• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Tomichka

Сред новите ягодоплодни култури, които се разпространяват активно през последните десетилетия в Русия, орлови нокти имат видно място. Това растение привлича вниманието с много от своите качества, но основното е способността да расте и да дава плодове в северните райони, където другите овощни култури показват ниски резултати. Сортът Томичка, за който сега ще говорим, е пример за популярен и търсен сорт орлови нокти.

Информация за създаването

Известно е, че сортът е отгледан в плантациите на опорния пункт на Bakcharsky на N.I. М. А. Лисавенко, в южната част на Томска област. Специалистите на Bakchar са признати лидери в изследването на орлови нокти и въвеждането на новите му сортове. Този почти легендарен развъдник работи от средата на 30-те години! През последните десетилетия беше извършена колосална работа за въвеждане на различни култури в северните райони на страната. Но орлови нокти е основната гордост на хората от Бакчар!

Можем само да добавим, че екип, ръководен от И. К. Гидзюк и З. И. Лучник, е работил по Томичка. За получаване на нов сорт са използвани семена от елитен разсад от орлови нокти на Турчанинов. Сортът е одобрен за прием през 1984 г. и е получил сертификат три години по-късно.

Описание на външния вид

Бушът е средно голям, приблизително на ръст на човек, компресиран в основата и леко разстилащ се от средата, поради факта, че краищата на леторастите се наклоняват към земята. На листната пластина се забелязва леко опушване, самите листа са средно големи, светлозелени или зелени, овални, със заострен връх. Малките цветя са бледозелени на цвят.

Формата на плодовете на Томичка е много характерна! Техният връх е силно сплескан, дори леко вдлъбнат, което не се наблюдава при нито една от орлови нокти. Формата на плода се сравнява с цилиндрична и с кана, подобна на капка.

Самото зрънце е доста голямо, може да бъде дълго до 23-25 ​​мм и да тежи близо един грам. Цветът на узрелите плодове е тъмно лилав, с восъчно-опушен цвят, характерен за всички орлови нокти. Плодовете узряват рано, в някои случаи до средата на юни. Други характеристики на плода:

  • повърхността е леко неравна, с тънка кожа;
  • пулпата е сочна, с приятен сладко-кисел вкус;
  • узрелите плодове бързо се рушат от клоните и това е почти основният недостатък на сорта;
  • средният добив е 2 - 2,5 кг от храст, при условие че плодовете се берат навреме.

Засаденото растение обикновено започва да дава плодове на четвъртата година.

Характеристики на селскостопанската технология и употреба

Томичката, както повечето орлови нокти, не е способна на самоопрашване. Като опрашители, сортовете, отглеждани на базата на орлови нокти на Турчанинов, както и Bakcharskaya, Синьо вретено, Синя птица, Павловская и някои други.

Различава се с отлична устойчивост на замръзване, издържайки на силни студове на Сибир. Също така е устойчив на вредители, понякога може да бъде засегнат само от листни въшки. Предпочита влажни, но рохкави и добре аерирани почви, особено пясъчни глинести и глинести. В по-южните, сухи райони дава добри добиви само при условие на редовно и обилно поливане.

Има универсална употреба в домакинството. Плодовете могат да се консумират пресни, те са богати на витамини и аминокиселини. Те са широко известни като суровина за конфитюри, конфитюри, компоти и други консерви. Забележително е, че този сорт, заедно с няколко други, прави възможно производството на оцветители за храна, използвани за направата на вина, включително известния грузински "Кахети".

Също така, човек не може да не си припомни декоративността на Томичка.Високите му, компактни храсти могат да бъдат украса на градината, особено като се има предвид, че те растат на едно място до 30 и повече години!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода