• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Ekrannoe

Екранът е есенен сорт ябълки, получен в Експерименталната градинарска станция в Свердловск чрез опрашване на сорта Янтар със смес от полени от Звездочка, Гем и Портокал. Оплождането вероятно е дошло от прашеца на сорта Звездазащото новият хибрид ясно е включил своите характеристики. Авторството е възложено на L.A. Котов. Сортът е райониран в региона на Волга-Вятка. Той е широко разпространен в новите селища на Урал, Среден и Южен Урал. Също така, това ябълково дърво е обещаващо за много други региони.

Дърветата са средно големи, бързо растящи. Короната е разперена, заоблена, средно удебелена. Основните клони са прави, компактно разположени, насочени косо нагоре, когато напуснат багажника, образуват ъгъл с него близо вдясно. Кората на основните клони е гладка и зеленикава. Дърветата дават плод най-вече на копия, прости и сложни пръстени, започвайки от 2-годишно дърво.

Сорт ябълка Ekrannoe

Издънките са кафеникаво-кафяви на цвят, тънки по дебелина, дъговидни, рунести, кръгли в напречно сечение. Листата са със среден размер, боядисани в тъмнозелен цвят, могат да бъдат с кръгла или овална форма, горната част е късо заострена, краищата са назъбени. Листната пластинка има матова, фино набръчкана повърхност с деликатни нерви и заоблена основа. Дръжките са дълги. Прилистниците са удължени, с форма на полумесец.

Цветовете са средно големи, чашковидни, бели на цвят, с лек розов оттенък; стигмите на плодниците са разположени над нивото на прашниците или почти равни на тях. Неразцъфналите пъпки са кремави на цвят.

Плодовете на ябълковото дърво Ekrannoe са по-малки от средния размер, теглото на една ябълка варира от 65 до 90 грама. Ябълките са едномерни, правилна форма, заоблени, леко сплескани, със слабо изразени широки ребра. Кожа с гладка повърхност, суха, лъскава, покрита с восъчно покритие. По време на отстраняването основният цвят на плода е зеленикаво-жълт, по-късно става светложълт, покривният цвят се изразява под формата на непрекъснат размазан руж от розово-червен цвят. Отличителна черта на сорта е плаваща фуния, често с наплив от едната страна под формата на туберкула, той е с малки размери, с лека ръжда. Дръжките са къси. Чинийката е малка и широка. Чашата е полуотворена. Тръбата на под-чашката е къса, широко конична форма. Сърцето е голямо, лук. Семенните камери са отворени. Семената са дребни, тъмнокафяви на цвят, яйцевидни.

Пулпата с кремообразна сянка, плътна и финозърнеста структура, бодлива, добър вкус - сладко-кисела, много сочна и нежна, доста ароматна. Вкусът на ябълковото дърво Ekrannoe се оценява на 4,3 - 4,5 точки по 5-степенна дегустационна скала. Според химичния състав плодовете съдържат: сумата на захарите (10,6%, в зависимост от мястото на отглеждане, може да достигне 15,6%), сухи разтворими вещества (13,2%, границата е 15,6%), титруеми киселини (0 , 66%, граница - 0,98%), Р-активни вещества / катехини (167,8 mg / 100 g, граница - 320,3 mg / 100 g), аскорбинова киселина (общо 6,16 mg / 100 g).

Узряването на плодовете настъпва в началото на септември. Ако се съхраняват правилно, ябълките могат да се консумират пресни до януари - февруари, максималният срок на годност не надвишава 150 дни. Плодовете са подходящи и за различни видове обработка. Транспортируемостта на ябълките е добра.

Екранът се отнася до самоплодни сортове, така че ще бъде добре опрашен от всички други сортове, често срещани в зоната на растеж.

По време на плододаването дърветата навлизат в 5-та година след пъпките. Цъфтежът и плододаването се характеризират с редовност.Добивът на ябълковото дърво е висок: средният показател за 6 години е 116 c / ha, максималният показател е повече от 150-200 c / ha. Зимоустойчивостта е достатъчно добра. Като цяло сортът е непретенциозен и устойчив на болести в грижите. Само в епифитотични години листата и плодовете са умерено засегнати от струпясване.

Основните предимства на това ябълково дърво са: красиви и вкусни плодове, добър добив, способност за обработка на ябълки.

Говорейки за недостатъците, трябва да се обърне внимание на химичния състав на плодовете - на фона на оптималното съотношение на захари, Р-активни вещества и плодови киселини, делът на аскорбиновата киселина е изключително нисък.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Игор, Среден Урал
преди 4 години

Yablona е на 11 години, първите плодове са получени в продължение на 5 години. Обилно плододава строго за една година: една година клоните се огъват заплашително под тежестта на плодовете, една година общо 10 - 30 броя. Ябълките са много сочни и вкусни, но се съхраняват в подземието, опаковани в хартия, все още не за дълго - до началото - средата на ноември. Добър за сокоизстискване.

Дървото е относително ниско - около 5 м, но короната е много разпространена - ако не я оформите, тогава не е ясно какво ще расте. Сортът е устойчив на замръзване: той спокойно толерира зимните студове минус 30 - 35 и пролетните студове до минус 5 - 7. Но крастата често е засегната, но не толкова зле, колкото например Сребърно копито.

Марина Красноярска територия
Преди година

Всъщност има периодичност на плододаване. Басия ябълки, сладки. Изсъхнете бързо по време на съхранение.

Домати

Краставици

Ягода