• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълки Жигулевское

Жигулевское е включено в групата на есенните сортове. В зависимост от площта, понякога се отнася към групата на ранните есенни или обратно късните есенни сортове. Това ябълково дърво е създадено от местни животновъди в експерименталната станция в Самара в резултат на кръстосването на стария руски сорт Боровинка обикновена с американския сорт Вагнер Призовая в края на 40-те години на миналия век. Сортът е включен в Държавния регистър на селекционните постижения и се препоръчва за отглеждане в любителски и индустриални градини.

Сорт ябълки Жигулевское

Характеристики на сортовите характеристики... Сортът се счита за високодобивен. Плодовете на това ябълково дърво са големи, някои екземпляри достигат тегло 250 г, средното тегло е 120-200 г. Ябълките са с кръгла форма, понякога широко оребрени; 50 - 80% тъмно червено при пълна зрялост, леко сочно, кисело-сладко. Оценка на вкуса по система от пет точки 3,8 точки. Кожицата на плода е твърда, лъскава, мазна. Семенните камери са затворени, луковично гнездо, компактно. Пулпът е нежен, кремообразен. Селективно прибиране на реколтата, 3-4 пъти на сезон, тъй като периодът на узряване се удължава. Жигулевское не дава плодове добре при липса на опрашващи пчели. Периодът на събиране на ябълките започва на 5 септември и продължава до края на месеца; в южните райони реколтата започва през август. Времето за консумация е 1 - 2 месеца.

Сорт ябълки Жигулевское

От родителския сорт (награда на Вагнер) ябълковото дърво е наследило слаба зимна издръжливост - счита се за средна или под средната. Според различни източници устойчивостта на краста също е различна - слаба или средна. В северните райони на Московска област болестта, която е най-уязвимото място, може да замръзне, докато младият растеж продължава. Замразяването на ствола провокира излагането първо на долната част на ствола, а след това и на големите долни клони, което в крайна сметка води до пълна смърт на дървото. Поради това е препоръчително да се засажда този сорт на зимоустойчив запас (подходящи са сортовете Brusnichnoye, Anise striped) на височина от около два метра от земята. Препоръчва се и есенно варосване на багажника. Когато се отглежда на стъбло или на скелет, Жигулевское толерира по-ниски зимни температури.

Сорт ябълки Жигулевское

Особености на формирането на короната... Дървото е голямо. Формата на короната обикновено е силно кръгла. Короната е отворена, не е склонна към удебеляване, добре осветена от слънцето. На практика резитбата се използва само с цел ограничаване на растежа. Сортът принадлежи към групата на енергичните, така че запасът трябва да бъде подбран така, че да потиска растежа и да не позволява на дървото да се угои (Lingonberry е идеален). Скелетните клони са повдигнати, прави. Листата са яркозелени, яйцевидни, назъбени по ръба. Пъпките се събуждат рано и понякога се повреждат от пролетни слани. Плододаването е концентрирано върху пръстени и плодни клонки. В млада възраст ябълковите дървета Жигулевское дават плодове годишно.

Площи за отглеждане... Поради ниската си зимна издръжливост, този сорт е широко разпространен предимно в южните и централните райони на Русия и е популярен в южната част на района на Рязан. Култивира се в Севернокавказкия, Долноволжкия и Средноволжкия регион. Под формата на строфа може да се отглежда в региони на Сибир, до Източносибирския регион.

7 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Гюлгена Мусина
Преди 6 години

Един от любимите ми сортове.Вчера засадихме още едно такова ябълково дърво.

Марина
Преди 6 години

Красноярск. Замразени през зимата 2009 - 2010 според нивото на сняг. Възстановен под формата на огромен храст. Ябълките са красиви, големи, без струпеи. Сладко слаби, но продължителни - ние ги ядем последни.

Нижнекамск
преди 3 години
Отговор на Марина

Във вашия климат е най-добре да засадите ябълковите си дървета хоризонтално. Ябълковото дърво се поставя в браздата и се покрива с пръст. Горната част и клоните (ако има такива) са огънати нагоре. Расте храстовидно вкоренено ябълково дърво, което не се страхува от никакви студове, защото след няколко години се възстановява и целият растеж от почвата е сортен.

Татяна, Толиати
преди 4 години

Странен вкус в статията - 3,8 точки. Според мен ябълката Жигулевское вкусва всичките 5 точки. Пулпът е сочен и много нежен, сладко-кисел. Една от най-вкусните ябълки. И колко красиво изглежда. Вярно е, че не е много лесен за използване.

Иля
Преди 2 години

Според мен тук вкусът на Жигулевски е силно подценен. В градината на баба ми на много добра черна почва ябълковото дърво даде много голяма реколта от много вкусни ябълки. Напълно узрели, бяха невероятно вкусни. Ценя ги много повече от Мелба в частност.

Нижнекамск област
Преди 2 години

Можете ли да ми кажете колко високо е дървото от този сорт и колко расте? Разсадникът каза, че е дърво джудже.

Москва
Преди 2 години

Високо дърво. Нараснали сме до 5,5 м. Дори тенденцията към намаляване на височината. Диаметърът на короната е 5-6 метра. Той никога не замръзва, за разлика от други ябълкови дървета (на юг от Московска област). Възраст около 25 години. Не мога да кажа по-точно - не аз го засадих. Плододаване за една година. Очевидно на семенен запас. Ябълките не са големи 100-140г. Реколта 100-150 кг. Вкусно, вкусно. Бих дал 4 за вкуса 4. Прибиране - средата на септември. Узряват неравномерно. Не съм съгласен с оценката на вкуса. Непосредствено след събирането не можете да ядете - никакъв вкус, много твърд, трябва да лежи 3 седмици. След узряването вкусът се подобрява, сладък с кисело, сочен, много вкусен. Те се съхраняват до април при t = 4, мисля, че при 0 + 1 биха издържали до май. Ябълките са сериозно повредени от молеца, ако не бъдат обработени. Сортът е много достоен. В описанието има много неточности. Изсушаваме, караме сока, ядем го пресен до март-април, раздаваме на роднини и съседи. И всички хвалят вкуса.

Домати

Краставици

Ягода