• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Новела

Novella е череша със средно узряване, отглеждана във Всеруския изследователски институт по развъждане на овощни култури (Орел) чрез кръстосване на сорта Rossoshanskaya с донор на резистентност към кокомикоза Vozrozhdenie 1 (получен на база череша Maak). Авторството е възложено на група животновъди: A.F. Колесникова, Е.Н. Джигадло, А.А. Гуляева и О.Д. Голяева. От 2001 г. сортът е включен в Държавния регистър за Централния черноземен регион.

Сорт череша Новела

Дървета със средна сила (до 3 метра височина), с повдигната, разперена, заоблена корона. Кората на ствола и основните скелетни клони е кафява. Пъпките са малки (0,4 см), яйцевидни, леко отклонени от издънката. Издънките не са космат, прави, кафяво-кафяви на цвят. Листата са обратнояйцевидни, със заострен връх и остра основа; по ръба на листа минава двойно назъбена назъбеност. Листната пластина е тъмно зелена, еластична, плоска форма, с матова повърхност. Дръжките са с дължина 2,9 см, повърхността е с цвят на антоцианин. Жлези от 2 парчета: разположени един по един - в основата на листа и на дръжката.

Съцветията са четирицветни. Венчелистчетата са бели, разположени свободно. Джантата е отворена, плоска форма. Чашката е тясно-варовита, чашелистчетата без назъбване. Клеймото на плодника е на същата височина като прашниците. Острието е дълго 6,7 мм, тичинките - 6,8 мм. Плодовите яйчници се образуват на букетни клони и израстъци от миналата година.

Черешовите плодове на Новела са над средния размер (тегло 4,5-5 грама, височина - 1,7 см, ширина - 1,8 см, дебелина - 1,4 см), едномерни, широко закръглени по форма, леко скучни, горната част е леко депресирана, фунията е плитка. Кожицата на зрелия плод е кафява, почти черна. Дръжки с дължина до 3,7 - 4 см, със средна дебелина. Семената са жълти, с тегло 0,15 g (5,5% от общото тегло на плодовете), заоблени, със заострен връх и заоблена основа. Отделянето от пулпата е много добро. Отделянето от дръжката е средно.

Сорт череша Новела

Пулпът е тъмночервен, със средна плътност, сочен, с добър кисело-сладък вкус. Дегустационна оценка на вкуса на пресните плодове - 4,2 точки. По отношение на химичния състав плодовете съдържат: сухи разтворими вещества (14 - 14,9%), количеството захари (11,4%), киселини (1,8%). Целта на сорта е универсална, но е по-добре плодовете да се използват за преработка. Транспортирането на плодовете се понася добре.

Цъфтежът и узряването на тази череша се извършва в средния период: съответно от 10 до 18 май и от 15 до 20 юли. Процесът на узряване е едновременен, а не удължен във времето. Във влажни години плодовете не се напукват. Ранната зрялост е добра: дърветата започват да плододават на 3 - 4-та година. Но плододаването е много нестабилно: през една година можете да получите много висок добив, през следващата - незначителен.

Продуктивността на сорта е висока. Средният добив е около 15 кг / дер. или 77,6 c / ha, максималният добив достига 99,8 c / ha. Ако се спазват агротехническите стандарти, трайността на дърветата се увеличава значително.

Нивото на зимна устойчивост на дърветата е високо, зимната устойчивост на цветните пъпки се оценява като средна. Устойчивостта на кокомикоза е висока; растенията са слабо засегнати от монилиоза.

Сортът е частично самоплоден. За да се получат обилни реколти наблизо, се препоръчва да се засаждат сортове: Владимирская, Гриот Остхайм, Шоколадово момиче.

Основните предимства на черешите Novella включват: външно привлекателни плодове с добър вкус, висока производителност и имунитет срещу гъбични заболявания.

Недостатъците на сорта включват само средното ниво на зимна издръжливост на цветните пъпки.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода