• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Есенна радост

Есенна радост е ранен есенен сорт ябълки, отглеждан във VNIIS im. И.В. Мичурина от хибридно семейство Канела на райета х Уелси... Авторът е С.И. Исаев. Сортът е райониран за Централния регион.

Дърветата са енергични, короната е доста плътна, по форма - закръглена, стоподобна, подобна на формата на канелените райетасти дървета. Кората на ствола и скелетните клони е кафеникава на цвят. Плододаване от смесен тип, но основно концентрирано върху плодови клонки.

Сорт ябълка Есенна радост

Издънките са тъмночервени, прави, доста дебели, със силно мъх. Лещата е оцветена в светложълто, рядко е и може да бъде закръглена или удължена по форма. Пъпките са големи, сиви на цвят. Листата са тъмнозелени на цвят и са със среден размер и продълговато-яйцевидни. По ръба листата са вълнообразни, с назъбено-писмена назъбеност. На повърхността листната пластина е набръчкана, рунеста, леко изпъкнала, с извивка нагоре по централната жилка. Дръжките са тънки, дълги.

По отношение на размера, плодовете на ябълковото дърво "Есенна радост" са средни, теглото на една ябълка обикновено е около 110 - 135 грама. Ябълките са плоско-кръгли, леко конични. Според основния цвят плодовете са златисто-зелени, покривният цвят се изразява чрез яркочервен руж с добавяне на размазани ивици и щрихи. По кожата подкожните петна от сив цвят също са леко видими. Дръжките са доста дебели, близо до средна дължина, всеки от тях леко се простира извън границите на фунията. Фунията е със средна дълбочина, доста широка, с лека ръжда. Чашата е средно голяма, затворена. Чинийката е широка, плитка, сгъната. Сърцето е със средни размери, луковично. Семенните камери са полуотворени. Семената са средни по размер, яйцевидни, червеникавокафяви на цвят. Тръбата за под-чашата е със средна дължина и заострена.

Сорт ябълка Есенна радост

Пулпът е бял, с кремообразен нюанс, средна плътност, сочен, нежен, приятен десерт, кисело-сладък вкус, с пикантен аромат. По химичен състав плодовете съдържат: сумата от захари (10,2%), сухо вещество (12,6%), титруеми киселини (0,3%).

Периодът на сменяем падеж пада в края на август - началото на септември (първите дни на месеца). Плодовете остават свежи до 1 - 1,5 месеца.

По време на плододаването дърветата навлизат на 4 - 5 година след засаждането в градината. Добивът на сорта е висок, 20-годишните ябълкови дървета дават до 150 кг плодове. Плододаването е едногодишно. Нивото на зимна издръжливост е много високо и не отстъпва на канелената райета. Устойчивостта на плодовете и листата към увреждане от струпясване е доста висока.

Основните предимства на сорта са: висока устойчивост на замръзване; щедри годишни реколти; слабо увреждане на струпеи; привлекателен външен вид, доста голям размер и десертен вкус на плодовете.

Основните недостатъци на ябълковото дърво Есенната радост може да се отдаде на: напускането на скелетните клони под остър ъгъл, слабото ниво на разклонение при дърветата, чупливата дървесина в разсад в разсадник.

Сортът се препоръчва за отглеждане в райони с доста суров климат и ограничени възможности за отглеждане на плодове. Сред тях са редица региони на Централната и Централна Черноземна област: Москва, Владимир, Твер, Ярославъл, Иваново, Смоленск, Рязан, Калуга, Тула, Брянск и др.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода