• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Atos

Athos е чудесна супер ранна хибридна форма на тъмно оцветено трапезно грозде, отгледана в края на 2000-те от украински любител от селото. Устието на Старобелски район на Луганска област - Валери Бондарчук. Дълги години изследователят е бил приятел с известния учен-лозар Иван Кострикин от Всеруския изследователски институт по лозарство и винопроизводство на името на В.И. АЗ И. Потапенко, благодарение на чиито съвети и методическа помощ той се интересува от народната селекция. За сметка на Валери Константинович има не толкова известни постижения, колкото другите му колеги в занаята, но дори и тези, които съществуват, имат отлични характеристики, заради които са обичани от много фенове.

Удивително потвърждение за това е Атон, получен от кръстосването на най-популярния сорт в любителското развъждане Талисман с добре познат молдовски сорт - Кодрянка... Резултатът от тази хибридизация беше невероятен. Новата форма не само е наследила от родителите отлични гастрономически и естетически качества на плодовете, висок добив и повишена устойчивост на гъбични заболявания, но също така се оказа много ранно узряване, което е особено ценено в съвременното трапезно лозарство.

Днес нашият герой е много разпространен в цялото постсъветско пространство и с право се счита за един от най-добрите сортове грозде в своя клас.

Агробиологични характеристики

Силата на храстите е над средната. Короната на млада издънка е отворена, белезникава от интензивно пурпурно пубертета; по младите листа се появяват червеникави петна. Напълно развит типичен лист е голям, закръглен, предимно петлопест, с умерена степен на дисекция. Повърхността на листната пластина на сорта е гладка, тъмнозелена със светли жилки. Горните странични изрези със средна дълбочина, затворени, без процеп. Долните прорези са малки - като цепка, V-образна форма или едва очертани. Понякога те могат да отсъстват напълно. Дръжковият изрез често е затворен с напречен овален лумен и заострено дъно, но има и отворени лировидни. Дръжките са доста дълги, зеленикаво-червени. Зъбите по ръба на листа са големи, триъгълни, със силно изпъкнали страни и заострени върхове. Цветята са двуполови, което им позволява да се опрашват добре при почти всяко време, без впоследствие да показват грахови плодове или прекомерно разхлабване на гроздовете. Разпръскване на пъпки и яйчници в гроздето също не е забелязано. Лозата узрява 100% от дължината си годишно, като става кафява, с възли с няколко нюанса по-тъмни от междувъзлията.

Гроздовете на Атон достигат големи размери, като същевременно имат конична форма и структура с умерена плътност. Средната маса на четките варира от 500-700 грама, но екземплярите с тегло над килограм в никакъв случай не са необичайни. Билата не са твърде дълги, светлозелени, тревисти, достатъчно силни. Гроздето е много привлекателно на външен вид, едро, удължено яйцевидно, тъмносиньо, покрито с дебел слой от сив цвят на суровини. Средното им тегло е 10-12 грама. Гроздето в четката е добре калибрирано и поради не твърде плътното си подреждане, те не се деформират един срещу друг и не се повреждат. Пулпът от този сорт е доста плътен, месесто-сочен, хрупкав, с приятен балансиран вкус и прост сортов аромат. Послевкусът на напълно узрелите плодове разкрива меки флорални нюанси. Захарното натрупване по време на узряването е доста високо - 18-19 g / 100 ml и тази цифра продължава да расте по време на узряването на гроздовете на лозата. Няма ясни данни за титруемата киселинност, но вкусът дори не усеща намек за прекомерна киселинност. Кората на гроздето е със средна дебелина и здравина; когато се яде, тя се дъвче без проблеми.Семената са на разположение, но те нямат отрицателно въздействие върху гастрономичните свойства. Общият дегустационен резултат на Атон винаги е на върха.

Основната употреба на събраната реколта е консумацията в прясно състояние. Едроплодното, сладко и вкусно грозде не се срамува да бъде донесено на пазара, където купувачите оценяват сорта и не му позволяват да лежи на плота. За търговското отглеждане особено важно предимство е ранната зрялост на сорта, което му позволява да започне търговия по време на слаба конкуренция и високи цени на гроздето. Но това не е единствената причина, поради която нашият герой е ценен за фермерите. Неговата транспортируемост също е отлична, което позволява транспортиране на култури на големи разстояния без разваляне и загуба на представяне, както и запазване на качеството, благодарение на което събраните клъстери не губят своята свежест дълго време, особено при създаване на оптимален климат в помещенията. Нашият герой е много ценен от аматьорите за непретенциозност, лекота на грижи и приличен добив едновременно. В допълнение към консумацията директно за храна, в частните домакинства той се използва широко в консервирането, където също се показва само от най-добрата си страна.

Сортът узрява много рано - в родината му, в Луганска област, прибирането на реколтата може да започне в началото на август, а в по-южните райони дори в края на юли. Вегетационният сезон от разпадането на пъпките до настъпването на подвижна зрялост е само 95-100 дни и според този показател сортът заслужено е класиран сред супер ранната група. Сумата от активните температури, която съответства на подобен период на узряване, е само 2100-2200 ° C. С такива показатели най-широките перспективи за преместване на север са отворени преди Атон, където отглеждането на грозде доскоро изглеждаше фантастично. Опитът на много лозари показва възможността за получаване на висококачествена реколта от този хибрид дори в условията на Московска област и други региони, разположени на подобна географска ширина. В този случай определени проблеми ще бъдат причинени само от ниската устойчивост на форма на замръзване (-22 ... -23 ° C), но внимателното покриване на лозата за зимата веднага премахва този проблем.

Добивът на сорта, макар и не феноменален, е стабилен през годините и като цяло повече от приличен. Около 130 центнера плодове се получават от хектар промишлени насаждения, а в отделни насаждения всеки добре развит храст, за който се грижи изцяло, може да даде до 15, а често и повече килограма грозде. Атон реагира добре на умерено поливане и торене с минерални торове. Той без никакви проблеми „изважда“ стандартния товар, но поради повишената плодовитост и големия размер на гроздовете се нуждае от годишно нормиране на добивите. Прекалено натоварените храсти започват да изостават в растежа си, плодовете се свиват върху тях, узряването на лозата и реколтата се удължава, вкусът на плодовете се влошава. Ако пренебрегнете тези сигнали и повтаряте негативния опит всяка година, то скоро растенията ще отслабнат до такава степен, че просто могат да умрат през зимата. Поради това е особено важно да се избягват подобни пропуски в региони с кратко лято и сурови климатични условия.

Зряла реколта може да продължи да виси на храстите много дълго време - до месец. Няма изсъхване на плодовете поради загуба на влага, както не се забелязва за разнообразието от напукване на грозде дори при дъждовно време. Това ви позволява да не се притеснявате от представянето на узряващите гроздове, които през това време стават само по-сладки. Освен това, благодарение на здравата си кожа, това грозде не се уврежда от оси или други насекоми, което прави защитата му съвсем проста в сравнение с други сортове.

Агротехнически характеристики

Предвид гореизложеното, Атон може да се характеризира като много непретенциозен хибрид, способен да расте и да дава добри добиви дори сред неопитни производители. Трябва също да се отбележи неговата отлична пластичност. По-специално, отглеждането му е възможно на голямо разнообразие от почвени типове и при различни климатични условия, различаващи се в нивото на топлинна и влага. За хибрида не са подходящи само твърде кисели или солени почви, влажни и заблатени райони, места с високо ниво на подпочвени води. Когато кацате на склонове, не забравяйте да обърнете внимание на тяхната експозиция. Равнините също са идеални за нашия герой, но в най-северните райони на растеж е препоръчително да се осигури защита от студени ветрове чрез засаждане на гроздови храсти от слънчевата страна на различни сгради, разположени на личен парцел, в така наречената „стена „култура.

В райони, свободни от коренова филоксера, сортът се размножава без проблеми чрез резници поради лекотата на вкореняване. В допълнение към своята простота, този метод има и предимството, че така засадените храсти растат бързо и започват да дават плодове буквално през втората година. Въпреки това, при наличие на коренови листни въшки в почвата, тази опция за размножаване е нежелана, тъй като самокоренените растения могат да умрат в рамките на няколко години след засаждането. В този случай се използват разсад, присаден на устойчиви на филоксера подложки, които, с всичките си недостатъци, гарантират, че ще устоят на зловредния вредител. Хранителната площ, разпределена за всеки храст, трябва да бъде най-малко 4-5 квадратни метра. метри земя. При недостатъчно плодородие на почвата, ямите по време на засаждането се изобилно запълват с органични и минерални торове, за да се осигури активното развитие на младите растения.

Започвайки от втората, а понякога вече и през първата година от живота, гроздовите храсти започват да се формират в съответствие с плановете за покриващо или непокриващо управление на лозята. Тук трябва да се припомни, че мразоустойчивостта на Атон ще бъде достатъчна за отглеждане без изолация на високо стъбло само в най-меките райони на нашата страна по отношение на климатичните условия - например на черноморското крайбрежие на Кавказ. В други населени места е широко практикувано да се подслонява сортът през зимата, във връзка с което на растенията се дават щамповани форми съгласно принципа на наклонен кордон или многораменен ветрило.

За да се изключат претоварванията на реколтата, плодните храсти се нарязват на 30-35 очи, скъсявайки плодовите стрелки до 6-8 пъпки. След началото на вегетационния период гроздето дава фрагмент от стерилни и слаби издънки. След това върху плодородните лози се премахват излишните съцветия, като се запазва по една четка на издънка. Само в тази форма нормирането на товара може да се счита за завършено.

Защитата срещу вредители и болести не обещава да бъде досадна, тъй като самият Атон има добра устойчивост срещу тях. Следователно химическите обработки могат да бъдат ограничени до две или три ранни превантивни спрейове и по този начин да се разчита на екологична култура.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода