• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде атаман

Хибридна форма на висококачествено трапезно грозде, наречена Ataman, е родена в началото на 2000-те във фермата на известния руски национален селекционер Виктор Крайнов.

Сортът е получен чрез кръстосване на добре познат и популярен сорт сред любителите изследователи Талисман, отглеждане на Novocherkassk NIIViV, със средноазиатско грозде без семки Ризамат... Отличителна черта на двете родителски форми е отличното им представяне, което те напълно предадоха на своите потомци. Но освен естетическите качества, атаманът е наследил и други полезни свойства от родителите си: приятен хармоничен вкус на плодове, висока производителност и добра транспортируемост на събраните гроздове. В същото време, за обективност, не може да не се споменат недостатъците, заради които производителите понякога го критикуват. Това е недостатъчна устойчивост на хибрида към някои болести, доста късно узряване на реколтата и тенденция към напукване на плодове.

Въпреки подобни противоречия, новостта бързо набира популярност, както сред лозарите-любители, така и сред общността на фермерите, които виждат в нея перспективите за търговско отглеждане. Понастоящем вълнението около сорта отшумя, но армията от феновете му остава стабилна и много значима в продължение на много години.

Агробиологични характеристики

Гроздовите храсти имат вродена склонност към енергичен и енергичен растеж. Листата са големи, закръглени или донякъде удължени, петделни, доста силно разчленени. Цветът на листа е наситено зелен, повърхността е мрежесто-набръчкана, профилът е плосък или леко вълнообразен. Горните странични разрези са дълбоки, по-често отворени лировидни със заоблено дъно, по-рядко затворени с яйцевиден лумен. Долните разрези са с по-малка дълбочина, срещат се в голямо разнообразие от форми - от затворени до V-образни. Врезите на дръжките са отворени с форма на лира или сводести с плоско или леко заострено дъно. Дръжките са дълги, зеленикаво-червени на цвят поради наличието на антоцианинова пигментация. Зъбите по ръба на листната пластина са предимно триъгълни, леко се различават един от друг по размер. Цветовете са двуполови, добре се опрашват и само от време на време, в най-неблагоприятните за метеорологичните условия години, те могат да покажат слаб грах. След цъфтежа част от яйчника на атаман започва да се руши, което може да предизвика безпокойство у производител, непознат за сорта, но останалите плодове растат толкова големи, че няма и следа от минали преживявания. Издънките на текущата година узряват добре, за значителна част от дължината си.

Зрелите гроздове са основната украса на хибрида. На дължина те достигат 25-30 см, а на ширина - до 15 см. Плътността им е средна, а формата, като правило, е цилиндрично-конична, понякога крилата. Обичайното тегло е около 800 грама, но много четки тежат значително повече от килограм, а рекордьорите тежат до 2,5 кг. Силните светлозелени тревисти комбедоли могат лесно да издържат на такива натоварвания. Продълговато-овалните плодове са много привлекателни на външен вид поради големия си размер (32-35 × 23-25 ​​мм) и ярко червено-виолетовия цвят. Повърхността им е покрита с умерено плътен слой от синьо оцветена защитна пружина. Средното тегло е 12-16 грама. Еднородността на гроздето в гроздето е висока, което също подобрява представянето на реколтата. Поради не твърде плътния контакт не се получава деформация и увреждане на плодовете един срещу друг. Пулпът на плодовете е доста плътен, сочно-месест с прост, но хармоничен вкус, без ярки нюанси в аромата и послевкуса. Съдържанието на захар в сока е доста високо, 17-20 g / 100 ml, но титруемата киселинност също не е най-ниската - 6-8 g / l, поради което понякога все още присъства киселинността във вкуса. Кората на гроздето е плътна, но дъвчеща, когато се яде.Пулпът съдържа до три малки семена, докато тяхното присъствие не се отразява твърде негативно на оценките на дегустацията на гроздето.

Получената реколта се използва главно за прясна консумация. За своята „продаваемост“ Ataman е високо ценен от онези лозари, които го обработват за продажба. Забележителният външен вид на гроздовете, въз основа на който мнозинството потребители правят своя избор, позволява на сорта да не се задържа на рафтовете, въпреки че се появява на пазара в самия пик на сезона, когато конкуренцията е много Високо. Допълнително предимство е добрата транспортируемост на събраното грозде, така че то да може да се транспортира на дълги разстояния, без риск от влошаване на представянето. Не е подходящ за дългосрочно съхранение; само охлаждането до минимални положителни температури леко подобрява поддържането на качеството. В отделни ферми, където гроздето се отглежда за собствена консумация, излишните реколти се използват с голям успех при производството на компоти, сокове, консерви или конфитюр. Съхранението в дома с помощта на този сорт е невероятно на вкус и красота.

Атаман принадлежи към средно късни сортове, които узряват в южните райони на страната ни през втората половина на септември. Вегетационният му период, от началото на бутонизацията до готовността на първите гроздове за прибиране на реколтата, продължава 135-145 дни и през това време растението натрупва около 2800-2900 ° C от сумата на активните температури. Такива показатели не ни позволяват да говорим за хибрид като много пластичен сорт, който може да расте далеч отвъд традиционните лозарски региони. Достатъчното доставяне на топлина за нашия герой е основният фактор за получаване на добре узряла реколта и дори леко отклонение на този параметър от нормата заплашва с принудителното събиране на недостатъчно сладки гроздове. В същото време устойчивостта на замръзване на лозата достига -24 ° C, поради което в много райони храстите не могат да бъдат покрити през зимата и дори отглеждани в големи образувания на арки и беседки. В същото време растенията натрупват голям обем многогодишна дървесина, демонстрирайки целия си потенциал по отношение на добива и размера на гроздовете.

И потенциалът за тази хибридна форма е наистина огромен. Навлизайки в плододаване вече през втората или третата година, той много бързо увеличава производителността и буквално за няколко сезона е в състояние да носи товар до 40 килограма грозде. Такива обеми, разбира се, изискват поддържане на подходящ висок селскостопански фон на мястото и с посредствени грижи те заплашват да се превърнат в силно претоварване на растенията. Проявява се в рязко намаляване на енергията на растежа на издънките, удължаване на вегетационния период, влошаване на узряването на лозата и добива. Когато се появят такива симптоми, лозарят трябва да помисли за адекватността на натоварването на сорта, в зависимост от възможностите, които храстите имат в условията, в които растат.

Зряла реколта, която продължава да виси върху лозата, Ataman е изложен на значителен риск от напукване в случай на неблагоприятни метеорологични условия. Това е особено валидно в случай на рязка промяна в почвената влага, когато силните дъждове заменят дълъг сух период. В резултат представянето на гроздовете се оказва безнадеждно разглезено и орди оси се втурват към повредените плодове, които дотогава остават безразлични към гроздето, защитено от плътна кора. Такава досадна функция не позволява оставянето на грозде по храстите за дълго време, за да се избегнат повреди.

Агротехнически характеристики

Хибридната форма не може да бъде причислена към сложноустойчивите и изключително непретенциозни сортове и поради това нейното отглеждане ще изисква компетентен подход от страна на производителя и внимателно изпълнение на необходимите процедури в лозето.

Засаждането на взискателен към топлина Ataman трябва да се извършва в открити слънчеви зони, от които идеалните склонове с топла експозиция се считат за идеални. В райони с висок индекс SAT равнините могат да се използват и за лозя.Основното е да се предотврати поставянето на топлолюбиво грозде в низините, котловините и деретата, където студеният въздух обикновено е в застой, по северните склонове, във влажни и влажни зони.

Размножаването се извършва главно чрез присадени разсад, тъй като регионите на традиционното лозарство обикновено са заразени с филоксера. Ако този злонамерен вредител не е в почвата, тогава засаждането на сорта може да се извърши със собствено вкоренени резници. За енергични растения се отделят най-малко 4,5-5 квадратни метра. метри земя.

Схемата за управление на гроздови храсти и формирането, свързано с нея, зависи от опасността от замръзване на дадена област. Ако е възможно открито отглеждане, по-добре е да се оформят растения на високо стъбло. Ако обаче съществува опасност от увреждане на лозите през зимата, няма какво друго да се направи, освен да се използват класическите покривни форми без щампи.

Подрязването на плодните храсти се практикува дълго - с 8-10 очи, а общото натоварване се увеличава (55-60 пъпки), тъй като процентът на плодните издънки в сорта не надвишава 60%. В това отношение отломките стават важни, по време на които се отстраняват множество стерилни лозови издънки. Съцветията върху плодородните лози също се разреждат, като се запазва по едно на издънка.

Във връзка с гъбични заболявания, Ataman е податлив на брашнеста мана и сиво гниене и поради това изисква многократни химически обработки на сезон срещу тези патогени.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода