• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Berel

Орлови нокти наскоро се появиха в нашите градини като сортови ягодоплодни култури. Разбира се, на територията на Русия той е бил известен дълго време, но главно като декоративно и лечебно растение, дива горска плодова. Има доказателства, че сред сериозните животновъди Мичурин е първият, който е обърнал внимание на това. Той осъзна колко важно е това растение за северните региони, където популярните градински плодове нямат време да узреят.

С течение на времето и особено от средата на миналия век започнаха да се появяват наистина култивирани сортове орлови нокти: вкусни, здравословни и плодовити. Сред тях е този, който ще бъде обсъден сега.

История на създаването

Берел е плод на научния център по агробиология на Алтай, разположен в град Барнаул. Неговите експерти обявиха сорта като нов сорт през 1988 г., а през 1996 г. той беше включен в Държавния регистър като одобрен за разпространение. Известно е, че за създаването му генетичният материал на такива по-рано отглеждани сортове като Синя птица, Синьо вретено и Лазурен.

Описание и характеристики на сорта

Бушът е среден, доста голям при добри условия, може да достигне два метра. Короната е компактна или средно разперена, издънките са силни и силни, прави. По клоните няма опушване, младите върхове на леторастите имат антоцианинов оттенък, въпреки че като цяло листата е ярко зелена. Самите листа са големи, удължени, долната част на листната плоча е леко опушена. Прилистниците са толкова малки, че понякога са почти невидими. Горните листа на храста обикновено са леко извити като лодка.

Голямото предимство на сорта Berel е ранната му зрялост; първите плодове се появяват още през втората или третата година след засаждането. По отношение на узряването той принадлежи към ранните орлови нокти. Плодовете са конични, крушовидни, с малки грудки на повърхността. Те са със средно тегло, от 0,4 до 1 грам всяка. Цветът на узрялото зрънце е почти черен, с наситено син оттенък. Вкусът е сладко-кисел, с отчетлива, но приятна горчивина.

Средно от едно растение се събират 3-4 кг плодове. Друго голямо предимство е високата транспортируемост на плодовете, което дава възможност да се разглежда сортът като индустриална култура. Също така узрелите плодове не се ронят дълго време, оставайки на клоните и това също добавя точки към цялостната оценка на този орлови нокти.

Характеристики на селскостопанската технология

Ако говорим за недостатъци, основният, според общото мнение, е самостоятелното безплодие. За да се появи яйчникът на цветята, са необходими растения от други сортове. Счита се за най-добрия опрашител Камчадалка, както и всички други сортове от произход Камчатка.

Разглежданият сорт орлови нокти е непретенциозен, устойчив на болести и тежки студове. През пролетта се събужда много рано и също цъфти рано, като между другото е добро пролетно медоносно растение. По време на повтарящи се студове заложените плодове не страдат.

Предпочита светли места, но защитени от силен вятър. Расте добре в низините, близо до потоци, където почвата е постоянно влажна. За високи добиви тя трябва да е плодородна, глинеста или песъчлива. Храстите реагират добре на органично торене.

Случаи на употреба

Орлови нокти на Berel често се събират за консервиране, от тях се правят консерви, конфитюри, компоти и натурални сокове. Много плодове се консумират пресни, защото те са истински склад за витамини и хранителни вещества. Интересното е, че дори оцветителите за храна се правят от тях!

Също така плодовете, заедно с листата, се използват в народната медицина. Те правят интересно домашно вино.

Този сорт е важен и заради своите декоративни качества, високите му, компактни храсти са перфектно съчетани с други растения, участващи в декорацията на градинския парцел. В северните райони от него често се създават живи плетове: и практични, и красиви!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода