• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Туя западна Амбър

Вечнозелените култури с жълти игли днес вече не са рядкост и всичко това благодарение на труда на животновъдите. Едно от тези невероятни растения трябва да се нарича западната сорт туя Амбър (Thuja occidentalis Jantar). Елегантният му вид ще зарадва всички, които виждат тази култура във вашата градина. Няма да ви е трудно да се грижите за тази ефедра, тъй като тя не е твърде придирчива към условията на отглеждане и грижи.

История на създаване и описание на сорта

Родината на иглолистното растение е Полша. Сортът е разработен от специалиста Якуб Яблонски. Като изходен материал селекционерът използва разнообразие от туя западен Смарагд. Нашата героиня взе всичко най-добро от нея: наличието на тясна вертикална корона, красотата на иглите, непретенциозността и високата устойчивост на най-агресивните фактори на околната среда.

Амбър е иглолистно или пирамидално дърво, достигащо 3 метра в зряла възраст, максимум 5 метра. Годишният прираст на културата е средно 15-30 см. Ширината на короната не надвишава 200 см. Височината на растение на 10 години варира от 1,5 до 2 метра. Короната на дървото е гъста и е образувана от плоски, гъсто разположени, разклонени издънки с люспести жълти игли. През есента придобива кехлибарен оттенък. Освен това същият цвят е характерен за младия растеж на иглите. На сянка облеклото на растението става светло зелено. Зимният му цвят е зелено-бронзов или меден. Разликата в нюансите на зрелите игли и младите люспи прави появата на туя оригинална и незабравима.

Багажникът и клоните на красивото дърво са покрити с тъмнокафява или червеникава кора, отлепващи се на ивици. На възрастно растение се образуват плодове - няколко малки шишарки (не повече от 1,2 см) с кръгло-яйцевидна форма, боядисани в жълтеникаво-зелен цвят. Когато узреят, те променят цвета си на кафяв. Кореновата система на културата е повърхностна и разклонена.

Сортът има висока устойчивост на замръзване, добър имунитет към болести. Той се адаптира идеално към градската среда, където въздухът е пълен с прах и изгорели газове. Недостатъците на растението включват неговата податливост на пролетно слънчево изгаряне.

Характеристики на селскостопанската технология

Сорт Амбър е светлолюбива култура. Поради тази причина е важно да го поставите в онзи сектор на обекта, където има много светлина през целия ден. Penumbra също е подходящ за растението. По-добре е да не го поставяте на сянка, в противен случай издънките на вечнозелено дърво ще се разтегнат и ще загубят богатия си зелен цвят. Освен това иглите се изтъняват при такива условия. Почвата на Thuya се нуждае от светлина. Оптимални опции: глинеста и торфена почва. Можете да направите своя собствена почва за саксии, като използвате листа или торф, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1. Препоръчително ниво на киселинност в почвата: 4,5-6 pH. На мястото, избрано за засаждане, трябва да се направи дупка, чиято дълбочина трябва да бъде от 60 до 80 см. В дупката се въвежда нитроамофос, но само след като дъното е покрито със слой дренажен материал. Уверете се, че кореновата шийка на растението е на нивото на земята при засаждане.

Поливането на полската красавица се извършва 1-2 пъти седмично, през сухо, горещо лято - и по-често. В допълнение, културата реагира на поръсване на короната с хладна вода. Необходимо е да се подхранва растението през пролетта, за което се използва сложен тор. През целия вегетационен период почвата в зоната на стволовия кръг е плитка два пъти месечно, внимателно се разхлабва и след това се покрива с мулч: смачкана дървесна кора, торф или компост. Само тези процедури се извършват стриктно след поливане.

Няколко пъти през сезона е препоръчително растението да се третира с инсектицидни и фунгицидни разтвори.Така намалявате риска от атаки върху културата на вредни насекоми и появата на гъбични заболявания по нея. През пролетта те освобождават дървото от сухи и повредени издънки. Сортът понася добре подстригване. Ефедрата не се нуждае от подслон през зимата поради отличната си устойчивост на замръзване. Но все пак трябва да изолирате туята, за да я предпазите от слънчево изгаряне.

Случаи на употреба

Собственикът на жълто-кехлибарени игли сега все по-често може да се види в градини и в лични парцели, както и в близост до сгради, в паркове, площади, жилищни градски зони. Този сорт е много популярен и ценен. Използва се за украса на жив плет, стени и решетки, изглежда ефектно в иглолистни композиции. Това растение трябва да направи ярък акцент върху местността, особено след като Амбър изглежда невероятно в единични насаждения на фона на зелена морава. Иглолистните растения от този сорт също се използват за създаване на оригинална алея. Туя е подходяща в японски и скалисти градини.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода