• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Грозде от бял мускат

Белият мускат е един от най-старите сортове грозде, познати на човечеството от незапомнени времена. Учените предполагат, че неговата родина е Близкият изток и за първи път той се е появил на територията на съвременен Египет, Сирия или Саудитска Арабия. На тази основа се отнася към източната еколого-географска група сортове от „слънчевите плодове“. Сортът е дошъл в Европа отдавна, разпространявайки се първо в Гърция и Рим, а след това и в цялото Средиземно море. В момента той продължава да заема значителни площи в много страни с развита лозарска индустрия, тъй като полученото грозде се използва главно като суровина за преработка. Основните производители на бял мускат са Италия, Испания, Франция, България, Унгария, Румъния, Сърбия. Отвъд океана е популярен в САЩ. Домашните винопроизводители широко го отглеждат в Крим.

Поради широкото си разпространение и богата история, нашият герой получи много синонимни имена, най-известните от които са Мускат Лунел, М. Фронтиански, Ладани, Тамянка, Бусуйок, Тамайоза.

Като чистокръвен представител на благородния вид Vitis vinifera, нашият герой се отличава с високото качество на напитките, направени от него, но разходите за това са деликатността на растенията по време на отглеждането, ниска устойчивост на вредители, болести и неблагоприятни фактори на околната среда. За да постигне висок добив от сорт, лозарят ще трябва да приложи всичките си умения и знания за културата. Наградата за това ще бъде великолепно сладко ароматно вино, с ярки тонове на лимон и чаена роза.

Агробиологични характеристики

Силата на гроздовите храсти е средна. Короната на млада издънка е зеленикаво-сива поради интензивно пубертета; на младите листа се забелязва виненочервен оттенък. Напълно оформените листа не са твърде големи, заоблени, с три или пет лопатки, имат силна степен на дисекция. Профилът на листната периста е с форма на фуния, горната й страна е наситено зелена с ясно очертани леки жилки, на обратната страна има плътно опушване от смесен тип - паяжина настръхнала. Горните странични прорези са дълбоки или с умерена дълбочина, затворени с яйцевиден лумен или отворени под формата на лира. Долните прорези са с порядък по-малки от горните, обикновено отворени лировидни, по-рядко V-образни. Дръжката на дръжката по правило е затворена с лумен с форма на цепка или отворена сводеста. Дръжките са зеленикаво-червени, с умерена дължина. Зъбчетата по периметъра на листа са големи, удължено-триъгълни, всеки от които има тясна основа, дълги прави ръбове и заострен връх. Цветовете на сорта са двуполови и следователно те са добре оплодени със собствен прашец при хубаво време, но в някои години с неблагоприятни условия през периода на цъфтеж може да има значителни грахови плодове. Съществува и предразположение на Белия мускат към проливането на пъпки и яйчници, което като цяло влияе негативно върху обема на реколтата. Съзряването на едногодишния растеж е много добро - при 75-90% от дължината на лозата. След това издънките стават светлокафяви на цвят, с тъмни участъци по възлите. Листата пожълтяват, преди да падне есента.

Зрелите гроздове достигат размери, които не са лоши за техническото грозде. Дължината им обикновено варира от 13-17 см, ширина 7-9 см. Формата на четките е цилиндрична или цилиндроконична, в някои случаи крилата, конструкцията е съборена, поради което гроздето е плътно разположено един спрямо друг често се деформират. Теглото на купчината варира в широки граници - от 100 до 450 грама. Гребените са къси, зеленикаво-розови, тревисти, но лигнифицирани в основата. Плодовете са кръгли, не винаги подравнени един с друг, с диаметър 10-17 мм. Теглото на сто грозде е 140-180 грама.Те са боядисани в жълто-златист цвят с бронзов загар на слънчевата страна и лек восъчен разцвет на повърхността. Пулпът е нежен, много сочен, има приятен вкус и великолепен ярък аромат на индийско орехче. Забележително технологично свойство на сорта е способността да се постигат високи стандарти за натрупване на захар, като същевременно се поддържа достатъчно ниво на киселинност. Общото съдържание на захар в сока, в зависимост от времето на прибиране на реколтата, е 18-25 g / 100 ml, а в най-благоприятните региони от климатична гледна точка може да надвишава 30%. Количеството на титруемите киселини не пада под 6,5-7 g / l. Кората на гроздето е умерено стегната. Семената присъстват, но заемат относително малък обем от зрънцето. Технологичните характеристики на гроздето са следните: делът на сока е 75-76% от масата на гроздовете, хребетите - 5-6%, ципите, плътните части на пулпата и семената - 19-20%.

Реколтата се преработва главно в отлични реколта десертни вина и почти всеки регион на отглеждане на сорта е известен с оригиналния си вид напитка. Всички те са обединени от изключително качество и аромат, който е невероятен със своята сила. Малко по-рядко от бял мускат се произвеждат сухи и пенливи вина, но в ръцете на добри винари те се оказват отлични по своите свойства. Италия се отличава със специално разнообразие от видове обработка, където нашият герой под името Moscato Bianco е един от най-популярните. Кримските мускати започват да се произвеждат през първата половина на 19 век и все още се оценяват като едно от най-добрите местни вина. И накрая, трябва да се отбележи, че това грозде може да се използва и за прясна консумация. Вярно е, че с появата на все повече и повече плодови сортове, този случай на употреба е все по-рядък.

Нашият герой се счита за средно късен по отношение на узряването на реколтата и следователно е подходящ за отглеждане само в традиционните южни лозарски региони. Неслучайно у нас се зонира само в районите на Северна Кавказ и Долна Волга. От момента, в който пъпките се отворят през пролетта до техническата зрялост на гроздето, преминават 140-145 дни със сумата на активните температури от порядъка на 2850-2950 ° C. Реколтата обикновено пада в края на септември - началото на октомври, но ако има планове за производство на сухо вино, можете да започнете реколтата малко по-рано. Устойчивостта на замръзване на Белия мускат е ниска, което също оставя отпечатък върху технологията на отглеждане, като почти навсякъде се налага храстите да бъдат защитени за зимата. Освен това, поради ранното събуждане на очите, могат да настъпят увреждания на вегетативните растения от късни пролетни студове. В този случай издънките, които са се развили от заместващи пъпки, са предимно стерилни.

Добивът на сорта не се различава по стабилност. От година на година производителността на хектар лозе може да се различава почти двойно - от 60 до 110 центнера. Фактор, който влияе отрицателно върху него, е и фактът, че само 44% от развитите издънки обикновено се оказват плодовити. Коефициентът на плододаване е 0,46, а коефициентът на плододаване е 1,22 китки на издънка. Преодоляването на тези отрицателни черти, характерни за много ориенталски сортове грозде, е възможно само при продължителна резитба и голямо общо натоварване на храстите. И така, през пролетта плодовите стрели се съкращават до 10-12 пъпки и 55-65 очи се запазват върху растението като цяло. Този подход изисква последващите много внимателни отломки от множество безплодни лози, но в крайна сметка ви позволява да разчитате на прилична реколта.

Когато планирате късна реколта от грозде, е необходимо да се вземе предвид, че в дъждовна есен гроздове често са засегнати от сиво гниене, което рязко влошава технологичните им качества.Сортът е нестабилен и при други гъбични заболявания и изисква цялостна защита срещу мухъл, брашнеста мана и сиво гниене. Сериозни щети могат да бъдат причинени от такива вредители като паякови акари и гроздови бръмбари, които трябва да бъдат контролирани с разрешени насекоми-акарициди, а податливостта към кореновата филоксера изключва възможността за размножаване на бял мускат чрез коренови резници в много региони.

Предпочитаните места за засаждане са разположени върху леки склонове на топли изложения с умерено сухи почви. Прекомерната сухота на климата рязко се отразява негативно върху силата на растеж на гроздови издънки. Тежки глинести почви и ниско влажни места също са неприемливи.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода