• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ябълков сорт Глостър

Глостър (Глостер) - разнообразие от отгледани в Германия ябълкови дървета с плодове от късния зимен период на узряване. Отглеждан в Германия през 1951 г. чрез хибридизиране на Glockenapfel и Richard Delicious. Популярно в Западна Европа. Сортът успешно е преминал първоначалните и производствените тестове на територията на Украйна: в насажденията на научни институции и в отделни ферми на градинари, разположени в степните, горскостепните зони и в южната част на Полесия. В Русия Глостър е най-разпространен в южните райони.

Ябълков сорт Глостър

Дърветата са енергични и бързо растящи. Crohn средно удебелена, пирамидална или силно овална форма, става закръглена с възрастта. Скелетните клони образуват остри ъгли с багажника (45-60 градуса), краищата на клоните са насочени нагоре. Бъбреците са силно възбудими и способността за покълване е под средната. Видът на плододаването е смесен: плодовете се връзват на пръстени, плодови клонки, плодови торбички, на копия.

Ябълков сорт Глостър

Ябълковите дървета цъфтят в средата на късните периоди, за дълго време. Съцветието се формира главно от 3 до 4 цвята. Жизнеността на полените варира от 32 до 80%. В резултат на безплатно опрашване се връзват от 12 до 18% от плодовете, от най-добрите опрашители - от 22 до 26%. Следните сортове са признати за най-добрите опрашители на Глостър: Idared, Джонатан, Гала, Джеймс Грийв, Спартански.

Ябълков сорт Глостър

Плодовете са доста големи, средното тегло на една ябълка е 140 - 180 грама, но лесно може да достигне 200 г. Формата на плодовете е кръгла, леко конична, оребряването е най-силно изразено в горната част на ябълката. По основния цвят плодовете са светложълти, покривният цвят се изразява практически по цялата повърхност на ябълката под формата на малиново-червен размазан руж. Кората на плодовете е твърда, гладка, лъскава, еластична, със средна дебелина. Подкожни точки със светъл цвят, ясно видими, многобройни. Чашката обикновено е затворена, с доста голяма депресия, много голяма, широка, със сгънати стени. Тръбата на под-чашата е със средна дължина, конична форма. Фунията може да бъде различна: широка или относително тясна, дълбока или средна дълбочина, неподредена или леко ръждясала. Дръжките често са със средна дебелина и дължина, много по-рядко - тънки и дълги. Сърцето е със средни размери, с форма на сърце. Камерите за посев са леко отворени. Аксиалната кухина е средна. Семената са добре направени, средни по размер, с овална форма, разположени в камерата в малък брой.

Ябълков сорт Глостър

Месото е светло зеленикаво по време на бране на плодовете и светло кремав цвят по време на потребителския период, плътна структура, вкусът е приятен сладко-кисел (киселината едва се улавя), сочна, нежна. На 5-степенна дегустационна скала ябълките от Глостър се оценяват на 4,4 - 4,5 точки.

Ябълков сорт Глостър

Плодовете узряват до края на септември. За пълното развитие на вкуса ябълките трябва да лежат известно време, така че периодът на консумация започва едва от януари. В условия на съхранение плодовете се съхраняват до февруари, а когато се съхраняват в хладилник - до април - май. Висока транспортируемост. Основната цел на сорта е да консумира пресни плодове през зимата и отчасти през пролетта.

Ябълков сорт Глостър

На средно голяма подложка MM-106 ябълковите дървета започват да плододават на 4-та година след присаждането, на джудже подложка - на 2 - 3-та година. Плододаването е редовно, с всяка следваща година добивът на дърветата се увеличава плавно, като добива най-висок интензитет до 10 години растеж. От 10 - 12-годишно ябълково дърво можете да съберете от 35 до 75 кг плодове. Потенциалът за производителност се реализира най-ефективно върху джуджета.И така, върху джудже подложка, вече на 3-та година, се образуват до 3 - 5 кг плодове.

Зимоустойчивостта на сорта е относително висока (сред производните сортове Red Delicious е най-висока). Устойчивостта на брашнеста мана е висока, на струпясване - средна.

Основните предимства на ябълковото дърво Gloucester са: елегантни плодове с приятен вкус, високо качество на съхранение.

Сред основните недостатъци са енергичният растеж на дърветата и недостатъчно високото ниво на устойчивост на замръзване в региони с умерен климат.

За получаване на вкусни плодове е необходима сума от годишни активни температури от около 2650 градуса.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода