• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Феникс Алтай

Сега е трудно да се повярва, но в началото на 20 век в Алтай на практика нямаше ябълкови градини. Но всичко се промени, когато млад специалист, животновъд М.А. Лисавенко. И работата започна да кипи, започнаха да се появяват сортове сибирски ябълкови дървета, устойчиви на неблагоприятни условия. Но тук е проблемът, местните жители реагираха с недоверие на такова чудо. Как, култивирани ябълкови дървета в Сибир? Не може да бъде. Следователно през есента на 1950 г. в Барнаул първите сортове ябълки, отгледани от Лисавенко, се продават много зле. Но късметлиите, които вярваха на учения и се сдобиха с разсад, след няколко години вече можеха да се похвалят с първите си реколти от ябълки на своите недоверчиви съседи. Ето как се сбъдна мечтата на учения и Сибирският регион започна да се запълва с цъфтящи ябълкови градини. Като наследство селекционерът остави на градинарите сортове, които сам създаде, и такива, върху които след заминаването му колеги и ученици продължиха да работят. Един от тях е Phoenix Altai, избран през 1948 г. сред разсад от безплатно опрашване на Bellefleur Phoenix. Автори: М.А. Лисавенко, И.П. Калинина, Л.Ю. Жебровская, Н.В. Ермакова. През 1974 г. сортът е включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Русия. Първоначално новостта е зонирана в Алтай, особено в ниските планини и планинските райони. Но след сортови изпитания той получи достъп в целия Западносибирски регион (Република Алтай, Алтайска територия, Кемерово, Новосибирск, Омск, Томск, Тюмен). Кандидат и инициатор - Федерална държавна бюджетна научна институция "Федерален научен център по агробиотехнологии на Алтай". Сортът се оценява като материал за отглеждане. С помощта на нашия герой в NIISS бяха отгледани ябълковото дърво Altynai и голям брой елитни форми с устойчивост на струпясване и висококачествени плодове.

Описание

Растението принадлежи към големи полукултури. Дървото е със средна сила, но има информация, че максималната височина може да достигне 8 метра. Годишният растеж се отчита на ниво 5 - 7 см. Сферична корона със средна плътност се формира от няколко скелетни клона, които се простират от ствола под прав ъгъл. Смесено плододаване. По-голямата част от реколтата се формира върху пръстени и плодни клонки, които се образуват в голям брой на основните клони. Издънките са дебели, силни, с тъмнокафява кора, космат. Листата са зелени, големи, яйцевидни, с леко удължен връх, дъговидна основа, гранулирани ръбове, повърхност с матов блясък. Листната плоча на ябълковото дърво е сгъната по централната жилка под формата на лодка. Пубертетната дръжка се простира от издънката под прав ъгъл, прилистниците са малки, игловидни или ланцетни.

Плодовете на сорта са плоско закръглени или закръглено-сплескани, понякога с големи, слабо изразени ребра. Фунията е със средна дълбочина, широка, ръждясала под формата на лъчиста мрежа. Чинийката е малка, тясна, оребрена. Затворена чаша, редовен размер. Тръбата на под-чашата е с форма на фуния, със среден размер. Семенните камери са затворени, аксиалната кухина е тясна. Дръжката е мъхеста, със средна дължина и дебелина. Кожата е гладка, лъскава, мазна на допир. Основният цвят е светложълт; от слънчевата страна повърхността е украсена с размазан светлочервен руж. Плодовете на Phoenix Altai са под средни до средни по размер. Масата на ябълките според Държавния регистър е 110 грама, максималната е 135 грама. Според ВНИИСПК теглото на плодовете е 72 - 134 грама. Но за условията на Сибир такива размери се считат за повече от добри. Пулпът е бял, финозърнест, сочен, с приятен аромат. Вкусът е много добър, сладко-кисел. Дегустационен резултат 4.3 точки. 100 грама целулоза съдържа: пектин 4,15% на сухо тегло, общи захари 10,7% (7,2 - 16), титруеми киселини 0,97% (0,68 - 1,31), танини 83 mg (46 - 116), аскорбинова киселина 16,7 mg (6,1 - 25,8 ), Р-активни съединения 123 mg (83 - 163).

Характеристики

  • Ябълковото дърво започва да плододава след 4 - 5 години след засаждането с едногодишен разсад. Но при неблагоприятни условия плододаването може да се забави с още една година;
  • разнообразие от зимен период на узряване. Реколтата узрява през първото десетилетие или средата на септември. Ако ябълките са презрели, тогава те могат да паднат, така че не си струва да се отлага реколтата;
  • Културата не може да се похвали с редовно плододаване, но все пак продуктивността на дървото е висока. В град Горно-Алтайск за 19 години отглеждане средният добив със схема за засаждане 6,0 mx 4,0 m е бил 11,6 t / ha. Според други източници от един хектар се събират до 23,0 тона; от едно дърво могат да се събират от 30 до 50 кг плодове;

  • Що се отнася до зимната устойчивост, Държавният регистър и ВНИИСПК отбелязват недостатъчната способност на Алтайския Феникс да издържа на неблагоприятни зимни условия в Алтайската територия. Удобните за растението зимни температури не трябва да надвишават -35 ° C. През особено студените зими ябълковото дърво може да замръзне до умерена степен. Но в същото време нашият герой има изненадващо висока способност за възстановяване. За да предотвратят замръзване, опитни градинари от Западносибирския регион намериха изход, като оформят дървото по традиционния северен начин, тоест под формата на строфа. Покриването на пълзящата корона е лесно под слой сняг или друг покривен материал, така че не можете да се притеснявате за безопасността на основните клони;
  • имунитетът на сорта е среден. Държавният регистър отбелязва, че сортът е леко засегнат от струпясване. Но други източници, включително VNIISPK, напротив, показват, че има чувствителност към струпясване. Това е особено очевидно по време на влажно и хладно лято. Следователно превантивните обработки на градината трябва да се извършват в съответствие с графика. И в неблагоприятни периоди е важно своевременно да се открие началото на болестта на ябълковото дърво, за да се вземат мерки за борба с нея възможно най-скоро;
  • ябълките могат да се съхраняват дълго време, около 4 месеца, без да губят своето представяне и вкус;
  • реколтата може да се използва универсално. На първо място, ябълките се консумират в естествения им вид. Но освен това реколтата от Altai Phoenix може да бъде преработена в много здравословни и вкусни продукти - конфитюр, консерви, компот, пълнеж за печене, сушени плодове. Високото съдържание на пектин в пулпата ви позволява да се насладите на домашен мармалад или блат.

Опрашители

За съжаление сортът няма да може да покаже висока продуктивност без подходящите опрашители. Сортовете Цъфтящи едновременно с нашите сортове герои Altai Novosti ще помогнат за увеличаване на добива и качеството на плодовете, Горноалтайское, Pepinka Altai и Altai Velvet.

Засаждане и напускане

Условията на региона на прием диктуват необходимостта от спазване на някои нюанси при засаждане и отглеждане на ябълково дърво. Колкото и да е странно, но опитни градинари все още препоръчват есенно засаждане, извършено 3 седмици преди настъпването на стабилно студено време. Изберете място на равна или леко издигната, добре осветена зона. Почвите са за предпочитане рохки, влагоемки и въздухопропускливи, плодородни. Глината отговаря на такива изисквания, подходяща е и пясъчна глинеста почва, въпреки че те ще изискват по-често поливане и торене. От северната страна фиданката на Алтай Феникс трябва да бъде защитена от вятъра, така че е желателно в тази част на градината да са разположени ограда, сграда или гъсти насаждения. Но в същото време не можете да засадите растение в отдалечен кът, без леко да издухате короната, сортът лесно може да се превърне в мишена за гъбични заболявания.

Градинарите обръщат специално внимание на формирането на короната. Като правило повечето градинари в неблагоприятен климат предпочитат да отглеждат ябълкови дървета под формата на строфа. Формирането започва на следващата пролет след засаждането.Горната част е скъсена с 15 см, а гъвкавият багажник е огънат успоредно на повърхността на почвата и е фиксиран в това положение с метална кука или фиби. Разстоянието до почвата трябва да бъде най-малко 40 см. Издънките, които са израснали през лятото, също са фиксирани в пълзящо положение; те трябва да бъдат фиксирани не по-късно от август. По този начин височината на възрастно дърво рядко надвишава 50 см, няма да е трудно да се покрие растението, така че не е застрашено от замръзване.

Phoenix Altai е ценен от сибирските градинари за добри добиви, достатъчно едроплодни по стандартите на Сибир и отличен вкус. Плодовете на нашия герой имат високи търговски и потребителски качества. Като цяло грижата за културата не е трудна. Но все пак има някои особености, на първо място те са свързани с формацията. Ако обаче няма желание да се бъркате с пълзящата корона, ябълковото дърво може да бъде оформено в рядкостепенна форма. Малки недостатъци на сорта са недостатъчно висока зимна издръжливост и ниска устойчивост на струпясване във влажни години. Но правилната селскостопанска технология е в състояние да изглади тези недостатъци.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода