• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ябълков сорт Килим

Килимът е есенен сорт ябълки, отглеждан чрез безплатно опрашване на разсад от стария немски сорт Vydubetskaya плачещ (известен още като Елиза Ратке). Получено в Южноуралския изследователски институт за плодове и зеленчуци и картофи (бивша Челябинска станция за отглеждане на плодове и зеленчуци). Авторството е възложено на група местни животновъди: М.А. Мазунин, Н.Ф. Мазунина и В.И. Путянин. Този сорт е широко разпространен и райониран в районите на уралския и западносибирския регион на Русия.

Ябълков сорт Килим

По своята същност дърветата са джуджета, короната има плоско-хоризонтална, увиснала форма. На семенен запас височината на ябълково дърво не надвишава 1,5 - 2 метра, а когато се използват вегетативно размножаващи се клонови подложки, дърветата растат още по-ниско - до 1,2 - 1,5 метра. Кората на ствола и основните клони е кафява на цвят. Ябълковите дървета дават плод на всички видове плодни дървета, доста често с нарастване от миналата година.

Издънки с малка дебелина, оцветени в кафеникаво. Листата са големи, продълговато заоблени, мъхести, с ръбове в малки градчета, наситен тъмнозелен цвят.

Размерът на ябълките надвишава средния, теглото на един плод е средно 150 - 170 g, но може да достигне 200 g или повече. Плодът е с плоско-кръгла форма. Кората на ябълките е доста деликатна, гладка на допир, без грапавост, леко мазна. Основният цвят на ябълките е зеленикаво-жълт, покривният цвят заема повече от половината от повърхността на плодовете под формата на богат тъмночервен руж. Дръжки със средна дебелина и дължина, поставени под ъгъл. Пулпът е кремообразен, грубозърнест, леко сочен, с отличен сладко-кисел вкус, умерено ароматен.

По отношение на химичния състав плодовете от ябълки Килимът съдържа: разтворими твърди вещества (16%), количеството захари (11,9%), аскорбинова киселина (14,8 mg / 100 g), титруеми киселини (0,6%), пектинови вещества (2,1% мокри тегло). Ябълките от този сорт са предназначени за прясна консумация и промишлена преработка. В условия на съхранение плодовете запазват свойствата си два месеца.

Най-добрите опрашители на ябълки са следните сортове: Snowdrop, Prizemlennoye, Sokolovskoye.

Ранната зрялост на сорта е висока, плододаването на дърветата започва 3-4 години след присаждането. Освен това отначало ябълковите дървета дават плодове редовно, но след това - не рязко периодично. Показателят за добив достига 60 кг плодове на дърво. Зимоустойчивостта е достатъчно висока. В епифитотичните години увреждането от струпеи не надвишава 1 точка.

Основните предимства на ябълковото дърво Ковровое са: компактни размери на дърветата (естествени джуджета), добър добив, висока оценка на вкуса и продаваемост на ябълките.

По отношение на недостатъците на сорта, заслужава да се отбележи, че при продължително горещо лято и през сухи периоди качеството на плодовете се влошава.

Също така беше отбелязано, че въпреки високата зимна издръжливост, маломерните дървета могат да страдат от счупване на долните клони през зимата, тъй като част от ствола и скелетните клони са под сняг, но до края на зимата - началото на пролетта, снегът започва да се стопи. За да избегнете повреда на клоните, препоръчително е да ги освободите от снежната покривка до този период.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода