• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Чародейка

Като сравнително млада култура (първите търговски сортове се появяват в Русия само преди половин век), орлови нокти бързо печелят популярност и признание на градинарите, особено в северните райони. Традиционните ягодоплодни и плодни дръвчета тук узряват зле и тази горска красавица се чувства като риба във вода, издържаща на тежки зими и пролетни завръщащи студове.

Сега са известни около сто разновидности на това зрънце! Те се различават в много отношения и нашата героиня не е последната в списъка. Във всеки случай той е включен в групата на най-плодните домашни орлови нокти. Нека я опознаем!

Описание

Как е създадена Чародейката

Сортът е отгледан в детската градина на Южноуралския изследователски институт по овощарство и зеленчукопроизводство, който се намира в покрайнините на Челябинск. Известно е, че един от разсад Смолинская, получен чрез неконтролирано опрашване, е станал негов прародител.

Външен вид, характеристики на узряване

Храстът е слабо разперен, среден, понякога леко нарастващ, със средна височина около 1,5 метра. Издънките са предимно прави, удебелени, с тъмнокафява кора. На повърхността на кората се наблюдава восъчно покритие. Листата са тъмнозелени, удължени, гъсто кацнали по клоните. Листната плоча е леко вдлъбната по централната жилка; липсва пубертета, характерен за много орлови нокти.

Плодовете, както вече споменахме, са с големи размери, понякога с тегло до 1,5 грама. Рядко се срещат средни, особено малки. Формата на плода е крушовидна, понякога елипсовидна. Те имат тъмно син цвят и отчетливо восъчно покритие. Вкусът е сладко-кисел, а пулпът е ароматен, нежен, покрит с тънка обвивка.

Сортът се счита за средата на сезона, обикновено плодовете са готови за консумация в средата на юли. Тези термини обаче значително зависят от региона, в който се отглежда Чародейката. Обикновено от храста се събират от 1,8 до 2,8 кг плодове. Важно е узрелите плодове да се придържат добре към клоните, почти без да се ронят, което е много ценно качество за орлови нокти. Поради тази причина нашата героиня е популярна сред фермерите, за които е важно реколтата да бъде събрана незабавно и без загуби.

Характеристики на селскостопанската технология, употреба

Храстите е най-добре да се засаждат в добре осветени места с достатъчно дренирана и плодородна почва. Те могат да понасят частична сянка, но в този случай добивът (вече не много висок) ще намалее. Сортът изобщо не се страхува от зимните студове, а през пролетта дори разцъфналите цветя са в състояние да преживеят краткотраен спад на температурата.

Важно е да се има предвид, че Чародейката не е в състояние да се опраши сама! Много орлови нокти са подходящи като опрашители, но особено Синеглазка, Черничка, Челябинка, Изуминка.

Експертите подчертават и повишената устойчивост на суша на този сорт. Може да се отглежда в относително южни райони. Вярно е, че беше отбелязано, че при такива условия разпадането на плодовете се увеличава. Дори в северните райони, при липса на дъжд за дълго време, почвата под храстите трябва редовно да се навлажнява, в противен случай ще се появи горчивина във вкуса на узрелите плодове.

Зрелите храсти, особено след 7 - 8-годишна възраст, изискват редовно подмладяващо подрязване, без което растението ще се сгъсти, а плодовете се смачкват.

Отбелязаните предимства, към които трябва да се добави доброто съхранение на плодовете, правят Чародейката ценна индустриална орлови нокти. Но е популярен и в частни чифлици, вили. Реколтата се използва както прясна, така и преработена: за консерви, конфитюри, сокове и вино.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода