• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт цвекло Мулат

Въпреки че мулатното цвекло е сравнително нов сорт, въпреки това се счита за един от най-добрите по отношение на качеството на пулпата. Кандидати - LLC "Agrofirma Poisk", регистрира го през 2001 г., той е вписан в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация през 2003 г. Регионите за приемане са Далечния Изток, Централна Чернозем, Централна и Волго-Вятка. Препоръчва се за градински парцели, домашни градини и малки ферми. Популярно в Молдова и Украйна.

Описание

Постоянната листна розетка е с малки размери. Листото от цвекло е светло зелено, с овална форма, с леко образуване на мехури, леко вълнообразен ръб и тъп връх. Повърхността е леко гланцирана, изпъстрена с червени ивици. Дръжката не е твърде дълга, лилава от долната страна поради високото съдържание на антоцианини.

Кореноплодните култури на Мулатото са изравнени, заоблени с гладка повърхност. Диаметър - 10 см. Тегло 160 - 360 грама. Аксиалният корен е лилав. Суберизацията на главата често липсва или е много слаба. Кожата е гладка, еластична, тъмно бордо. Пулпата е плътна, сочна, червена, не съдържа цилиндрични леки пръстени. Вкусът е захарен. При варене не губи богатия си цвят. Вкусът е добър и отличен. Съдържанието на вещества в 100 грама целулоза - сухо вещество 18,3 - 19,8%, обща захар - 14,2 - 14,6%.

Сортови характеристики

  • Цвеклото е в средата на сезона, от момента на поникване до началото на прибирането на реколтата, изминават 125 - 130 дни;
  • добивът е добър. В Централната черноземна област тя е била 249 - 405 c / ha, което е с 33 - 53 c / ha по-високо от стандартната Двусемена TSKHA. В региона на Волга-Вятка показателите са още по-високи - 258 - 447 c / ha, на нивото на стандарта на Двусемената TSKHA. Максималният добив е показан в Република Чуваш и възлиза на 470 c / ha, наравно със стандарта Бордо 237;
  • продукцията на търгуеми продукти на Мулатка е висока - 81 - 98%;
  • се различава по устойчивост на цъфтеж;
  • сортът е пластичен, добре се адаптира към температурни крайности;
  • устойчивостта към основните болести на културата е висока;
  • едно от основните предимства на цвеклото е отличното му съхранение. Дори ако наистина не се придържате към правилата за съхранение, кореноплодните култури могат да лежат цяла зима, без да губят вкуса и пазарната си стойност;
  • начинът на използване е универсален. Зеленчукът е добър в естествената си, варена, задушена форма. Подходящ за прибиране на реколтата и консервиране.

Агротехника

В открита земя семената на мулато се засяват от около средата на април. В по-хладните райони работата може да започне през май. Схема на сеитба: 8 см между растенията, междуредие - 30 см. Дълбочина на засаждане - 3 - 4 см. Температура, благоприятна за растежа - 15 - 23 ° С. Цвеклото е взискателно към светлината, така че трябва да изберете добре осветена зона за градината. Почвата трябва да е добре, но не прекалено влажна. Следователно количеството поливане трябва да бъде строго контролирано. Освен това земеделската технология включва задължително разрохкване на почвата и плевене.

Отглеждането на мулат е лесно и приятно. Тя е непретенциозна и неизискваща. Извършвайки стандартни мерки за грижи, в замяна получавате голяма и висококачествена реколта, която може да се съхранява дълго време без проблеми. Не са открити сериозни недостатъци в сорта.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
С. Георгиевка, Саратовско
Преди 2 години

Мулатката отговаря на името си.Пулпът е тъмночервен, цветът се запазва по време на готвене. Хареса ми фактът, че корените не растат до големи размери и в същото време имат спретната заоблена форма. Но за да го запазя по-дълго, го засаждам не през април, а винаги на 10 май. Приготвяме салата от цвекло и хайвер за зимата, а през лятото - здравословен квас и вкусен борш. Съхраняваме го в избата, просто го изсипваме на купчина върху картофи.
Това е един от най-добрите сортове за дългосрочно съхранение.

Казан
Преди 2 години

Засадих този сорт заедно със сорта Бордо. Не забелязах голяма разлика между тях за себе си. Опитвам се да засаждам по-рядко, за да не върша излишна работа, а растенията също страдат от повреди. Когато се появят листа, мулчирам цялото градинско легло, което значително намалява нуждата от поливане. Кореновите зеленчуци имат сладък вкус, те не губят цвят по време на обработката.

Домати

Краставици

Ягода