• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти лебед

Краят на миналия век и началото на настоящия век се оказаха истинска полза за орлови нокти - зрънце, което е известно в Русия от няколко века като диво растение с ниска стойност, подходящо само за декорация на градина. Но като му обърнаха внимание, животновъдите за кратко време създадоха много сортове, които все повече печелят любовта на градинарите.

Основните предимства на орлови нокти са изключителната устойчивост на ниски температури, непретенциозността, способността да плододават дори в региони, където други ягодоплодни култури са безсилни. И, разбира се, полезност, ранно плододаване - те също не трябва да бъдат забравени! Нека разгледаме по-отблизо един от популярните сортове орлови нокти.

Накратко за биографията

Лебедът е отгледан от специалисти от Санкт Петербург, или по-скоро от Федералния изследователски център на Всеруския институт по растителни генетични ресурси на името на В.И. Н. И. Вавилова. Сортът продължава добре познатата линия на т. Нар. Камчатски орлови нокти, базирани на сорта Павловски и разсад от прототипа № 21−1. През 1999 г. е регистриран нов сорт, оттогава е тестван в различни региони на страната.

Каква е разликата между нашата героиня и много други „орлови нокти сестри“, какви са нейните черти?

Описание на сорта

Храстът изглежда средно голям, умерено разпространен, разхлабен. През първите 2-3 години обикновено расте бавно, след това се ускорява, като от време на време достига два метра (но обикновено малко по-ниско). Короната е кръгла, с прави, силни клони, чиято кафява кора в младостта има забележим зелен оттенък. С течение на времето цветът му се променя, ставайки кафеникаво-кафяв. Кората на старите издънки често се лющи.

Листата се отличават с наситен зелен цвят и леко изпъкнала форма, както и заострен край и основа. Много малки цветя обикновено се появяват в началото на май, те са в състояние лесно да издържат на малки повтарящи се студове.

Периодът на узряване на плодовете е среден, в повечето региони е средата или края на юни. Плодове със средно тегло от 1,2 до 1,6 g, с удължена форма на цев, характерна за орлови нокти. Сортовата им особеност е заострена основа, както и трудно отделяне от дръжката. От една страна, това може да се счита за недостатък, тъй като прибирането на реколтата става по-трудно, но от друга страна, това е очевидно предимство: плодовете могат да висят дълго време на клоните, без да се ронят (което е често срещан проблем за много орлови нокти).

Кожицата е леко неравна, със средна дебелина, позволява транспортиране на плодовете, а също така осигурява относителното им съхранение. Пулпът е вкусен, ароматен, въпреки че киселинността преобладава над съдържанието на захар. Тук обаче това свойство може да се счита за положително - лебедовите плодове са известни с високото си съдържание на аскорбинова киселина.

Характеристики на селскостопанската технология, използване във фермата

Отчасти вече сме засегнали тези въпроси, когато описваме свойствата на плодовете. Нека ги сведем до общ списък и да добавим нова информация.

  • Сортът е устойчив както на замръзване, така и на вредители, с изключение на листни въшки. Непретенциозен и неизискващ към условията на отглеждане.
  • Добивът е висок, от 1,5 кг на храст.
  • Плодовете не се ронят, те могат, за разлика от много други сортове орлови нокти, да бъдат транспортирани на средни разстояния.
  • Сортът почти не се опрашва сам; експертите наричат ​​Kamchadalka, Blue Spindle, Morena и Bluebird най-добрите опрашители.

Културата е универсална, реколтата се използва по различни начини. Повечето плодове все още се консумират пресни, като са почти първото вкусно и здравословно зрънце в градината.В същото време, поради възможността за съхранение и транспортиране, плодовете могат да бъдат преработени в консерви, конфитюри, компоти. Много градинари-любители правят добро домашно вино от тях.

Плодовете, както и листата се използват в народната медицина. Ландшафтните дизайнери препоръчват Лебеда за декориране на градински парцел: едновременно красив и полезен!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода