• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Ola (декоративен)

За да внесете жар в градината или да направите лятна вила привлекателна, изобщо не е необходимо да експериментирате с капризни екзотични растения. Ландшафтните дизайнери и обикновените летни жители използват за тази цел позната на всички култура - ябълковото дърво. Но не просто, а декоративно. И има от какво да избирате. Има много разновидности на местна и чуждестранна селекция. Освен това последните се вкореняват доста добре в руския климат. Вземете например сорта Ola. В превод от испански, името означава „лавина“ или „вълна“, което съответства на обилния пролетен цъфтеж на тази култура. Сортът е отгледан от полски животновъди, но в Русия е много популярен. Но засаждането на декоративно ябълково дърво в градината за много градинари не е просто начин за придобиване на рядък екземпляр за красота. Опитен градинар знае, че декоративното растение не само ще привлече възхитените погледи на естети, но и е отличен опрашител, следователно активно ще привлече опрашители в градината на насекомите. А това от своя страна ще има благоприятен ефект върху увеличаването на добива от обикновените ябълкови дървета.

Описание

Стройната красавица Ола е висока, но расте бавно. Добавяйки 30 - 40 см всяка година, на възраст от седем до осем години дървото расте до 4,0 - 5,0 м. Младата ябълка е украсена със заоблена корона. В зряла възраст той расте, става леко разпространен, диаметърът му всъщност може да съответства на височината на дървото - около 5,0 м. По искане на дизайнер или градинар, короната може да се регулира и да се придаде форма, която се вписва в пейзажа. Скелетните клони рядко растат, но благодарение на доброто разклоняване на леторастите, короната придобива елегантен ажурен вид. Кората е тъмнокафява, със сивкав оттенък, гладка. Лещата е рядка, лека, кръгла.

В началото на май нашата героиня е покрита с големи цветя, събрани в съцветия от 3 - 5 парчета. Поради изобилието от цветя, изглежда, че ябълковото дърво е покрито с ярка буйна пяна и през този период по нищо не отстъпва по красота на известните сакури. В началото на разтварянето на цветята цветът е наситено розов, след което леко изсветлява. Венчелистчетата са разположени свободно, имат удължена форма и заоблен връх. Нишките са дълги, светлорозови, жълти прашници. Чашелистчетата са цветни, мъхести. Педицелът е дълъг, тънък, пубертетен, антоцианинов цвят. По време на цъфтежа Ola изпълва въздуха наоколо с прекрасен аромат, който привлича пчелите. Цъфтежът продължава от 10 до 14 дни, като през този период някои цветя избледняват, но други идват да ги заменят. След като процесът на цъфтеж приключи, листата излизат на преден план, така че декоративният ефект се променя донякъде, но не се губи напълно.

Листата са добри. Отварящите се млади листа имат бронзово-червен оттенък, но след това цветът им става зелен. Успешната комбинация от зелена зеленина с ярки плодове привлича градинарите толкова много. Вярно е, че през есента листата отново ще променят цвета си и ще придобият кафяви нюанси. Листната пластина е със средни размери, удължено-яйцевидна, с леко блестяща повърхност, сгъната под формата на лодка по централната жилка. Младият лист има леко окосмена космат. Върхът на плочата постепенно се изостря, основата е заоблена клиновидна, краищата са фино тъпи назъбени. Дръжката е дълга, средно дебела, леко оцветена.

Най-големият декоративен ефект, според повечето градинари, се получава през периода на узряване на плодовете. Ябълките са много мънички, не повече от 3 см в диаметър. По време на зрялост те стават наситено червено-лилави, като същевременно блестят лъскаво на слънце. Формата им е закръглена, чашката е увиснала. Благодарение на дългата и тънка дръжка ябълките изглеждат като ярки играчки, но изглеждат особено празнично, когато падне първият сняг. При цялата си декоративност те са доста годни за консумация.Не е много удобно да ги използвате в естествената им форма като истинска ябълка поради техния размер, но е много възможно да приготвите прекрасни заготовки. През зимата сладкото от цели плодове, окъпано в наситен червен плътен сироп, ще бъде отлична причина да се съберете на масата и да си спомните топлото лято. Между другото, за вкуса, много градинари казват, че в естествената си форма плодовете са сладко-кисели, вкусът може да се нарече добър, но не всеки ще хареса настоящата стягащо състояние.

Характеристики

  • Първият цъфтеж на Ола може да се прояви още през следващата година на засаждане. Но цветята ще бъдат малко, така че е най-добре да ги отрежете, за да дадете на растението силата да се вкоренява успешно. Декоративно растение ще покаже обилен цъфтеж и плод през втората година;
  • плодовете узряват през септември. Те могат да бъдат събрани или можете да ги оставите на дърво. Живописните плодове ще украсят ябълковото дърво за дълго време, тъй като те не се ронят през зимата. Следователно, за зимен празник, зимуващите в региона птици често ще посещават вашата градина;
  • някои източници сочат, че нашата героиня е самоплодна, така че можете да откажете да засадите друг сорт и да спестите място за друга култура;
  • зимната издръжливост е добра и напълно приемлива за Централния регион на Русия, включително Москва. Ябълковото дърво може да издържи на температури до минус 29 ° C. Приятно е също, че растението може да преживее краткосрочни неблагоприятни периоди, когато размразяванията отново се заменят с понижаване на температурата;
  • отбелязва се устойчивостта на живописно ябълково дърво на ветрове;
  • този сорт активно се противопоставя не само на основните заболявания на културата - струпясване и брашнеста мана, но и на вредители. Следователно неговият декоративен ефект остава на високо ниво през всеки вегетационен период. Въпреки че, въпреки това, понякога има информация, че в особено неблагоприятни години растението може да се разболее.

Засаждане и напускане

Можете да засадите красивото ябълково дърво Ола през пролетта и есента, като вземете предвид климатичните особености на региона. Културата не може да се нарече непретенциозна, защото има определени изисквания за засаждане и грижи. Нашата героиня предпочита добре осветени места, където ще покаже максимални декоративни способности. Може да се примири с полусянка, но в плътна сянка ще има грозен външен вид. Почвата трябва да бъде питателна, рохкава, кислородо- и влагопроницаема. Растението не понася тежки и солени почви. Ако почвата на площадката не отговаря на посочените изисквания, яма за засаждане, която е по-голяма от стандартния размер, ще помогне да се коригира ситуацията, която трябва да се напълни с подходяща почвена смес. Поливането се извършва при необходимост, като съдържанието на влага в почвата се поддържа в умерено влажно състояние. Като подхранване се предпочитат фосфорно-калиевите торове. Лечението срещу заболявания се извършва в началото на пролетта, преди появата на подуване на бъбреците. За да се оформи короната и да се стимулира цъфтежа, през пролетта се извършва резитба, като се отстраняват издънките и счупените клони, растящи вътре в короната.

Случаи на употреба

Декоративното ябълково дърво Ola перфектно ще се побере в градината. Може да се засажда като самостоятелно растение на зелена морава или в групово засаждане, като жив плет, комбиниран с храсти или други трайни насаждения. Дървото, което се адаптира добре към околните условия, се използва и за украса на градски паркове и площади. През пролетта цъфтящата култура се зарежда с положителни емоции, през летния ден ви позволява да се насладите на приятна сянка, а през есента и зимата вдъхва оптимизъм, радвайки с необичайно разпръскване на рубинени плодове по клоните.

Ola се счита за един от най-успешните декоративни сортове ябълки в полската селекция. Тя е умна във всеки вегетационен период и короната се оформя лесно. Зимоустойчивостта на растението позволява да се отглежда в повечето региони на Русия, с изключение на най-студените. Освен това културата се счита за декоративна и плодородна, а реколтата й е подходяща за консумация от човека.Разбира се, за да поддържаме ефектния външен вид на нашата героиня, ще трябва да положим някои усилия през пролетта и есента, но колко е хубаво да се наслаждаваме на всички етапи на декоративност на това невероятно растение.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода