• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Галбена ноу (Золотинка)

Галбена ноу е универсален, сложно-стабилен хибрид от грозде, отглеждан от учени от Всеруския изследователски институт по лозарство и винарство на името на В.И. АЗ И. Потапенко. Получава се при кръстосване на молдовския сорт Frumoasa alba с местното грозде без семки Korinka Russian. Преките автори на формуляра са I.A. Кострикин, Л.А. Майстренко, А.Н. Майстренко, С.И. Красохина. Сортът има синонимно наименование Zolotinka и именно под това име е патентован през 2013 г. и в момента е в процес на сортово изпитание за правото да бъде включен в Държавния регистър на постиженията в селекцията на Руската федерация и да получи достъп до отглеждане.

Отличителните черти на Zolotinka, в допълнение към непретенциозното отглеждане, са ранната зрялост, страхотният вкус и аромат на плодовете му, които имат наистина омайващ ефект поради силните индийски орехови нюанси. За съжаление, като трапезен сорт, нашата героиня губи от много съвременни хибридни форми по отношение на продаваемостта на външния вид на гроздове, но нейното предимство е способността да се превърне в отлична суровина за производството на различни видове вина, за които тя напълно предава нейния аромат на индийско орехче. Продуктивността на формата е потенциално висока, но нейното постигане ще изисква прилагането на компетентно нормиране на плодните храсти.

От създаването си хибридът вече е много разпространен сред лозарите-любители, които са успели да проведат собствени сортови тестове. Някои от тях отхвърлиха Галбена поради недостатъчна, според тях, естетическа привлекателност, докато други станаха нейни искрени почитатели за уникалността на гастрономическите свойства и гъвкавостта при използване.

Агробиологични свойства

Растенията показват необуздана сила на растеж, особено в случай на недостатъчно натоварване на реколтата. Короната на младата издънка е затворена, с влакнесто мъх. Младите листа са с лъскав зеленикаво-бронзов цвят. Пълноценният лист е голям, закръглен или разтегнат по ширина, петлопатев със средна или силна степен на дисекция. Повърхността на листната пластина е гладка, наситено зелена, вените в основата често придобиват червеникав оттенък. Горните странични разрези на силно разчленени листа са дълбоки, затворени с яйцевиден лумен или отворени под формата на лира със заоблено дъно. Долните прорези са по-малки, но с подобна форма. При умерено дисектираните всички прорези са отворени, с умерена дълбочина, подобни на процепи или под формата на ъгъл на връщане. Дръжковият изрез е засводен във всички случаи, различавайки се само по ширина. Дръжките не са твърде дълги, зелени с розови надлъжни ивици. Листният профил е плосък или леко вълнообразен. Зъбите по периметъра са относително големи, под формата на удължени триъгълници с леко изпъкнали странични ръбове и остри върхове. Цветята са двуполови, добре оплодени със собствен прашец. Растенията не са склонни да белят плодове, но някои собственици се оплакват от периодично отделяне на съцветия, поради което четките се оказват доста разхлабени. Този недостатък обаче не е характерен за сорта и се появява само при специфични климатични условия. Издънките на текущата година имат време да узреят перфектно, почти до цялата дължина. След узряване лозата придобива жълтеникаво-кафяв цвят в междувъзлията и по-тъмен нюанс в областта на възлите.

Гроздите от грозде Галбена ноу растат над средния размер, достигайки тегло от 400 - 500 грама.Най-големите плодове се образуват на зрели храсти с голям запас от многогодишна дървесина. В този случай често можете да получите четки с тегло до 600 грама. Формата им е широко конична, плътността обикновено е средна. Гроздето не е в близък контакт помежду си, което ги предпазва от смачкване и деформация. Гребените са дълги, тревисти, зеленикави, но често със забележима антоцианинова пигментация. Плодовете са големи, кръгли, с диаметър 23 - 24 мм и средно тегло 6 - 8 грама. Външният цвят, в зависимост от степента на зрялост и осветеност на плодовата зона, може да варира от зеленикаво-жълт до кехлибарен, повърхността е покрита с белезникаво покритие от защитна пружина със средна интензивност. Пулпът на гроздето е умерено плътен, сочно-месеста консистенция, с идеално балансиран вкус и ярък аромат на индийско орехче. Съдържанието на захар в сока от горски плодове може да достигне 23 g / 100 ml, докато титруемата киселинност се поддържа на ниво 6 - 8 g / l. Кожата е със средна дебелина, твърда, но дъвчеща се, когато се яде. Семената присъстват, обикновено 2 - 3 на брой в гроздето, но те не носят особен дискомфорт в гастрономически план. Дегустационната оценка на прясно грозде е около 7,9 - 8,0 точки.

Реколтата от Galbena know се използва за консумация директно в храната, за производство на алкохолни и безалкохолни напитки, както и за различни домашни консерви. „Продаваемостта“ на формата не е твърде висока и следователно фермерите, които отглеждат „слънчеви плодове“ за прясна продажба, не предпочитат особено нашата героиня, като предпочитат по-ефектни сортове пред нея. Но много любители, които отглеждат грозде за собствена консумация, уважават Золотинка именно заради нейната гъвкавост. От него се произвеждат сокове, компоти и дори сухи и десертни вина с постоянно високо качество. По-специално, органолептичните качества на сухия трапезен винен материал се оценяват от експерти най-малко 7,7 точки.

Производителността може да достигне високи стойности поради значителен брой плодни издънки (70 - 85%) и добър процент на плододаване (1,1 - 1,4). Храстите дори са склонни към претоварване на реколтата и изискват ограничаване на натоварването по време на пролетната резитба с 30 - 35 очи със силно или умерено скъсяване на плодовите стрелки съответно до 3 - 4 и 6 - 8 пъпки. Растенията също не трябва да се претоварват. в този случай те започват да „угояват“, безцелно увеличавайки вегетативната маса.

Сортът е един от ранозреещите сортове с вегетационен период от 113 - 115 дни и сума от активни температури от 2300 - 2400 ° C, необходими за узряването на гроздовете. Това му позволява да расте не само на юг, но и в редица райони на средната зона на страната. Устойчивостта на замръзване на лозата е около -25 ° C. Устойчивост на мухъл при 2,5 точки, мухъл и сиво гниене - 3,5 точки. Осите на Galben знаят, че са умерено повредени. При дълъг престой на храстите след узряване плодовете могат да се напукат в случай на обилни дъждове или рязка промяна в почвената влага поради обилно поливане.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода