• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Норвежки смърч Inversa

Ландшафтните дизайнери обичат иглолистните растения заради относителната им непретенциозност, целогодишната зелена корона, устойчивостта на замръзване, суша и замърсен с газове въздух. А също така иглолистните дървета са изразителни и красиви, способни да озарят всяка "зелена компания". Всички тези епитети могат да бъдат безопасно адресирани до днешната ни героиня - Picea abies Inversa.

История на сорта и описание на външния вид

Този необичаен смърч възниква в природата спонтанно и е открит през 1855 г. от Р. Смит в Шропшир (Великобритания). Той нарече необичайното дърво „Обръщане“, но няколко години по-късно Л. Байснер поправи неволна граматическа грешка.

Обикновеният сорт смърч получи малкото си необичайно име поради формата на короната. Нека си припомним, че инверсията в природата означава нарушаване на реда, когато нещо противоречи на обичайните модели, сякаш „с главата надолу“. Когато погледнете дървото Inversa, веднага разбирате защо е кръстено така. Къси, но плътни клони не растат нагоре, както е при всички смърчове, а в страни и надолу.

Резултатът е необичайна, "плачеща" корона, която практически няма основен багажник. Отстрани дървото прилича или на удара от сено, или на широка, неясна фигура, често сякаш наведена, леко извита. Височината на "шока" може да бъде много различна - от буквално един метър до 6-8. Тази височина обикновено се регулира от самите градинари, което ще бъде разгледано по-долу. А ширината на короната най-често е равна на около една четвърт от височината, въпреки че при маломерни екземпляри тези параметри дори могат да бъдат равни.

Цветът на иглите на нашата красавица е тъмно зелен, който остава такъв дори през зимата. Иглите са къси, но дебели. Клоните растат гъсто, образувайки плътна, леко лъскава повърхност. Inversa расте бавно, особено през първите няколко години. Но дори и в зряла възраст рядко се увеличава с повече от 20 см годишно. Значително ускоряване на растежа се наблюдава след достигане на 20-годишна възраст. Издънките първоначално са светлокафяви, в крайна сметка потъмняват, понякога дори стават червеникавокафяви.

Характеристики на грижите

Най-трудната и отговорна част е резитбата и оформянето на короната. Факт е, че Inversa няма нито основен ствол, нито централен изстрел. Клоните му веднага започват да растат надолу, огъвайки се към земята. За да може дървото да се издигне на височина, трябва да се избере един от издънките и да се насочи нагоре, като редовно се завързва за изкуствена опора.

Този водач на бягство ще расте, стига да му е осигурена подкрепа. Останалите клони ще се втурват встрани и надолу. Като ги прищипвате редовно, можете да създадете корона с желаната форма. Веднага щом решите, че вече не искате да растат високи, спрете да връзвате водещата издънка и скоро тя ще падне, подобно на останалите братя. Оказва се, че градинарят може да варира височината на растението по свое усмотрение.

За ваша информация! Някои градинари съветват при достигане на желаната височина да отрежат основния издънка. Това веднага ще даде мощен стимул за растежа на страничните клони.

Говорейки за резитбата, ще бъде полезно да се каже, че долните клони в крайна сметка падат на земята. Там те са слабо проветриви, влажни и в резултат могат да „хванат“ различни гъбични заболявания. За да не се случи това, трябва и тях да ги отрежете, като не им позволявате да докосват земята.

Този смърч е неизискващ към почвите, въпреки че все пак трябва да обърнете внимание, така че те да не се окажат блатисти, както и физиологичен разтвор. Обича изобилието от светлина, но се развива добре в полусянка. Демонстрира отлична устойчивост на замръзване, винаги реагира с благодарност на навременното поливане, но също така толерира и суша.

Използване в ландшафтен дизайн

Най-често Inversa се отглежда като образец, особено след като не се чувства добре с удебелени насаждения. Тъй като е много пластмасово дърво, той ви позволява да създавате различни форми от короната, въпреки че изглежда страхотно в колонна форма.

В същото време този смърч често се въвежда в ландшафтни композиции като елемент, който привлича вниманието. Често се използва дори в малки зони, докато височината му е ограничена в съответствие с общото пространство.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода