• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Елегантен

Елегантният, който най-често се разбира като много ранния Elegant, е популярна хибридна форма на трапезно грозде, разработена в края на миналия век във Всеруския изследователски институт по лозарство и винопроизводство на името на В.И. АЗ И. Потапенко от екип от учени, ръководени от известния руски животновъд Иван Кострикин. Сортът има и брат близнак, който е функционално женствен в разцвет, но се нарича и елегантен. Той е много слабо разпространен, но понякога се среща, поради което внася объркване сред лозарите.

За да се получи свръхранната Elegance, е използвана същата двойка сортове родители, от които са родени такива великолепни сортове като Кеша, Тимур, Тамерлан. По-специално, молдовската Frumoasa Albă служи като форма на майката и ненадмината домашна Наслада... В същото време, за разлика от прочутите си "братя", нашият герой не е имал шанс да премине държавното тестване на сортовете и следователно името му не фигурира в регистъра на районираните сортове. Тази официалност обаче не му попречи да спечели много почитатели сред лозарите-любители, които искрено го оценяват за много ранното му узряване, непретенциозността и пластичността и, разбира се, приличен вкус и приятен аромат на индийско орехче на плодове. Изисканите експерти смятат недостатъците за недостатъчно привлекателни, поради зеленикавия цвят на плодовете, гроздето, както и известната тенденция на гроздето да граши, когато става въпрос за сорт с женски вид цвете.

В същото време, въпреки факта, че през последните години асортиментът от сортове е попълнен с огромен брой най-нови хибридни форми, включително тези, които се отличават с естетическите си качества, нашият герой очевидно няма да изчезне в забрава. Редовните възторжени отзиви за него само потвърждават това.

Агробиологични характеристики

Растенията не се различават по голямата си сила и размер. Листата растат големи, предимно заоблени, тъмнозелени, три- или петлопастни със средна степен на дисекция. Горните им странични прорези са доста дълбоки, най-често отворени с успоредни страни и заоблено дъно, някои са затворени с яйцевиден лумен. Долните прорези са много малки, V-образни или едва очертани. Повърхността на листната периста е грубо мехурчеста, профилът е плосък, а краищата на лопатките са огънати надолу. Дръжката на дръжката е отворена, с форма на лира, с остро дъно. Дръжките са дълги, тънки, бледозелени на цвят. Зъбчетата по краищата на гроздови листа са с неравномерни размери, триъгълни с тясна основа, прави ръбове и заострени върхове. Цветята на Elegance са много ранни двуполови, имат отлична способност да опрашват дори при неблагоприятни условия за цъфтеж. Не се наблюдава изливане на съцветия и яйчници. Сортът няма грах. Обикновеният Elegant, както вече споменахме, се отличава с еднополови цветя, поради което грахът от плодовете му е доста често срещан. Годишният растеж на растенията е навреме и узрява добре. В същото време издънките променят цвета си до жълтеникавокафяв.

Размерът на гроздовете може да варира значително в зависимост от натоварването на храстите и условията на отглеждане. Масата им варира от 300 до 600 грама, най-забележителните могат да достигнат килограм. Гребените са къси и със средна дължина, тревисти. Формата на гроздовите гроздове е цилиндро-конична, структурата е умерено рохкава. Поради безплатното подреждане на плодовете, те не се изстискват и не се деформират, а благодарение на еднаквия си размер гроздовете изглеждат спретнати и привлекателни. Гроздето е доста голямо, с овална или зърнеста форма, расте до 30 мм дължина и 19-21 мм в диаметър. Цветът им, дори когато е узрял, е зеленикаво-бял, допълнен от лек восъчен разцвет на повърхността. Плодовете на Elegance с FZHTC изглеждат малко по-добре.Въпреки че плодовете му не могат да се похвалят с изключителна равномерност, те придобиват кехлибарен загар на слънце. Средното тегло на гроздето е 5-7 грама. Пулпът е умерено плътен, сочно-месест, много сладък с деликатен аромат на индийско орехче в послевкуса. Като пряк потомък на Rapture, сортът е наследил отлично натрупване на захар. Този индикатор в сока от горски плодове е 19-22 g / куб. См, с титруемо ниво на киселинност от 6-8 г / куб. Дм. Кората на плодовете е доста тънка, но здрава и е много лесна за дъвчене. Малки семена, 1-2 в зрънцето, изобщо не развалят оценката по време на дегустация.

Като трапезно грозде сортът е предназначен предимно за консумация в прясно състояние. Много фермери, изкушени от непретенциозността на нашия герой, активно го отглеждат за търговски цели, но се оплакват, че зеленикавият цвят на хибридните плодове не добавя към неговата привлекателност в очите на купувача. Този проблем обаче се компенсира от ранното пристигане на реколтата на пазара, във време, когато конкуренцията не е толкова голяма и следователно не остава дълго на рафтовете. Притесненията относно липсата на зрялост на гроздето се разсейват особено бързо, когато клиентите вкусят плодовете и усетят техния забележително сладък и ароматен вкус. След дегустация, по-малко изразителен външен вид обикновено изчезва на заден план. Допълнително предимство, разширяващо възможностите за реализация на сорта, е отличната транспортируемост на гроздовете му. По време на транспортиране на дълги разстояния те запазват първоначалното си състояние, не се мачкат или рушат.

Не напразно Elegance се нарича изключително рано, тъй като вегетационният му период от масово пъпкуване до узряване на първите гроздове трае само 100-110 дни, а реколтата на юг започва да се събира от края на юли . Малко по-дълго, в продължение на 5-10 дни, формата с женски тип цветя узрява, но също така спада към ранните сортове грозде. Сумата на активните температури, необходими за растенията, варира от 2200 до 2400 ° C, което красноречиво свидетелства за възможността за тяхното отглеждане много на север от традиционните региони на лозарството. Дори редица зони от нечерноземната зона на нашата страна са напълно подходящи за нашия герой, за да радва ежегодно своите собственици тук с великолепна, напълно узряла реколта. Устойчивостта на замръзване на лозата е от особено значение в тежките условия на отглеждане. И в това отношение хибридът се проявява от много достойна страна. След като може да издържи на зимния студ при -25 ° C без повреди, той се чувства чудесно на юг, без никаква изолация, а в средната лента се нуждае само от светъл глинен или филмов подслон.

Сортът бързо започва да дава плодове, особено тези храсти, които са засадени със собствено вкоренени резници. Продуктивността на Elegance е доста висока и освен големия размер на гроздовете се осигурява от отличен процент плодоносни издънки - 75-95%, висока степен на плододаване - 1,3-1,7 и плодородие - 1,6 -2. Тези параметри означават, че на почти всеки развит лозов израстък се полага повече от една четка и често не твърде мощните храсти не са в състояние да извадят такъв товар без негативни последици за себе си. В резултат на претоварване може да се наблюдава още по-голямо влошаване на енергията на растежа на издънките, по-малки клъстери, намаляване на вкусовите качества на плодовете и удължаване на периода на тяхното узряване. За да се предотврати това, е необходимо да се извършва нормиране на годишните добиви, като се вземат предвид много фактори, от възрастта на растенията до условията на отглеждането и грижите им.

След узряване гроздовете могат да останат да висят на лозата за много дълго време, без да губят своето представяне, без да се разлагат и без да намаляват вкуса.Сортът изобщо не е склонен към напукване на плодове и в тази връзка нито проливни дъждове, нито рязка промяна в почвената влага в резултат на поливане не се страхуват от него. Гроздето не губи своята твърдост при сухи условия, където много други сортове биха започнали да растат. И дори осите, които са бичът на лозарството на маса, не проявяват интерес към нашия герой.

Агротехнически характеристики

Икономическите характеристики на Elegance са неговата силна страна, която определя неутолимия интерес към него в продължение на десетилетия. Благодарение на непретенциозността на това грозде дори и най-неопитният собственик може да се справи с него.

Хибридът е способен да расте на почви с различни текстури и нива на плодородие. Не толерира само прекомерно преовлажняване и непосредствено появяване на подпочвени води до повърхността, разположение по северните склонове и места с нисък релеф, където има натрупване на студен въздух.

Гроздовите резници се вкореняват добре и показват добър афинитет с обикновените подложки по време на присаждането. Изборът на метод за размножаване на сорта зависи от наличието на филоксера в почвата. Площта за хранене трябва да бъде най-малко 4-4,5 квадратни метра. метра, което с междуредие от 2,5 метра означава, че интервалът между храстите в един ред е 1,5-1,75 m.

Растенията, които са влезли в плод, трябва да регулират натоварването, а сортът с функционално женски тип цъфтеж също се нуждае от допълнително опрашване. Пролетното подрязване на плодови стрели се извършва на 6-8 пъпки, а общото натоварване се дава до 30 очи на храст. Не забравяйте да извършите фрагмент от стерилни и слаби издънки, а броят на гроздовете се разрежда върху останалите.

Поради сложната устойчивост на сорта към гъбични заболявания, обработките срещу тях могат да бъдат ограничени до 1-2 превантивни пръскания и по този начин може да се получи екологично чиста реколта от грозде.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода