• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Гордост на Bakchar

Орлови нокти е един от лидерите сред новите видове плодови плодове, които набират популярност през последните десетилетия. Тази култура е особено важна за страни и региони със студен климат, в които традиционните овощни дървета не се развиват добре. Орлови нокти често не им отстъпват по вкус, а в полезните си свойства дори могат да дадат предимство! Сега ще се запознаем с един от многото сортове на това интересно зрънце.

История на създаването

Гордостта на Бакчар е отгледана в известната детска градина на Томска област "Бакчарское". Може би това е най-видното място в Русия, където много хора се занимават с културата на орлови нокти. Във всеки случай експерименталната плантация Бакчар, засадена с това зрънце, няма равна по площ в страната!

Сортът е обявен за допускане през 2002 г., а четири години по-късно е вписан в Държавния регистър. По този начин може да се счита за сравнително млад, дори като се има предвид, че сериозната работа по сортовете орлови нокти обикновено започва едва в средата на миналия век.

Описание на външния вид на растението

Бушът е средно голям, има разперена, широка форма. Обикновено височината на зрелите екземпляри достига 1,6 метра, с ширина около един и половина метра. Издънките са дълги, със светла кора, често увиснали на земята. Особеността е, че някои от издънките се втурват нагоре, а общото впечатление от храста е лека небрежност, "разхвърляна" форма.

Клоните са практически лишени от пубертета, характерен за културата; той присъства само на листата. Листната плоча е със среден размер, матова, кожена, тъмнозелена на цвят.

Гордостта на нашия герой е неговите плодове! Те са с необичайно големи размери: около 5,5 см дължина и 1,5 см диаметър. Средното тегло на отделно зрънце е 2 до 3 грама. Редки орлови нокти могат да се конкурират с гордостта на Бакчар по този показател.

Узряването на реколтата настъпва през втората половина на юли, следователно сортът принадлежи към групата на средно късните и дори късните сортове. Плодовете, достигащи зрялост, бързо се рушат, трябва да се берат редовно и навреме. Това е може би най-големият недостатък на сорта.

Вторият недостатък, макар и малък, е осезаема горчивина на вкуса, въпреки че узрелите плодове обикновено са приятни, сладко-кисели. Но зрънцето има привлекателен външен вид: лилаво-синьо, с благороден белезникав цвят, голямо и добре! От всеки храст можете да съберете от 3 до 4 кг плодове. Прави впечатление, че те са доста спящи, с добра транспортабилност, което всъщност е рядкост за орлови нокти. Поради тази причина сортът се счита за ценен за индустриално отглеждане.

Характеристики на селскостопанската технология и употреба

До известна степен вече разгледахме тези въпроси. По отношение на характеристиките на грижите може да се добави следното:

  • Като цяло културата е устойчива на неблагоприятни фактори и заболявания. Отличава се с повишена устойчивост на замръзване. Това се отнася дори за цъфнали цветя, които не се страхуват от сериозни повтарящи се студове.
  • За опрашване са необходими други сортове, сред които е за предпочитане Гигант Бакчар, Дъщеря на великана, наслада.
  • Реколтата може да бъде събрана не само ръчно, но и механично.
  • Той обича пространството и светлината, така че храстите трябва да бъдат засадени на разстояние най-малко един и половина метра или дори малко повече.
  • Тази орлови нокти обича редовното поливане, не се развива добре на много леки песъчливи почви, както и на прекалено плътни, глинести почви.
  • Препоръчително е редовно да се разхлабва и мулчира кръгът на багажника, особено в по-южните и сухи райони.

Плодовете имат десертна цел, в частните домакинства често се използват пресни. Те също така служат като отлична суровина за конфитюри, конфитюри и сокове, като материал за домашно вино.За декоративни цели Гордостта на Бакчар не се използва поради характеристиките на короната, които бяха обсъдени по-горе.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Самара
Преди 2 години

Съгласен съм, че орлови нокти е много здравословно зрънце, особено като се има предвид, че узрява първото в нашата градина. Гордостта на Bakchar е много едър плод: плодовете са много, много големи - окото се радва и е приятно да ги събирате, но в общата маса плододаването е лошо (ако може да се събере малка кофа от храстът от "стария" сорт наведнъж, след това от храста на Гордостта на Бакчар - чаша, не повече). Храстите се развиват много бавно - този орлови нокти е нараснал до пълноценен храст едва към 7-та година от живота.

Домати

Краставици

Ягода