• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Lobo

Това ябълково дърво принадлежи към групата на зимните сортове. Lobo е получено от семената на местния сорт Mekintosh (Mac, McIntosh), в експерименталната станция в Отава чрез безплатно опрашване. Той се появи в Русия сравнително наскоро, държавните тестове върху него бяха започнати през 1971 г. Първоначално той е включен в Държавния регистър на зонираните сортове за Централния черноземен регион (1972). Лобо е наследил висок вкус от родителския сорт. За любителските овощни градини това ябълково дърво все още е новост, но има добри перспективи за широко разпространение.

Сорт ябълка Lobo

Характеристики на сортовите характеристики... Ябълковото дърво Lobo се характеризира с относително висок добив (над средния). Режимът на плододаване е годишен. Той навлиза рано в периода на плододаване и бързо увеличава добива си, което му позволява да бъде класифициран като интензивен тип. Плодовете имат отличен десертен вкус и аромат. Те са със среден размер, 100 - 180 g, плоско закръглени. Напълно узрелите плодове са тъмночервени (50 - 100%), покрити с забележимо восъчно покритие. Пулпът е много нежен, почти бял на цвят, вкусът е сладко-кисел. Вкусът по петстепенна скала е високо оценен - ​​от 4,4 до 4,8 точки. Кората на ябълките е лъскава, тънка; понякога фина мрежа от запушване е слабо изразена. Времето за прибиране на реколтата е съкратено и обикновено отнема около десет дни (от 25 септември до 5 октомври). Ябълките са добре запазени (октомври - януари) и транспортируеми.

Сорт ябълка Lobo

Според повечето данни зимната издръжливост на сорта се оценява на над средната. Присадените клони в короната на зимоустойчивите дървета задържат плодни пъпки и дават реколта дори след особено сурова зима, когато температурите спаднат до 36 ° C. По-гарантиран начин за отглеждане е присаждането върху издръжлив запас (подходящ е средно голям „Прогрес“). Ябълковото дърво може да бъде присадено върху подложка джудже и да бъде оформено под формата на храст и строфа. Не можете да присаждате Lobo върху китайски жени и техните разсад.

Сортът е засегнат от струпясване (устойчивостта се счита за слаба и листата са по-засегнати) и брашнеста мана. Степента на резистентност към тези заболявания варира; при благоприятни климатични условия при липса на висока влажност дърветата практически не боледуват.

Сорт ябълка Lobo

Особености на формирането на короната... Ябълковите дървета Lobo са от среден тип, въпреки че в млада възраст растат доста бързо. Разредената корона на дървото променя формата си, когато расте от високо закръглено до широко закръглено. Клоните са гъвкави, извити, понякога увиснали, със средна дебелина. Листата обикновено са големи, овални, с форма на сърце. Дръжките са къси и дебели. Интензивността на цъфтежа е средна. Плододаването е концентрирано главно върху пръстени и плодни клонки, така че дърветата се нуждаят от подмладяваща резитба.

Този сорт може да се отглежда на всички видове издръжливи подложки. В зависимост от климатичните условия се използват джудже подложки от средни и енергични видове. В стандартната форма може да се отглежда в южните и средните райони на европейската част, в районите на север надземната част е обект на замръзване до нивото на снежната покривка. Поради запазените клони дървото е добре възстановено, което се улеснява от тенденцията към бърз растеж.

Площи за отглеждане... Ябълковото дърво Lobo е устойчиво на сухи условия, което дава възможност за успешен растеж в Поволжието и на юг (Саратовска област). Разпространява се в Московска област и Уралска област. Отвъд Урал има опит в отглеждането на този стандартен зимен сорт в региона на Омск. Под формата на строфа се отглежда в любителски градини на района на Новосибирск и Алтайския край.

20 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Татяна
Преди 6 години

Живея в района на Уляновск. През 2013 г. тя засади ябълковото дърво Lobo, през 2014 г. ябълковото дърво роди реколта. Плодовете са точно подобни в описанието. Оценявам вкуса като 5+. Но ябълките ми са напълно узрели на 1 септември. Препоръка за всички. Ако можете да препоръчате нови сортове ябълки, пишете.

Владимир
Преди 6 години
Отговор на Татяна

ТАТЯНА
Бих ви посъветвал да опитате Паметта на Улянищев и легендата. Мисля, че те ще преминат във вашия регион по отношение на зимната устойчивост.

Галина
Преди 6 години

Отлична ябълка, сладка, с бяла плът, лежи добре. Препоръчвам.

Борис
Преди 6 години

Може би един от най-добрите сортове! Отличен вкус, аромат и външен вид са извън похвалата.

Наталия
преди 5 години

Много вкусно (5+), изглежда узрява рано - до 1 септември вече има узрели плодове (в Московска област). Но не е лесно - ябълките бързо се развалят.

Владимир, Нижни Сириез, Удмуртия
преди 1 месец
Отговор на Наталия

Наталия, поддържането на качеството зависи от периода на почистване. Те трябва да бъдат събрани в началото на узряването и узряват по време на съхранение в продължение на 1-3 месеца.

Наталия
преди 5 години

Ние отглеждаме тези ябълки в северната част на Московска област. Разсадът е бил посъветван преди около 10 години в Института по градинарство. Отлична ябълка, много красива и много вкусна, узрява до 1-10 септември. Добивът е висок, клоните могат да се счупят от тежестта на плодовете. Всички приятели и колеги са възхитени от такова лакомство. Препоръчвам. 5+

Владимир, Удмуртия
преди 3 години
Отговор на Наталия

Наталия, клоните наистина пукаха, но на следващата година си починах. И статията казва, че плододаването е редовно. Друга разлика между моето ябълково дърво Lobo е, че плодовата каша е приятно жълтеникава.

Надежда
преди 5 години

Вчера, 1 октомври, беше взета първата реколта от ябълковото дърво Lobo. Вярно, оказа се само една ябълка. Останалите или са ранени, или са паднали по-рано. Цялото семейство - 4 човека - изядоха една ябълка. Това ми хареса много. Очакваме с нетърпение реколтата за следващата година.

Юрий, Мордовия
преди 5 години

Съгласен съм с горните отзиви за качеството на плодовете. Единствената забележка е, че канадският сорт Lobo е подходящ за бране на плодове в края на септември и може да се консумира след кратък период от време. Много добър есенно-зимен сорт. От недостатъците - ниска устойчивост на струпясване и зимна издръжливост на дърветата, малко повече.

Москва
преди 4 години

Купих си ябълковото дърво Lobo. Не цъфтеше дълго време. Цъфна тази година. Обърква ме, че ябълковото ми дърво има червени листа. Може би не е Лобо?

Владимир, Нижни Сириез, Удмуртия
преди 1 месец
Отговор на Москва

Вероятно това е вашето декоративно ябълково дърво, или потомъкът е потиснат от пробудената пъпка на дивия запас.

Ярославъл
преди 4 години

Имам и ябълково дърво Lobo. Плодовете са узрели в края на октомври и плодовете не са сочни и много жилави, не се отхапват. Може би сортът е различен?

Владимир, Нижни Сириез, Удмуртия
преди 1 месец
Отговор на Ярославъл

Lobo е зимен сорт; след прибиране на реколтата, плодовете трябва да узреят до зрялост на потребителя за месец или два при правилно съхранение. Случва се обаче, че с успешен сезон те могат да бъдат изядени, като ги откъснат от клона.

Любов Сергеевна, Рязан
преди 3 години

Lobo принадлежи към зимните сортове. Но, един от малкото, които могат да се ядат директно от дървото. Ябълките са огромни, красиви и вкусни. Купих си ябълково дърво като Venyaminovskaya. Но се оказа, че е сорт Лобо. Всичко се оказа просто. Venyaminovskoe принадлежи към имунни сортове, а Lobo е засегнат от струпясване. И едва след като ябълковото дърво се разболя от струпясване, разбрах, че това е преоценяване. Плодовете не са засегнати, а само листата. Но обработката от Хорус и Скор свърши работа. Много вкусно.

Майкъл
преди 3 години

Не съм съгласен с автора и коментарите категорично! Сортът не е райониран за северната част на Московска област! Не препоръчвам отглеждане на 56-ия паралел и по-високо! Описанието на сорта като цяло отговаря на реалността и вкусът на плодовете не е лош, но не и сладък. И дърветата са високи. Само преобладаващата част от плодовете са засегнати от точки от червееви дупки, много от тях са малки и добивът е нисък в сравнение с традиционните сортове близо до Москва. Точно така се държи незонираният сорт.

Нижни Тагил
преди 3 години
Отговор на Майкъл

Михаил, в нашия Среден Урал този сорт расте добре, но от северната страна на ябълковото дърво имаше оранжерия като защита от вятъра. Дървото не е високо, малко.

Любов Сергеевна
преди 3 години
Отговор на Майкъл

Михаил, най-вероятно имаш промяна. Покрай ябълковото дърво Лобо. Дървото е малко, короната е заоблена, по-зимоустойчива от Щтрифел и Богатир. В Рязан сортът Lobo присъства в много частни градини. Ябълките са красиви, големи, с десертен вкус.

Нижни Тагил
преди 3 години

Това е любимият ми сорт ябълки! Тези, които пишат, че пулпата е или жълтеникава, или безвкусна, или подобни, най-вероятно имате различно разнообразие! Целулозата на моето ябълково дърво Lobo е „снежнобяла с розови вени, ароматът е приятен, деликатен, вкусът е много приятен, най-високата оценка, пулпата не е твърда, бих казал, грубозърнеста, отхапва без усилие . Случи се така, че ябълковото дърво расте зад оранжерията, (живея на Среден Урал), тоест северният вятър е задържан от оранжерията и ябълковото дърво расте красиво. До 4-та година Може би до 5-та, мога да бъда малко погрешно), изядохме 3 ябълки, на следващата година реколтата се увеличи няколко пъти, а на следващата година бяхме пълни Търся този сорт, искам да засадя на ново място на пребиваване.

Владимир, Нижни Сириез, Удмуртия
преди 1 месец
Отговор на Нижни Тагил

Лобо е в детската стая на Златоуст, Челябинск.

Домати

Краставици

Ягода