• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Ркацители

Rkatsiteli е стар бял технически сорт грозде, произхождащ от грузинския регион Кахети. Традиционно се смята, че той расте в тази област в продължение на много хилядолетия и през това време е въведен в много съседни региони. До антиалкохолната кампания от 80-те години на миналия век се смяташе за почти най-широко разпространеното грозде в съветските републики, но масовото изкореняване на плантациите значително намали площта под него и причинените тогава щети не са възстановени до този ден. У дома разнообразие, заедно с друго също толкова добре познато Саперави, формира основата на местното винопроизводство. Почти 60% от всички Rkatsiteli, отглеждани в света, са в Грузия. Извън нейните граници големи насаждения се намират в Азербайджан, Русия, Украйна, Молдова, Румъния и България. Малки експериментални обекти могат да бъдат намерени в чужбина - в САЩ и Австралия.

Причината за популярността на това грозде се крие в относително високата мразоустойчивост на лозата, поради което храстите в много региони не се нуждаят от подслон през зимата, докато други висококачествени технически форми при същите условия редовно замръзват под същите условия. Това е особено важно в планинския район на Кавказ, с неговия доста суров климат. Освен това много важна е гъвкавостта на реколтата, от която е възможно да се правят различни видове вина - трапезни, десертни, подсилени, както и използвани за получаване на конякови дестилати. Имаше много опити за създаване на сортови пенливи вина от нашия герой, но естественото високо ниво на алкохол във винения материал не позволяваше да се постигне желаното качество на такива напитки. Шампанското, направено от него, е почти винаги тежко.

В различни региони на лозарството можете да чуете множество имена-синоними на сорта: Kukura, Mamali Rkatsiteli, Budashuri, Dedali Rkatsiteli, Korolek, Topolek и др., Които в крайна сметка показват този грузински сорт.

Агробиологични характеристики

Нашият герой принадлежи към чистокръвните представители на благородното европейско-азиатско грозде Vitis vinifera, а в екологично и географско отношение - към групата на сортовете на Черноморския басейн. Храстите показват висока сила на растеж и придобиват пирамидален вид благодарение на мощни изправени лози. Коронките на младите издънки са сиво-бели на външен вид поради интензивното им пушест. Младите листа са зеленикаво-бронзови, по краищата им, когато се появят, можете да видите розова граница. Оформените листа са наситено зелени, средни до големи по размер, закръглени, състоящи се от три или пет дяла с умерена дисекция между тях. Профилът на листната периферия е с фунийка. На обратната страна има слабо косменост от паяжинно-четина тип. Горните странични прорези са със средна или малка дълбочина, отворени под формата на лира или затворени с яйцевиден лумен. Долните прорези са малки, с много разнообразна форма - от отворени V-образни до затворени с почти никакъв процеп. Дръжката на дръжката е почти винаги отворена, може да бъде сводеста или лировидна. Дължината на дръжките е сравнима с дължината на основната жилка на листата, те са оцветени, като осите на младите издънки, в интензивен виненочервен цвят. Зъбчетата по периметъра на листната пластина са триъгълни или с форма на трион, с една или двете извити страни и остри върхове. Цветовете са двуполови, поради което опрашването е доста успешно и граховите плодове като правило не се срещат.Тенденцията към проливане на пъпки и яйчници в гроздето също не е забелязана. Узряването на лозата настъпва доста пълно - при 85-90% от дължината на леторастите. В същото време те са оцветени в тъмно червеникаво-кафяв цвят с по-наситена пигментация на възлите.

Клъстерите Rkatsiteli достигат размери, които не са лоши за технически сорт, като растат на дължина до 14-17 см и на ширина до 8-10 см. Добре изработените четки имат цилиндрична или цилиндрично-конична форма, често с крило . Те са умерено плътни по структура. Гребенът обикновено не надвишава 5 см, цветът му, подобно на много вегетативни части от този сорт, е антоцианин. Плодовете са кръгли или леко овални, със среден размер (15-18 mm дължина и 14-16 mm в диаметър). Стандартното тегло на 100 грозде е 150-170 грама. Цветът им е много елегантен и атрактивен - златисто жълт с бронзов загар на слънчевата страна. На повърхността се вижда леко, относително интензивно восъчно покритие. Пулпът на плодовете е приятен на вкус, много сочен, има своя специфичност в послевкуса и аромата. Общото съдържание на захари в гроздовия сок варира в зависимост от сезона и времето на прибиране на реколтата в диапазона 18-23 g / 100 ml и при най-благоприятни условия може да достигне 25%. Титруемата киселинност е 8-10 g / l. Кората на гроздето е тънка, но в същото време има относителна здравина. Броят на семената не надвишава три. Като цяло технологичните характеристики на гроздовете са следните: добив на сок - около 80%, отпадъци под формата на хребети - 3%, и под формата на кожа, семена и плътни части от пулпа - 17%.

Използването на събраната реколта може да бъде много разнообразно. При винопроизводството, където се използва лъвският дял от това грозде, от него се приготвят множество видове висококачествени напитки - млади и отлежали, сухи и десертни, трапезни и подсилени. Типичните Rkatsiteli могат да бъдат описани като дискретни и освежаващи. В неговия букет най-често се срещат тонове зелена ябълка, дюля или праскова, въпреки че може да присъстват цитрусови и флорални нотки. Липсата на ароматна сложност обаче все още може да се счита за определен недостатък на този сорт. Опитните винопроизводители коригират този недостатък с мацерация, обикновено нетипична за технологията на бялото вино. В резултат на продължителен контакт на пивната мъст с кожата, бъдещата напитка придобива по-голяма сложност и текстура. Поради леко повишената киселинност виното се проявява добре, когато отлежава в дъбови бъчви. След това ароматът се обогатява с меки ванилови тонове и други пикантни нюанси.

В допълнение към преработката в алкохолни напитки, от реколтата се произвежда много вкусен, балансиран сок. В регионите, където сортът е широко разпространен, това грозде също се яде прясно и вкусовите му характеристики са много прилични. Освен това гроздовете имат отлично качество на съхранение и могат да се съхраняват при подходящи условия в продължение на няколко месеца.

По отношение на времето на узряване нашият герой принадлежи към относително късно узряващите сортове. Вегетационният период продължава 150-160 дни, което, като се има предвид късното пъпкуване, води до настъпване на техническа зрялост едва в началото на октомври. Сумата на активните температури, необходими за този период, е 2900-3000 ° C и означава възможност за отглеждане на Rkatsiteli само в добре снабдения топъл юг. Тук обаче възниква друг проблем - много ниската устойчивост на суши на растенията, което налага организирането на напояване на лозето в задушни райони, в които има недостиг на дъждовна влага.

Добивът на грозде може да бъде доста висок, надвишаващ 100 кг / ха. Този показател обаче най-често не е постоянен. Това се дължи, наред с други неща, с процента на плодоносните издънки, който се колебае през годините от 20 до 70%.За да неутрализират тази непредсказуемост, по време на пролетната резитба храстите се зареждат с 50-60 очи наведнъж и след началото на вегетационния сезон те трябва внимателно да фрагментират стерилните и слаби издънки, като поддържат 28-30 продуктивни лози на растението. Плодовите стрели в сорта се оставят дълги, съкращавайки ги до 10-12 пъпки.

Устойчивостта на Rkatsiteli към гъбични заболявания и вредители е различна. До известна степен растенията се противопоставят на плесени и атаки на сива плесен. В същото време се забелязва чувствителност към брашнеста мана, както и към някои вредители - гроздов листен червей и паяк. Стратегията за химическа защита на лозето трябва да бъде изградена, като се вземат предвид тези характеристики. Не трябва да се пренебрегват агротехническите мерки, като осветяване на плодната зона на храстите, които могат значително да намалят активността на много патогени и в същото време да подобрят състоянието на получената реколта от грозде.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода