• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт орлови нокти Bakcharskaya Jubilee

За сравнително кратко време орлови нокти, които преди това са били грозни и кисели северни зрънца, са се превърнали в редовно явление в много вили и градини, особено в северните райони, където други популярни плодови и горски култури растат слабо. Разбира се, тук не се отглеждат диви орлови нокти, а неговите опитомени, модерни сортове, от които са отгледани повече от сто през последните десетилетия. Сред тях е юбилеят Бакчарска, който ще бъде обсъден.

Произход на сорта

Създаден е в село Бакчар, Томска област, върху плантациите на известния разсадник - крепостта на Бакчар в северното градинарство. Сега това е Бакчарското федерално държавно унитарно предприятие с история от над 60 години. Освен всичко друго, разсадникът има най-големия експериментален парцел в Русия, отдаден на „притежанието“ на орлови нокти. Няма да е грешка да се каже, че лъвският дял от сортовете на тази култура е роден в Бакчар.

Бакчарска юбилейна - една от тях, продължаваща така наречената "Камчатска линия". Той е вписан в Държавния регистър на Руската федерация през 2013 г., въпреки че е създаден няколко години по-рано. Към момента той е тестван в много региони на страната и се е превърнал в един от най-популярните сортове градински орлови нокти.

Описание на сорта

Бушът има заоблена, широка форма, той е средно голям, около 1,6 метра висок и 1,2 метра широк. Основните клони са прави, силни, с червено-кафява кора, лишена от мъх. Листата са леко удължени, тъмнозелени, с матова, леко опушена повърхност, плътна текстура.

Малки, бледожълти цветя се появяват през май, в зависимост от региона. Пълното узряване на плодовете в самия Бакчар настъпва в края на юни и храстите започват да дават плодове рано, понякога вече на третата година след засаждането. Относителен недостатък е продължителното, неудобно узряване.

Плодовете са големи, традиционно за тази култура, продълговато-овални, със средно тегло около 1,5 г. Вкусът е сладко-кисел, приятен, почти лишен от горчивина, толкова характерен за много орлови нокти. От един храст можете да съберете от 3 до 4 кг плодове: това е един от най-продуктивните сортове.

Характеристики на селскостопанската технология и възможности за използване

Градинарите обичаха нашата героиня, особено заради нейната устойчивост на замръзване и непретенциозност. Отбелязва се, че той е в състояние да дава плодове добре дори в южните, по-сухи и високотемпературни райони. Той се отличава благоприятно от много други орлови нокти по местоположението на плодовете по клоните: те растат в компактни групи, което значително улеснява събирането.

Поради удължаването на узряването се препоръчва събирането на 2-3 дози. Благодарение на здравата си кожа, плодовете могат да се транспортират на средни разстояния и да се държат на студено за около седмица.

Животновъдите наричат ​​най-добрите опрашители за сорта Силгинка, и Гигант Бакчар и наслада.

Плодовете на Bakcharskaya Jubilee могат със сигурност да се нарекат универсални. Повечето от тях се консумират пресни, но те също се сушат, замразяват, консервират, конфитюри и консерви се правят от тях. Използват се и като добра суровина за домашно вино. Плодовете са богати на различни витамини и минерали.

Този орлови нокти също има определена декоративна стойност, храстите му са в състояние да украсят градински парцел или ъгъл в страната.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода