрейз е светлолюбива култура. Не го поставяйте обаче там, където дни наред ще бъде изложено на пряка слънчева светлина. Това е допустимо само сутрин и следобед, а по обяд културата изисква полусянка. Освен това растението не обича студените течения. Той ще бъде защитен от ветровете от близките стени на сгради, високи дървета или ограда.

Засаждането може да се извършва както през пролетта, така и през есента. Сортът предпочита плодородни, кисели почви с умерена влага и също е нормално за субстрат с неутрална реакция. Не понася суша и застояла влага в почвата. Хортензиите са противопоказани при варовикови почви. Оптималният състав на почвената смес за това цвете: торф, хумус, листна земя и пясък в равни части. Ваниловият фрейз се засажда в яма за засаждане с дълбочина и ширина около 30 см. На дъното на дупката се поставя дебел дренажен слой (чакъл, счупена тухла или перлит). След засаждането растението се полива обилно. Наложително е да се остави разстояние от 100 до 200 см между разсад, като се има предвид впечатляващата ширина, която този сорт расте.

Храстът е непретенциозен, но въпреки това за нормален растеж и развитие трябва да му се осигурят добри грижи. Поливайте хортензията с мека хладка вода до два пъти седмично. В студено и влажно време овлажняването на почвата се извършва още по-рядко - веднъж седмично. Под всеки храст се изсипват поне 10 литра вода.

Подхранването също трябва да бъде редовно. Тази процедура се извършва два пъти месечно. Въвеждането на органични и минерални торове под културата се редува. Като органично вещество се използва воден разтвор на птичи тор или лопен. Минерални комплекси, подходящи за дресиране на ванилов фрейз: суперфосфат, складови торове, предназначени за хортензии или, при липса на такива, за азалии. Не можете да оплодите почвата под цветето с пепел и креда. В етапа на бутонизация и цъфтеж растението се нуждае от повече минерални торове, съдържащи достатъчно калий и фосфор. В самото начало на вегетационния период трябва да се даде предпочитание на азотни торове, които помагат на храста да расте зелена маса за кратко време.

Много е важно растението да се реже. Времето на изпълнението му е пролетта, началото на соковия поток. За да се получи храст с голям брой съцветия, върху него при резитбата трябва да се оставят две двойки пъпки. Ако искате френската красота Vanille fraise да ви изуми с големите размери на цветни капачки, оставете издънките по-дълго. Освен това трябва да премахнете сухи, тънки и болни клони, избледнели съцветия (за да стимулирате развитието на нови пъпки). Стар храст от ванилов фрейз може да бъде актуализиран, използвайки тази процедура, като го изрежете до основата.

Младите екземпляри, засадени на мястото през топлия сезон, трябва да бъдат покрити през зимата, въпреки високата студоустойчивост на хортензията. Опалите листа, дървени стърготини и слама ще бъдат добри изолатори. И се препоръчва да се постави слой компост около багажника, така че корените на растението да не замръзват.

Ваниловият фрейз е податлив на гъбични заболявания. На първо място, говорим за брашнеста мана, появата на която е провокирана от висока влажност на въздуха. Сивото гниене причинява не по-малко вреда на растението. С тези проблеми се бори чрез третиране на хортензии с воден разтвор на фунгицид. Ако листата побледнеят върху храста, това означава, че той е станал жертва на хлороза, която може да бъде елиминирана чрез подкисляване на почвата. От вредителите най-голямата опасност за европейската модница е ненаситната листна въшка. Те се отърват от него благодарение на инсектицидите.

Размножаването на растенията става по два начина: чрез наслояване и чрез разделяне на храста. Първият метод се използва през пролетта и есента, но само за зрели храсти с развита коренова система. Вторият метод може да се използва през целия вегетационен период. Дори начинаещите производители могат да се справят.

Случаи на употреба

Сорт Vanilla freise е подходящ при групови насаждения, където се съчетава добре с цъфтящи трайни насаждения, иглолистни дървета или други декоративни храсти. Тази култура е добра и в градинските ансамбли с други разновидности на хортензия от метли. Това привлекателно растение е подходящо за жив плет и миксбордъри, където е най-добре поставено в средния слой. Маншетите, домакините и седумът ще направят прекрасна компания за храста. Можете да засадите ванилия в центъра на цветното си легло и да го заобиколите с по-къси растения. Като самотен храст, тази красота привлича вниманието в предните градини, паркове, вътрешни дворове и зони за отдих.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода