• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Slastena

Удивително е колко бързо нараства популярността на орлови нокти през последните десетилетия! Това зрънце узрява едно от първите, особено след като дава плодове успешно в такива северни региони, където повечето ягодоплодни култури просто не се изправят. Сортовото богатство на това северно зрънце също нараства; животновъдите му обръщат все повече внимание. Един от новите продукти в Русия е Slastena, орлови нокти, за които сега ще говорим.

Малко биография

Повечето разновидности на тази култура са създадени от специалисти от Алтай и Западен Сибир. Но нашата героиня е плод на изследователския институт по земеделие в Камчатка. Сортът е подаден за регистрация през 2004 г. и е включен в списъка на одобрените сортове в Държавния регистър през 2013 г. По този начин това е може би най-младият орлови нокти в Русия.

Описание на растението

Втулката е компресирана, компактна, отнася се до маломерна. Издънките са силни, дебели, но къси, с пурпурен връх. Лек червеникав цвят се вижда почти по цялата дължина на издънката, изчезвайки само в самото начало. Листата са гъсти, зелени, леко опушени, особено в долната част на листната плоча.

Истинското богатство на сладура са нейните плодове! Основната им характеристика се крие в самото име на сорта. Всъщност експертите и потребителите често ги наричат ​​най-сладките плодове от всички орлови нокти.

Почти правилни цилиндрични, синкави на цвят, с восъчно покритие, плодовете са прикрепени с къса кафяво-зелена дръжка. Те се характеризират с дебела кожа (рядкост за този растителен вид). Вкусът е не само сладък, но и приятен, с освежаващ аромат. На дегустационна скала той вкара пет точки от пет! Времето за узряване на плодовете е средно, рано в южните райони.

Сортът е плодоносен, от един храст могат да бъдат събрани повече от 4 кг плодове. Преди появата на този сорт, сортовете от селекцията на Алтай се смятаха за шампиони по добив: изглежда, че ще трябва да направят място за този почетен пиедестал.

Особеност е, че Любимата не може да се самоопрашва, тя се нуждае от опрашващи съседи. Най-добрите от тях са признати Виолетово и Амфора... Интересното е, че в същото време тя самата ще бъде отличен опрашител за други сортове!

Особености на отглеждането и употребата

В допълнение към отличните потребителски качества, градинарите отбелязват и непретенциозността на сорта, неговата устойчивост на болести, вредители и "природни изненади". Беше отбелязано, че дори вече цъфналите цветя могат да издържат на краткотрайни студове до -8 °!

Забележително е, че с такава висока зимна издръжливост, тази орлови нокти може да расте в по-южните райони, толерира сух въздух и липса на влага. Разбира се, при такива условия добивът му ще бъде значително намален.

И дори листни въшки с брашнести червеи - вечните врагове на орлови нокти - рядко се заселват по клоните на Милото. Не е ли вярно, че животновъдите на Камчатка са създали отличен сорт, който може да заинтересува както отделни летни жители, така и големи ферми!

Подобно на повечето орлови нокти, този сорт се яде предимно пресен. Въпреки че правят например чудесни конфитюри, които не отстъпват по вкус на касис. Също така е обичайно да се правят компоти, конфитюри и вина от плодове.

За много региони на Русия, особено за Сибирския и Уралския регион, Slastena ще се окаже истинска находка, склад на витамини и източник на вкусни плодове!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода