• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Ризлинг

Ризлингът е класически стар европейски сорт грозде, който обикновено се разбира като Рейнски ризлинг, въпреки че има и много по-рядко срещан R. италиански. Той е роден преди много векове в района на Рейн в днешна Германия. Първото документално споменаване за него датира от 1435 година. Както показват съвременните изследвания на ДНК, известният сорт еволюира от малко известния в момента сорт Gue blanc и хибридната форма на Traminer с диво грозде.

Понастоящем нашият герой се отглежда широко в Германия и Франция, но съществуват големи насаждения в Австрия, Унгария, Сърбия, Чехия, Словакия, Хърватия, Италия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, САЩ и Канада. Като цяло, по отношение на степента на разпространение в света, той е включен във вторите десет сорта, но по отношение на качеството на произвежданите напитки той е в състояние да се конкурира с най-известните светли сортове - Шардоне и Совиньон.

Ризлингът традиционно се използва за приготвяне на прекрасни сухи, полусухи, десертни и пенливи видове вина. Счита се за една от най-"тероарните" форми на гроздето, заедно с Пино Ноар, което означава драстично променящ се характер на вината в зависимост от почвените и климатичните условия на региона, където културата расте. В хладен климат (например в много германски лозарски райони) вината имат ябълкови нотки и забележимо ниво на киселинност, което понякога се компенсира от остатъчната захар. В по-топлите региони, с късна реколта, във виното се появяват повече цитрусови и прасковени нотки. В някои страни характерните лаймови тонове често се отбелязват при този тип напитки. И дори на същото място, където расте гроздето, букетът от готовата напитка може да се различава значително от сезон на сезон.

Агробиологични характеристики

Храстите са силно енергични. Короната на издънката е покрита с филцова пубертета с умерена плътност, боядисана в светло зелен цвят, по краищата на зъбите се виждат розови петна. Младите листа имат бронзов оттенък. Стандартен лист със среден размер, заоблен, с три или пет лопатки, не прекалено дълбоко разчленен. Повърхността на листа е груба, силно набръчкана, с изпъкнали жилки от долната страна и паутина на пубертета. Профилът на листната пластина е с форма на фуния. Горните странични прорези са със средна дълбочина, отворени с форма на лира със заоблено дъно или затворени с овален отвор. Долните прорези са много малки, U-образни или едва очертани. Врезът на дръжката е затворен с тесен елипсовиден лумен или отворен с тесен отвор. Дръжките обикновено не са по-дълги от основната жилка на листата; те са виненочервени на цвят поради значителното присъствие на антоцианини. Зъбите по ръба на листната пластина са триъгълни с широки основи, преходни към куполообразни. Цветовете на сорта са бисексуални, но този факт не спасява нашия герой от белене на плодове, а самите пъпки и дори яйчниците се отличават с тенденция към линеене. Лозата узрява доста добре, като същевременно променя цвета си от червеникав до светлокафяв. Традиционно възлите са по-тъмни от междувъзлията. Листата на гроздето пожълтяват, преди да паднат през есента.

Узряващите гроздове на Ризлинг са малки, достигащи 14 см дължина и 8 см ширина. Структурата им може да бъде или рохкава, или по-скоро плътна, а формата е цилиндрична или цилиндрично-конична. Типичното тегло на четката обикновено е 80-100 грама. Дължината на гребена не надвишава 3 см. Плодовете са средно големи, закръглени, с диаметър 12-14 мм, оцветени в зеленикаво-бял цвят с жълтеникав оттенък при добра светлина. Повърхността на гроздето е покрита с редки тъмнокафяви петна и забележимо защитно восъчно покритие от светли тонове. Теглото на зрънцето варира от 1,2-1,4 грама. Пулпът на плодовете е много сочен с хармоничен, приятен вкус, без остри нюанси на аромата.Съдържанието на захар в сока на плодовете от този сорт достига стойности от 18-21 g / 100 кубически метра. cm, изчислената киселинност леко се повишава до 8,5-10,5 g / куб. dm. Кожата е тънка, но много жилава. Семената са малки, от 2 до 4 броя на зрънце. По време на преработката добивът на сок от общата маса на реколтата надвишава 80%, което е отличен показател. Гребените съставляват 6-7%, кожата 8-9%, костите 3-4%.

Нашият герой е великолепно и технологично много гъвкаво грозде. От него се правят вина с голямо разнообразие от нива на захар, но в същото време киселинността му винаги е доста висока. Това обстоятелство го прави подходящ за продължителна експозиция. Сладките вина от ризлинг са особено подходящи за този процес, тъй като високото съдържание на захар осигурява допълнителен срок на годност. В същото време са известни случаи, че висококачественото сухо или полусухо вино от този сорт не само не е загубило свойствата си, но и е впечатлило дегустаторите със своето качество на възраст над 100 години. В кметството на германския Бремен се съхраняват различни вина, включително напитки от нашия герой, датиращи от 17-ти век. По-често срещаните периоди на отлежаване за този сорт са 5-15 години за сухи, 10-20 години за полусладки и 10-30 години за сладки версии. При по-старите напитки отличителна черта е появата в букета на минерални тонове, свързани с миризмата на бензин или масло. Поради тази специфичност някои потребители не харесват опитен ризлинг.

Най-скъпите вина от този сорт са десертните напитки от късната реколта, които се произвеждат, като позволяват на гроздето да виси на лозите много по-дълго от обикновено. В резултат на изпарението, причинено от гъбата Botrytis cinerea ("благородно гниене"), част от влагата се отстранява от плодовете, а получената концентрирана напитка от тях е в състояние да изненада най-претенциозните гастрономи с богатството на вкуса и аромат.

Обичайният период на зреене за ризлинг в традиционните лозарски райони на страната ни е края на септември. Продължителността на вегетационния период в този момент е 150-160 дни, а сумата от активните температури е 2850-2950 ° C. Устойчивостта на замръзване на нашия герой е сравнително висока за чистокръвен представител на благородното европейско грозде. В тази връзка той често се култивира на високо (около 1,2 метра) стъбло със свободно висящ или вертикално завързан едногодишен растеж. Ако е необходимо да се подслонят храстите през зимата, те използват стандартни многораменни вентилационни формации или схеми съгласно принципа на наклонен кордон.

Добивът на сорта не е изключителен - на хектар лозе се получават 70-90 центрове гроздове и само в най-благоприятните сезони, при добри грижи, производителността може да надвишава 10 т / ха. Процентът на плодни издънки в растенията обикновено е 85-90%, коефициентът на плододаване е 1,2-1,6, а коефициентът на плодородие е 1,6-2,0. Важна и много полезна характеристика е късното цъфтеж на пъпките през пролетта, поради което ризлингът рядко се уврежда от късните пролетни студове. Освен това до 45% от заместващите му пъпки са плодородни. За да се предотврати претоварването на растенията с издънки и култури, е достатъчно внимателно да се извърши пролетна резитба и последващи фрагменти от стерилни лози. Плодовите стрели на гроздето се скъсяват умерено, оставяйки около 6-8 очи върху тях.

Сортът не е устойчив на болести. Той е особено повреден от сиво гниене във влажно време. Малко по-слаби - оидий и бактериален рак. Има известна устойчивост на мухъл. В съответствие с това трябва да се изгради стратегия за нейната защита, която ще изисква многократно третиране с използване на контактни и системни химикали.Устойчивостта към кореновата филоксера също е ниска и следователно засаждането в повечето региони на растеж се извършва с присадени разсад, устойчив на вредителя. Препоръчителните подложки са Berlandieri x Riparia Kober 5BB, Riparia x Rupestris 101-14 или Riparia x Rupestris 3309. Най-добрите почвени и климатични условия за засаждане на грозде се считат за нежни склонове с топли изложения и почви с високо съдържание на вар.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода