• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Bazhovskaya

Южноуралският изследователски институт по градинарство и отглеждане на картофи, разположен в предградията на Челябинск, брои своята история от 30-те години на миналия век. Оттогава много, много сортове, включително повече от дузина орлови нокти, са започнали живота си в неговите разсадници. Бажовская е един от тях и дори името, което напомня светлия образ на детския писател Павел Бажов, ни настройва за положително възприемане на този сорт.

История на създаването

Нашата героиня може да се счита за доста стара, като се има предвид, че добри сортове „северни плодове“ се появиха в Русия към края на миналия век. Бажовская е включена в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация през 1999 г. и за нейното „родословие” е известно, че сред предшествениците му има както орлови нокти от Алтай, така и група камчатки.

Описание

Описаният сорт на уралските животновъди принадлежи към средно големи, с височина около един и половина метра. Храстът е широк, разстила се, при добри условия може да изглежда висок. Много дълги, но тънки издънки, леко извити, създават красива корона. Това се улеснява от големи тъмнозелени ланцетни листа.

Зрелите плодове са с форма на цев и тъмносин цвят. Те обикновено са със среден размер, около 1 грам всеки, въпреки че често се намират и по-големи. Всички, както експерти, така и потребители, отбелязват отличния вкус на плодовете, напълно лишени от горчивината, присъща на орлови нокти. Вероятно отличните дегустационни качества са най-доброто свойство на Bazhovskaya, неговата отличителна търговска марка.

Сортът принадлежи към групата на ранно растящите, пълното узряване на плодовете настъпва около месец и половина след цъфтежа. Добивът е среден или дори нисък, не повече от 1,5 кг на храст. В допълнение, плодовете са склонни да се отделят, по-добре е да ги събирате не всички наведнъж, а 2-3 пъти на сезон.

Характеристики на селскостопанската технология и употреба

Всъщност вече сме засегнали тези въпроси. Поради високия капацитет на разпадане и относително ниския добив, този сорт не е особено любител на фермерите, собственици на големи ягодови насаждения. В същото време той е обожаван от летни жители и частни собственици заради отличните си вкусови характеристики.

Предвид липсата на самоплодност, орлови нокти от други сортове трябва да бъдат засадени до Bazhovskaya. Следните са особено подходящи като опрашители: Sineglazka, Дългоплоден, Чаровница... Други сортове от тази култура също ще се справят.

Отглеждането изисква леки или леко засенчени участъци с добре дренирана почва. Отбелязва се, че макар сортът да е устойчив на суша, по време на цъфтежа и в началото на засаждането на плодовете земята под храстите трябва да бъде добре навлажнена.

Важно! Вече казахме, че плодовете от тази орлови нокти са склонни към произволно отпадане. За да се избегне това, е важно да се съберат първите зрели плодове навреме - те се ронят по-бързо, отколкото узряват малко по-късно.

Бажовская твърдо понася зимните студове. В същото време той показва добри резултати в по-южните райони на Централна Русия, поради повишената устойчивост на суша.

Като цяло това е придирчива култура, която изисква минимум внимание. Сред необходимите агротехнически техники - редовно пролетно подрязване на тънки издънки, които са склонни да удебеляват храста.

Веднъж на 2-3 години е полезно да добавяте хумус към кръга на багажника, както и поташ и фосфорни торове. В същото време не се увличайте с въвеждането на излишен азот - това ще доведе до обилен растеж на леторастите в ущърб на реколтата.

Плодовете на тази орлови нокти са многостранни. Те са добри както пресни, така и за преработка, като суровини за конфитюри, компоти и консерви.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода