• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Августа

Apple Augusta принадлежи към късните летни триплоидни сортове. Сортът е получен в резултат на опрашване през 1982 г. във Всеруския изследователски институт за селекция на овощни култури. Отглежда се при кръстосване на сорта Orlik с Papirovka tetraploidny. През 2002 г. сортът Августа е приет за държавен тест. Негови автори са Серова З.М., Долматов Е.А., Седов Е.Н., Седишева Г.А.

Сорт ябълка Августа

Августовите ябълкови дървета растат доста големи (около 4 метра височина). Короната се характеризира със заоблена форма. Основните клони се намират рядко (което благоприятства доброто осветяване на цялото дърво), краищата са насочени нагоре. Този сорт се характеризира с разклоняване от багажника почти под прав ъгъл. Цветът на кората по ствола и клоните е сив.

Издънките са гладки и удебелени, рунести, кафяво-сиви, имат заоблена правилна форма. Пъпките са притиснати и космат, конична форма, средни по размер. Листата са светлозелени, свити, с груби нерви, големи по размер, матови, широки, овално-удължени, леко заострени. Листните пластинки са вдлъбнати, умерено опушени. По ръба листата са едрокренирани. Може да има листа с повдигнати ръбове - с форма на лъжица. Дръжките са дебели, космат, със средна дължина. Цветните пъпки са кръгли, големи, мъхести.

Плодовете от сорта Августа са достатъчно големи (средно тегло на ябълката 160 - 170 грама), едномерни, продълговати, конични, скосени, широкоребрени. Кората на ябълките е гладка и лъскава. Ако дървото е засадено на слънчево място, цветът на плодовете е по-ярък. Ябълките, отглеждани на сянка, имат по-малко интензивен, "заглушен" цвят. Основният цвят на узрелия плод е зелен след кратко съхранение, той се променя в жълто-зелен. Тези цветове припокриват по-голямата част от повърхността с измит червен руж. На кората на ябълката в голям брой ясно се виждат подкожните точки с бял нюанс. Дръжката е със средна дължина и дебелина и има извита форма. Плодове със затворена чашка и плитка чинийка, набраздени. Семената са слабо развити, слаби, светлокафяви на цвят. Като цяло плодовете са много привлекателни, за което те получиха висока оценка за външен вид от 4,5 точки.

Що се отнася до вкуса, ябълките от сорта Августа по нищо не отстъпват на външния си вид - много сочни, кисело-сладки, с леко зеленикава каша, едрозърнести, средна плътност. Оценка на вкуса по дегустационната скала - 4,4 точки. По химичен състав плодовете съдържат: захар (10 - 11%), титруема киселина (0,76%), аскорбинова киселина (13,0 mg / 100 g). Ябълките от сорта Августа са ценени заради отличния си десертен вкус и висока продаваемост.

В централна Русия плодовете узряват в края на лятото, до средата на края на август. Съхраняването на зрели ябълки в хладни условия е възможно за малко повече от месец, до началото на октомври. Добивът на сорта е висок. Плододаването при младите ябълкови дървета започва 5 години след засаждането, като всеки следващ сезон добивът се увеличава.

Отбелязана е добра устойчивост на замръзване на сорта и слабо увреждане на струпясване: листа - 1 точка, плодове - 1,5 точки. За сравнение, за ябълковото дърво Melba тези показатели са съответно 3,0 и 3,5 точки.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода