• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълки Коваленковское

Коваленковското е късно лятно сладкоплодно ябълково дърво от селекцията на Беларуския изследователски институт по овощарство (сега РУЕ „Институт по овощарство“ на Националната академия на науките на Беларус). Разсадът е получен чрез безплатно опрашване на сорта Lafram. Авторството принадлежи на Г. К. Коваленко и М. И. Сухотски. Понякога можете да чуете друго име за това ябълково дърво - червено сладко. От 1999 г. Коваленковское е включено в Държавния регистър на сортовете и дърветата и храстите на Република Беларус. В Русия сортът е райониран в Централния регион.

Сорт ябълки Коваленковское

Дърветата са средно големи, бързо растящи. Короната е доста плътна, привлекателно закръглена (обратно пирамидална), средно удебелена, с плътно разлистване. Скелетните клони са мощни, леко извити във форма. Кората на ствола и основните клони е кафява на цвят, с лек лъскав блясък. Издънките са дебели, заоблени, рунести, компактно разположени, оцветени в тъмно червено. Листата са средно големи, елипсовидни, дълго заострени, с гранулирани ръбове, тъмнозелени на цвят. Плодовите яйчници се образуват главно върху анелидите, по-рядко в краищата на годишните израстъци.

Цъфтежът се извършва рано. Цветовете са бели, големи по размер, в съцветието има до 5 парчета. Бъбречната способност за пробуждане и покълване са високи.

Сорт ябълки Коваленковское

Плодовете на ябълковото дърво Коваленковское са големи (средното тегло на ябълката е около 150 - 180 g, най-големите екземпляри могат да достигнат 200 - 205 g), средна едномерност, правилна кръгла, леко конична форма. Основният цвят на плодовете е светло зелен, покривният цвят се изразява чрез размазан, наситен тъмночервен руж, който заема почти цялата повърхност на ябълката. В същото време цветът на плодовете леко се различава в зависимост от местоположението им в короната на дървото: най-ярките плодове са концентрирани на места с най-голяма осветеност, а в плодовете вътре в короната основният цвят е по-забележим и покривният цвят е по-малко наситен (по-светъл червен руж с удари и ивици). Подкожните точки със среден размер, зелени на цвят, фини, присъстват в малки количества. Дръжките са със средна дължина и дебелина. Чинийката е със средна дълбочина и широка. Фунията е дълбока, с тясна форма. Затворена чаша.

Сорт ябълки Коваленковское

Пулпът е бял, финозърнест, със средна плътност, бодлив, сочен, средно ароматен, абсолютно сладък вкус. Дори в неузрелите плодове киселинността не се усеща. В 5-степенна дегустационна скала вкусът на това ябълково дърво се оценява на 4,5 точки. По химичен състав плодовете съдържат: сухо вещество (13,6%), количеството захари (10,86%), титруеми киселини (0,19%), аскорбинова киселина (12,2 mg / 100 g). Сортът е подходящ за всички видове обработка (консерви, конфитюри, сокове и др.)

По времето на узряването на плодовете Коваленковското обикновено се нарича късни летни сортове: в условията на южните райони на Беларус и Украйна първите плодове узряват от Яблочен Спасител, т.е. до 19 август. Освен това периодът на узряване е неравномерен и съответно се простира за определен период от време. Но вече в условията на Московска област този сорт е доста ранна есен и реколтата обикновено се извършва тук не по-рано от средата на септември. В хладно помещение плодовете се съхраняват един месец, в хладилника - не повече от 2 месеца. Хармоничният вкус и аромат на плодовете се разкриват напълно за 10 - 15 дни след отстраняване от дървото. По време на периода на узряване ябълките не се ронят и продължават да се държат здраво за клоните.

Ранната зрялост е доста висока: на запас от 62−396 дървета започват да плододават още на 2 - 3-та година след засаждането в градината, на семенен запас - на 3 - 4-та година. Плододаването е стабилно, редовно. Добивът е висок (до 30 т / ха с модел на засаждане 5 × 3 м върху средно голяма подложка от 54-118).

Сортът е силно зимоустойчив и умерено устойчив на суша. Устойчивостта към гъбични заболявания е средна: в епифитотичните години плодовете и листата са леко засегнати от струпясване.

Основните предимства на ябълковото дърво Коваленковское включват: елегантни плодове с висока потребителска и стокова оценка; непроливане на узряла реколта; високи нива на ранна зрялост, производителност и зимна издръжливост.

Най-съществените недостатъци включват: малко по-продължителен период на узряване на плодовете и склонността на короната да се сгъстява.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Наталия, Москва
преди 4 години

Много добро, просто голямо разнообразие. Нашето дърво е все още младо, реколтата все още не е в кофи, въпреки че е ясно, че ябълковото дърво е плодоносно - клоните са залепени. Заяждаме засега всичко от дървото, толкова вкусно, че няма какво да лъжем. Дървото с плодове е много красиво - те стават червени през юни, само на сянка цветът е заглушен. В плодовете изобщо няма киселина, а сладостта не е захарна. Плодовете са сочни, не стават скучни, можете да изядете няколко поредни, едва ли повече - те са достатъчно големи. Накратко, докато са там, те непрекъснато ги привличат. Искам да направя още едно дърво на семенен запас, нека да расте и да парадира. Талдом, Московска област.

Мара
преди 3 години

Много вкусни и здравословни ябълки. Имам стомашни проблеми и този сорт им позволява да се ядат и освен това не предизвиква увеличаване на апетита, тъй като няма киселина и сладост умерено. Прекрасно разнообразие.

Олга (Киров)
преди 7 месеца

Къде да купя това ябълково дърво? Вече изрових целия интернет. Не мога да го намеря ((Любимият ми сорт! Жалко, че градината трябваше да бъде продадена. Изминаха много години, а ябълковото дърво е пред очите ми.

Домати

Краставици

Ягода