• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Шардоне

Великолепният и добре познат технически сорт бяло грозде Шардоне принадлежи към онези класически сортове, от които в продължение на много векове в Европа и след това извън нейните граници се правят изключително качествени, световно известни вина. Нейната родина днес е френската провинция Бургундия, а името е наследено от местното село със същото име. Учените отдавна спорят за произхода на нашия герой, представяйки голямо разнообразие от версии, но ДНК анализ, проведен през 1998 г. от Калифорнийския университет в Дейвис, сложи край на продължаващия спор. Според учените, потвърдени от генетични изследвания, непосредствените родители на новата форма са старият френски сорт Пино и португалски - Gue Blanc. Хибридизацията най-вероятно е възникнала спонтанно в район, където и двата сорта растат в съседство един с друг.

По време на своята вековна история нашият герой се е разпространил по целия свят. Понастоящем най-големите площи, заети под него, се намират във Франция, САЩ, Австралия, Италия, Грузия, Молдова, Южна Африка и редица други страни с развита лозарска индустрия. Като цяло по света се отглеждат около 175 хиляди хектара шардоне и за този показател той е включен в списъка на най-често срещаните форми на гроздето. Поради такава широка география, както и поради наличието на много клонинги, името на сорта има много синоними, с които е известен в определени области.

Популярността на нашия герой се дължи на относителната му непретенциозност сред представителите на западноевропейската еколого-географска група от вида Vitis vinifera, висока пластичност и лесна адаптация към новите условия на отглеждане, както и гъвкавостта на методите за обработка на реколтата. Вината, произведени от това грозде, могат да бъдат много разнообразни - сухи и десертни, неподвижни и пенливи, неподвижни и подсилени, млади и отлежали. В същото време всички те са обединени от отлично качество, ярък запомнящ се вкус и уникален букет. Те никога не оставят безразлични истинските ценители на добрите напитки.

Агробиологични характеристики

Храстите се характеризират със средна сила. Короната на млада издънка е светло зелена с забележими петна от розови тонове, има паутина пуберценция с умерена интензивност. Листата не са твърде големи, заоблени, с пет леко разчленени дяла, които се огъват надолу. Горните странични изрези, най-често, са под формата на връщащ се ъгъл, по-рядко - лировиден Долните прорези са слабо видими и в някои случаи напълно липсват. Врезът на дръжката е отворен, ланцетен или сводест с дъно, често ограничен от жилки. Дръжките са къси. Повърхността на листа е грубо набръчкана, цветът е зелен, обратната страна е леко опушена. Зъбчетата по краищата на листната пластинка са триъгълни, изпъкнали от едната страна, значително се различават един от друг по размер. Цветовете на сорта са двуполови, но това не пречи на граха на плодовете в неблагоприятни за условията на цъфтеж години. В допълнение, шардоне има известна тенденция да отделя яйчника. Годишният прираст узрява добре - 90% от дължината му. През есента, преди да падне, листата на гроздето стават лимонено жълти.

Гроздовете растат малки - 12-13 см дълги и 9-10 см широки. Формата им е конична или цилиндроконична, а структурата е много разнообразна - от плътна до много рохкава. Средното тегло на узрелите четки не надвишава 100 грама. Те са прикрепени към лозата с къс лигнифициран гребен. Плодовете са кръгли или едва овални, със среден размер, диаметърът им варира от 12 до 16 мм, а теглото им е от 1,2 до 1,5 грама. Кожата е тънка, но здрава, оцветена в зеленикаво-бял цвят със златист загар от озарената от слънцето страна, на повърхността се виждат лек слой защитна синя слива и множество малки кафяви точки.Пулпът е сочен, вкусен, с интензивен сортов аромат. Добивът на сок по време на обработката надвишава 74% от реколтата, кожата и плътните части на пулпата са около 20%, хребетите - 3%. Броят на семената в плодовете от този сорт не надвишава две или три; като маса, техният дял също варира около 3%. Съдържанието на захар в прясно изцедена мъст е 18-23 g / 100 ml, титруемата киселинност е 8-11 g / l.

Както вече споменахме, има много насоки и методи за обработка на грозде, които са отлични по отношение на технологията. Винопроизводителите се шегуват, че е невъзможно да се направи лошо вино от Шардоне, дори и да опитате. Добивът и свойствата на напитките, произведени от него, обаче могат да варират в различните региони, тъй като сортът ясно отразява характеристиките на почвата и климата на района, в който расте. Сортовото вино най-често има аромати на праскова, лимон, ябълка и тропически плодове в своя букет. По време на отлежаването ясно се проявяват дъбови тонове, които се извличат от занитването в цев. Най-интересните напитки с рядък "минерален" букет се получават от грозде, отглеждано на бедни почви в прохладни региони. В същото време отличителните качества на нашия герой са толкова грациозни, че веднага избледняват, когато се комбинират с други разновидности, само от разстояние, допълвайки общия аромат с техните фини нотки. У дома, във Франция, именно от него, в комбинация с Пино ноар, се произвежда класическото шампанско от най-добрите марки.

Узряването на реколтата се случва в средно късния период, обикновено реколтата започва в края на септември, но може да се случи и по-късно, когато целта например е преработката в десертни вина. Ако броим от момента, в който пъпките цъфтят, тогава към настъпването на техническата зрялост изминават 135-140 дни. Сумата на активните температури, необходими за получаване на зрели гроздове, достига 2700-2800 ° C. С такива показатели сортът, за съжаление, не може да расте на север от традиционните лозарски райони, а у нас той е райониран само в Северен Кавказ, по-специално в Краснодарския край и Република Адигея. Растенията тук показват добра устойчивост на суша, но средно могат да издържат на зимния студ. Устойчивостта на замръзване на храстите, открити през есента, не надвишава -20 ° С.

С невероятно качество на продукта, Шардоне, както често се случва с изящни сортове, не блести с обема на реколтата. Само 40% от издънките му се оказват плодоносни и единственото, което спасява ситуацията, е, че 2-3 гроздове могат да бъдат едновременно положени върху продуктивни лозя. Средният плодов фактор е 1,1, а плодният фактор е 1,5-1,7. Заменящите пъпки също могат да образуват култура, което е от не малко значение поради ранното цъфтене на главните очи и честото им замръзване поради това. На практика е невъзможно претоварването на храстите с грозде. Освен това производителят ще трябва да приложи целия си опит, за да ги натовари достатъчно с реколтата, а не с безполезна вегетативна маса. В най-напредналите ферми на хектар лозе се получават до 80-120 центрове гроздове или 60-90 хектолитра изцедена мъст.

При дълъг престой на узрялото грозде върху лозата трябва да се има предвид, че плодовете са склонни към напукване и разпадане в случай на дъждовно време. В допълнение, те могат да бъдат повредени от оси и за защита ще трябва да използвате нещо по-малко трудоемко от отделните торби, където обикновено се поставят гроздове от трапезни сортове. По-специално, специални капани, окачени в лозето, или контейнери със захарен сироп, в които вредителите се удавят, са подходящи срещу насекоми. Като цяло се препоръчва да се планира късно събиране само в тези райони, където есента е топла и суха за дълго време.

Агротехнически характеристики

Въпреки факта, че това грозде е много гъвкаво, все още се проявяват определени предпочитания към условията на отглеждане на растението. Най-добри резултати по отношение на качеството на получените вина се получават при отглеждане на шардоне върху каменисти и варовикови глинести почви. Теренът също има определена стойност и от тази гледна точка е по-добре лозето да бъде разположено по склоновете на западното или югозападното изложение, както и на нежни хълмове.

Размножаването се извършва главно чрез присадени разсад, като се използват устойчиви на филоксера подложки, тъй като в традиционните региони за отглеждане почвата обикновено е заразена с вредни коренови листни въшки. Сливането на сорта най-добре се случва с такива форми на подложки като Riparia x Rupestris 101-14, Berlandieri x Riparia CO4 и Berlandieri x Riparia Kober 5BB. Приблизителна схема за засаждане на грозде 2,5 × 1,5 m.

Формата на управление на храстите - покриваща или непокриваща, се избира в зависимост от опасността от замръзване на местния климат. Ако за зимата не се изисква изолация, тогава най-добрият вариант би бил да се премахне висококачествена формация със свободно място за едногодишен растеж. В същото време ширината на междуредието се осигурява предварително повече от обикновено. В покриващите зони се използват подходящи формации от типа Guyot, многораменен вентилатор или наклонен кордон с вертикална жартиера на издънки върху решетка.

Пролетното подрязване на Шардоне отнема много време - за 10-12 очи, общото натоварване на храста може да достигне до 50 пъпки. По време на фрагментите от грозде трябва да се отстранят множество стерилни издънки, като някои от тях се запазват само когато растенията са явно недостатъчно натоварени с реколтата.

Срещу гъбични заболявания ще се изисква многократно третиране с фунгициди съгласно схемите за защита на сортове, податливи на често срещани патогени.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода