• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Ажур

Ажурът е средно ранен руски сорт картофи (Solanum tuberosum) за използване на маса. Отгледан от специалистите на Всесъюзния институт за изследване на картофите на А. Г. Лорх в сътрудничество с Агрофирма Седек LLC. Съвсем наскоро, през 2017 г., три години след подаване на заявление за регистрация, той беше включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Район в Централния регион на страната (Москва, Тула, Рязан, Смоленск, Иваново, Калуга, Владимир, Брянск). Различава се с отлично представяне, ранно туберизиране, добро съхранение. Оценява се заради високия си добив.

От момента на поникване до пълно узряване минават 70-85 дни, но първото копаене може да се извърши вече на 45-ия ден от растежа на картофите. Все пак трябва да се каже, че най-висок добив може да се получи при копаене в края на вегетационния период.

Средно или високо растение, междинен тип, с полуизправени стъбла. Листа със среден размер, междинен тип, тъмно зелен цвят. Цветовете са червено-виолетови. Венчето е средно; вътрешната му страна има силно изразено оцветяване на антоцианин.

Ажур има добре развита коренова система, в едно гнездо се образуват 7-13 средно големи грудки. Търговските картофи имат тегло в диапазона 98-135 грама, но екземплярите често растат дори повече. Клубените имат удължено-овална форма, равна повърхност без дефекти (неравности и дупки). Кората е червена на цвят, гладка на допир. Пулпата е светложълта на цвят. Очите са малки, повърхностни, почти невидими. Като цяло грудките имат отлично представяне, отлични са за продажба, освен това процесът на почистването им е улеснен, благодарение на плоската повърхност и незабележимите очи. Трябва да се спомене и за равномерността на картофите в гнездото - грудките са еднородни, сходни по размер и тегло.

Според резултатите от държавните тестове на сорта, пазарният добив е регистриран на ниво 187-410 c / ha, с 24-99 c / ha повече от показателите Елизабет и Невски... Най-голямо количество е получено в района на Брянск - събрани са 443 центнера картофи на хектар площ за засаждане, което е със 70 ц / ха по-високо от стандартите Дядо Коледа... Според оригинатора потенциалният добив може да бъде 500 c / ha. Търгуемостта е много добра - 78-98%, запазване на качеството - 94%.

Azhur има отлични вкусови качества. Зеленчуците на грудки са лошо сварени, най-подходящи за варене в "униформа" или белени, пържене, печене, пълнене, идеално допълват салати, супи и зеленчукови смеси. Пулпът има много приятна текстура, не губи цвета си по време на термична обработка, изглежда апетитен и привлекателен, когато завърши. Съдържанието на нишесте в грудките е на средно ниво - 13,7-16,4%. Картофите са подходящи за използване не само в кухните на домакините, но и в големи преработвателни предприятия. Отличен е за механично почистване, измиване и рязане, благодарение на сплесканата си форма на грудка и плитки повърхностни очи.

Сортът е неизискващ към почвите, може да се отглежда в най-различни условия, но все пак на плодородни почви, в региони с мек климат, той е в състояние да даде най-добри добиви. Въпреки факта, че Azhur е официално одобрен за отглеждане само в централния регион на Русия, той се е разпространил на почти цялата територия на страната и извън нея. Сортът е търсен и в Украйна и Беларус.

Растенията са непретенциозни, не изискват специални грижи. Трябва обаче да се разбере, че колкото повече внимание отделяте на насажденията си, толкова по-голям добив можете да очаквате от тях. Картофите могат да образуват много големи грудки, при това в големи количества, но за това се нуждаят от достатъчно хранене. Осигурете на растенията своевременно органично и минерално торене и тогава те ще ви зарадват с отлична реколта.Не забравяйте за стандартните селскостопански техники - избиване, плевене, превантивна обработка срещу насекоми вредители и болести, разрохкване на почвата, както и поливане. Що се отнася до последното, според някои доклади Azhur е устойчив на суша, така че е много добър избор за онези градинари, които нямат възможност да посещават често сайта си и да наблюдават редовно влажността на почвата.

От характеристиките на селскостопанската технология може да се отбележи още един нюанс. Силно се препоръчва семената да покълнат, за да се подобри кълняемостта и да се намали времето за узряване. Поради изразения период на покой, между другото, клубените се съхраняват перфектно, без да поникнат и без да губят вкуса и пазарната си стойност. Друг агротехнически нюанс е, че висококачествените превантивни лечения при късна болест и спазването на сеитбообръщението на площадката са изключително важни. Най-добрите предшественици на картофите са зелен тор, тиквички, зеле, чесън, бобови растения, лук, цвекло.

Сортът е устойчив на вируса на търкаляне на листа, лентовата мозайка, обикновената струпясване, причинителят на рака. Уязвим за кистозна нематода на ауреус. Според Всеруския изследователски институт по фитопатология той е податлив на късна болест както в върховете, така и в грудките.

Ажурът е спечелил много положителни и дори възхитени отзиви за себе си. Специален момент сред предимствата му е високият добив. Според градинарите това е наистина впечатляващо и често надхвърля границите, декларирани от оригинатора. Те също така отбелязват пластичността на нашия герой, способността му да се адаптира добре към коренно различни условия на отглеждане. И разбира се, картофите бяха високо оценени за отличния си вкус. Освен това той узрява рано и приятелски, което ви позволява да получите млада реколта много по-рано от обявения вегетационен период. По този начин, сред другите средно ранни сортове, нашият герой може да бъде причислен към списъка на лидерите по отношение на степента на туберкулизация.

Сред другите предимства на сорта са доброто съхранение, устойчивостта на механични повреди и различни заболявания. Отделно си струва да се отбележи отличното представяне на клубените. Самият създател твърди, че Azhur е аналог на различни европейски сортове по външен вид на грудки. И в това твърдение може спокойно да се повярва - картофите изглеждат наистина страхотно! Така че става почти идеален избор за тези, които искат да отглеждат картофи за продажба.

Но такъв „идеален“ представител на културата има и някои недостатъци. Основните са слабата устойчивост на златиста кистозна нематода и късна болест. От друга страна, с компетентната селскостопанска технология тези проблеми са много лесни за справяне. До известна степен недостатъците могат да се отдадат на взискателността на плодородието на почвата, но това явление е напълно оправдано - растенията се нуждаят от достатъчно хранене, за да растат и да "хранят" голям брой големи грудки.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода