• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Антоновка

Антоновката е основният сорт ябълки в Русия. В зоната на рисковано земеделие отдавна съществува непретенциозно и силно плодородно дърво. Нейната история е инвестирана не толкова от квалифицирани животновъди, колкото от неуморни и неспокойни любители - градинари.

Сега този сорт ябълки преживява нашите нестабилни студени зими и знойни летни дни. Те дават плодове в скромните земи на Нечерноземния регион и дават отлични реколти в такива северни райони като Тула и Санкт Петербург.

Сорт ябълка Антоновка

Иван Бунин съобщава за хипнотизиращия аромат на ябълки, описвайки къщата на Анна Герасимовна в известната си история „Антонови ябълки“.

Избирайки между внесен красив мъж, покрит с безвреден восък по време на транспортиране, и скромна зелена ябълка, здравият човек избира Антоновка. Съдържа по-малко захари (около 9%), но има достатъчно витамин С. А също и пектин и други биоактивни вещества, необходими на хората.

Ранните зимни сортове Антоновка се съхраняват дълго време, като същевременно стават само по-вкусни и сладки. На руския пазар те представляват до половината от всички ябълкови продукти. Антоновка, накисната, изсушена, печена е разрешена дори за диабетици. Полезен е при гастрит с ниска киселинност, атеросклероза, висок холестерол. Всички останали ще харесат мармалад, желе, блат и други продукти, един от които са антоновските ябълки.

Ако това прекрасно руско растение все още не е във вашата градина, не съжалявайте за малко място, засадете тази есен или пролет. Ако ще засаждате разсад от ябълково дърво през пролетта, вече сега, през октомври, подгответе дупка за засаждане (80 × 100 см), така че почвата да губи през зимата, което ще се случи при замразяване и размразяване, докато убивате семената на плевелите .

Ако решите да засадите тази есен, препоръчително е такава дупка да продължи поне 2 седмици, създавайки по-добри възможности за вкореняване на растенията и по-ранно бъдещо плододаване.

Въпреки непретенциозността на сорта ябълка Антоновка, по-добре е да се засажда според всички правила. Сгънете изкопания плодороден слой (това е около 10-15 см) отделно и отстранете по-дълбоките безплодни слоеве от градината (изхвърлете). Поставете кората и част от плодородния слой (10-20 см) на дъното на ямата, набийте и напойте. Вземете средата на ямата с добра почва, смесена с компост, изгнил оборски тор, хумус, торф и малко количество (мини шепа) минерални торове.

Забийте 1 или 2 колчета, преди да напълните последните 20 см. Разстелете корените на разсада, като обърнете специално внимание на малките корени - те абсорбират вода и полезни съединения. Те трябва да са влажни. Продавачът трябваше да ги държи във влажна кърпа или мокър пясък.

Поставете разсада така, че кореновата шийка (връзката между дивата природа и култивирания клон) да е на нивото на почвата във вашата градина. Покрийте с плодородна почва, така че всеки корен да е в пълен контакт с него. Натиснете с ръце или леко почукайте с крак, ще получите малка трапчинка. Допълнете го със земна ролка и изсипете добре дупката с вода (за предпочитане не ледена).

Премахнете всички листа от фиданката на ябълковото дърво, в противен случай те ще запазят корените на гладна диета, завържете разсада към колчетата.

Ако се колебаете с покупката на разсад на Antonovka (покупка след 12-15 октомври), по-добре е да ги изкопаете до пролетта. Изберете място от южната страна на стената, направете жлеб с дълбочина 50-60 м, равномерно поставете разсад в наклонено положение, заровете корените или поръсете с пясък. Вода. Когато студовете станат постоянни, покрийте болните на разсад (стволове) със земя.

15 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Марина
Преди 6 години

В Сибир той замръзва само в най-тежките зими. Умерен добив, късна есен, кисели ябълки. Те не се съхраняват дълго време - стават летаргични.

Игор Владимирович
преди 5 години

Антоновка изобщо няма "кисели" ябълки. Вие явно го бъркате с нещо ... Вкусът е най-добрият от всички сортове, съществуващи на земята (а между другото вече има около 20 хиляди).
Както основателно пише докторът на науките Рилов, под прикритието на Антоновка търговците вече продават всякакви боклуци. Очевидно сте имали "късмет" да го купите вместо сортов разсад.

Владимир
преди 5 години

Всъщност сортовете Антоновка са известни в момента - 38. Например, златната Антоновка ми харесва повече, въпреки че е от летен период на зреене.

Игор Владимирович
преди 5 години

Всички тези така наречени разновидности на Антоновка не са. Така ги наричат ​​търговците в техните ценови листи. За какво? И им е изгодно - изглежда, че асортиментът е по-широк, т.е. те изглежда се опитват, искрени, но в действителност - нищо друго освен мързел. И те имат такива варианти на Антоновка - ... да, колкото искате!

И, за да бъдем точни, по съветско време е писано не около 38, а за над 220 разновидности от него, освен това директно е заявено, че всичко това е само леко променено под въздействието на местните условия (и това е Антоновка които могат много гъвкаво да се адаптират към най-различни почвени и климатични условия, за което го оценяваме!) Антоновка Обикновена ...

А за Золотая, изглежда, учените отдавна са определили всичко - тя изобщо няма нищо общо с Антоновка. Какво ще разглеждаме сега всички тези 220 леки локални отклонения като разновидности?! Какъв карт бланш ще дадем на търговците за легална измама, особено за не особено знаещи купувачи?!

Наталия
преди 5 години

В нашата селска къща растат две големи, вече на средна възраст ябълкови дървета от сорта Антоновка. И двама съседи в страната също имат тези ябълкови дървета. Всички тези дървета са засадени от дядо ми. Резниците за потомка бяха взети от едно и също дърво, но подложките бяха различни - кой кой засади за себе си. Всички тези дървета се различават леко помежду си - по размер на плодовете, техния цвят (една от ябълките на съседите е по-жълта от останалите), периоди на узряване (в рамките на 2 - 3 седмици), вкус.

Ябълките от този сорт не са много сочни. Не е възможно да изцедите много сок от тях, дори не трябва да опитвате. Но точно поради това, а също и благодарение на присъщата им киселинност, Antonovki са идеални за готвене. Винаги ги взимам само за пайове, за печене, за сладко, сладко, сладко. Правя ги да изсъхнат за зимата. Когато правя компоти от сладки круши, добавям 1 - 2 антоновки във всеки буркан за киселост.

Като правило не се опитваме да съхраняваме ябълки от този сорт дълго време. В крайна сметка има много нови сортове, които лежат перфектно до пролетта и не губят своите качества. Антоновка се разхлабва. Затова им се радваме през периода на узряване и през цялата зима ядем вкусни препарати от тях.

Вярвам, че във всяка градина ще бъде полезно да има поне едно или две дървета от това старо, но надеждно ябълково дърво.

ixverter
преди 4 години
Отговор на Наталия

Основната отличителна черта на Antonovka е нейният аромат. Да не се бърка с нищо. Той просто е зашеметяващ. Какъвто и да е прашецът, каквито и условия на отглеждане да има, ароматът трябва да е характерен, силен и да не се бърка с нищо.
Можете да прочетете толкова много неща, както кисели, така и не особено сочни ... Това не е така, меко казано. И, да, всичко зависи от условията. Там, където грижите за дърветата се оставят сами, вероятно ще има както кисело, така и не сочно. Където грижите са разумни - те дори не са чували за това.
И да сложиш тази ябълка на сок е загуба. Между другото, за да има сок (дори там, където е оскъден), се нуждаете от сокоизстисквачка, а не от сокоизстисквачка.
Основният риск е цъфтежът. Поради променливото време през май, цъфтежът може да бъде прекъснат много рано. Антоновката трябва да цъфти дълго време.
Правилното място на растеж, редовно поливане (дори ако изглежда, че не изглежда да е сухо), кореново и листно подхранване.И не така или иначе, а точно навреме, редовно и с анализ на това, което е необходимо и с какво не бива да се предозира, задължителната дезоксидация на почвата.
Не можете да стартирате дърво, в противен случай те ще хвърлят ябълковото дърво - то ще стане гнило заедно с тях, всички в водорасли и лишеи и дори в мъх - там не очаквате нормални ябълки.
При правилно съхранение ябълките лежат толкова дълго, колкото е необходимо. И те със сигурност не избледняват.
Много продуктивен.
Най-големият недостатък на Антоновка, където нейният плюс (случва се) е височината му, което много затруднява напускането. Ако не го стартирате, не е болезнено, устойчиво е на всякакви струпеи / цитоспороза / монилиоза и вредителите (средно) не я дразнят.
Освен това е много дълго време да се чака първата реколта, но си заслужава. Тя може да бъде не просто голяма, а много голяма. Описани са случаи - от едно дърво (!) - до 1 тон ябълки.
И това, което е много важно - плодовете са продаваеми и транспортируеми, което не винаги се намира в частен двор.

Игор
преди 4 години

Отглеждам Антоновка с килограм и половина. Тя е много по-вкусна от класическата Антоновка, много по-сочна, повече захар, на слънчевата страна се появява лек руж и теглото на ябълките може да достигне 700 грама. Ароматът е същият. Това е стар сорт Мичурински. Препоръчвам.

Майкъл
преди 4 години

Антоновката е много вкусна. Той е сладко-кисел, с много приятен аромат и мирис, характерен за него - следователно не може да бъде объркан с други ябълки. Следователно е правилно - тези, които твърдят, че тя твърди, че има „кисели“ ябълки, просто са попаднали на измама.

Юлия, южно от Урал
преди 4 години

Да, всичко е правилно, ябълките са кисели, невъзможно е да се яде, само да се обработват, не се съхраняват дълго време, ароматни. Но за мнозина тези ябълки са спомен от детството, поради което ги защитават толкова ревностно.

b-men, Пенза
преди 3 години

Не си ял узряла Антоновка. Когато узрее през топло лято до пълна зрялост (ябълката става ярко жълта, кехлибарена на слънце т.е. полупрозрачен от изливане на светлина на места), почти няма киселина във вкуса на класическата антоновка обикновена.
Ябълките, включително незрелите ябълки, имат силен характерен аромат (ако са в отворен съд). Той се разпространява и се чува на голямо разстояние.
Когато узрее, пулпът е сладък с лека киселост, плътен, бяло-жълтеникав оттенък, рони се в устата, има нотки на мед и сладки плодове на вкус.
Не познавам друг подобен вкус.

Москва
преди 3 години

Прадядо ми (!) Имаше ябълкова градина (взеха я, но не започнаха да учат. Така изчезна). Имаше различни разновидности. През 80-те моите роднини се озоваха в градината: Никъде не съм виждал толкова красиви, ароматни и вкусни ябълки. „Това е от градината на дядо ти!“ И така, Антоновка в нашето семейство се наричаше Кралската ябълка и ... те почти бяха почитани. Веднъж докарах баща си от Ленинград - той имаше сълзи. Но бях ПОЗИТИВЕН с ябълки като дете! Така че не е вярно, че хората не са виждали ябълки в детството. Настоящите не виждат това и не знаят с какво да ги сравняват.

Джулия, Черкаси, Украйна
преди 3 години

Наследих две по-стари ябълкови дървета Антоновка. Първоначално решихме да ги съкратим поради възрастта им, но след това променихме мнението си и изобщо не съжалявахме.
Предимствата на този сорт:
Отличен вкус на плодовете, просто трябва да изчакате пълната им зрялост (в нашия регион тя идва през октомври - ноември и дори след първата слана). Най-добрите мариновани ябълки се получават от този сорт. Плодовете са относително добре поддържани. Разбира се, по отношение на срока на годност те не могат да се конкурират с по-стабилни зимни сортове (например Семеренко), но могат да се съхраняват в хладно и сухо помещение до средата на януари. Основното е, че те трябва да бъдат събрани на етапа на непълна зрялост. Реколта от едно зряло дърво може да осигури ябълки за четиричленно семейство.
Недостатъци:
Дървото обикновено е много високо, което затруднява боравенето с вредители и събирането на реколтата. Ако ябълковото дърво е старо, то то дава плодове на всеки две години.
Въпреки тези недостатъци, Antonovka се счита за един от най-добрите сортове и е подходящ за отглеждане в различни климатични зони.

Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

Имам едно дърво от този вид в моята градина. И може би е най-ценното, защото мога да готвя сладко и изхвърлям сока с помощта на сокоизстисквачка, но най-важното е, че лъже перфектно. Имам добра изба, слагам я на рафтовете, за да не се допират ябълките. От време на време проверявам и ако някоя ябълка е изгнила, я изтривам. Приключваме с яденето в края на януари, вкусът, разбира се, се променя, плодовете вече не са толкова сочни и твърди като току-що набраните, но все пак вкусни. Дава плод за една година. Но имаше години, които се оказаха след две, защото имаше студени извори и когато дървото цъфна, удариха студове. Нашият климат все още не е много благоприятен за плодовете. Но ако цъфтежът е преминал добре, реколтата е отлична! Прибирам в края на октомври, проверявам дали семената са почернели - можете да ги свалите. Според моя опит, ако го премахнете по-рано, ябълките ще се свият по-бързо. Да, дървото наистина е много високо, трябва да го отрежете, иначе засенчва другите. Опитваме се да отрежем върха и тези клони, които растат в короната или нагоре, оставяйки хоризонтални клони.

Виктория, Москва
Преди 2 години

Прочетох почти всички коментари. Знаете ли, от раждането си живеех заобиколен от ябълкови дървета с антоновка, канела и бяло. В моето детство това беше голяма ябълкова градина; в момента са оцелели само две ябълкови дървета от Браун и Антоновка. Преди три години съпругът ми купи разсад от обикновена Антоновка. Тази година тя реши да ни зарадва с изобилие от реколта. Тук преминавам от стари ябълкови дървета към нови и сравнявам плодовете. Според мен, казват те правилно, старата Антоновка вече я няма. Ще кажа със сигурност едва през есента, след като опитах плодовете. Относно вкуса. Не знам как някой, но имам асоциация - патица или гъска с ябълки, шарлотата е само с ябълки от този сорт. А също и детски спомени - замразени ябълки. Те бяха събрани, положени в сено в плевня. И тогава през зимата внасяте тази замразена ябълка в къщата, размразявате и ядете. Между другото, след замразяване ябълката от този сорт става сладка.

Андрей, Брянск
Преди 2 години

Антоновка е известна, може би, на всички. Ябълковото дърво е високо, силно, непретенциозно. Зимува добре в средната лента. Съхранява добре.
И искам да ви разкажа за разнообразието от сортове - Антоновка злато. По принцип златото от обикновеното се различава леко. Най-забележимата разлика е периодът на узряване. Плодовете започват да узряват от края на август и до началото на октомври на практика не са останали ябълки. Независимо от това, ако успеете да ги свалите, те ще полегнат известно време. Ябълковото дърво обикновено дава плодове за една година, добивът е висок.
По вкус и външен вид златото е подобно на обикновеното. Но според мен една узряла ябълка ще бъде по-ароматна. Зрелите плодове са по-ярки от тези на обикновена антоновка и много често цевта от слънчевата страна сякаш е полупрозрачна за самите семена. Ябълките са чудесни за изцеждане на сок, прясна консумация, сушене, накисване и съхранение.

Домати

Краставици

Ягода