• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт цвекло Египетски плосък

Сред любимите и доказани сортове трапезно цвекло много производители на зеленчуци наричат ​​египетското плоско цвекло, което има добър вкус. Въпреки името, този интересен сорт принадлежи към вътрешната селекция. Тя е получена чрез масов подбор от проби с чужд произход във Федералната държавна бюджетна научна институция „Изследователски институт по земеделие на Централна Черноземна ивица на името на В.В. Докучаев ". Цвеклото е на сортови тестове от 1937 г.; те са включени в Държавния регистър на селекционните постижения на Русия през 1943 г., трудна година за страната. Региони за прием: Централна, Централна Черноземна, Източен Сибир, Урал и Далечен Изток. В продължение на много години сортът се отглежда в страните от бившия СССР, например в Армения, Таджикистан, Киргизстан, Украйна. Препоръчва се за използване през есента и зимата.

Описание

Розетката на листата е изправена, висока около 45 см. Дръжките са дълги - 21 - 25 см, дебели 0,6 - 1,2 см, боядисани в розово-червен оттенък поради високото съдържание на антоцианини, а цветът става най-интензивен към края на вегетационния период. Листна плочка със среден размер (дължина 16 - 22 см, ширина 12 - 14 см), удължена, с широк вълнообразен ръб, зелена. Повърхността на египетското плоско острие е леко блестяща, леко мехурчеста, централните и страничните вени са оцветени. Реколтата от цвекло има плоско-кръгла форма, силно е сплескана отгоре и отдолу, изглежда много спретнато. Главата е малка. Аксиалният корен е със средна дебелина, дълъг. Повърхността е гладка, кожата и аксиалният гръбнак са тъмночервени. Пулпът е сочен, със средна нежност, доста плътен, тъмно розово-червен, с лилав оттенък, пръстените не са изразени, няма бели вени. Вкусът според отзивите е много добър, сладникав. Дори въпреки факта, че се появяват нови, по-вкусни сортове, нашата героиня не губи популярност. Диаметърът на зеленчука е от 6,5 до 12,5 см, височината е 6 - 8 см. Обичайното тегло е 200 - 300 грама, но понякога се срещат екземпляри с максимално тегло 520 грама.

Характеристики

  • Що се отнася до узряването, нашата героиня принадлежи към сортовете в средния сезон. От момента, в който се появят първите издънки до началото на беритбата, отнема около 100 - 120 дни. Малки корекции, разбира се, могат да се направят от времето, но те ще бъдат незначителни;
  • добивът е добър, според някои източници той варира от 5,0 до 8,3 кг на 1 квадратен метър;
  • зеленчукът се потапя в почвата наполовина или повече през вегетационния период;
  • добра производителност е възможна поради устойчивостта на цвеклото на цъфтеж. Отчасти поради това корените на египетския плосък са известни със своята нежна и сладка каша;
  • сортът е адаптивен, понася добре застудявания, устойчив е на сухи периоди, така че горещото лято не му носи много вреда;
  • разстроени от лошата съпротива срещу церкоспора, основният враг на културата;

  • транспортируемостта е отлична, дълготрайният транспорт не влияе върху външния вид на зеленчука;
  • дълголетието не е толкова добро, колкото в средата на сезона или късните сортове; зеленчукът определено няма да продължи до лятото. Но е напълно възможно да съхранявате реколтата през целия есенно-зимен период. Разбира се, трябва да спазвате температурния режим, да наблюдавате влажността и периодично да сортирате реколтата, за да отделите кореновите култури, които са започнали да се влошават навреме от здравите. Когато се съхранява през зимата, срокът на годност е 75 - 89%. На първо място, опитайте се да ядете малки плодове, които губят влагата по-бързо и се свиват;
  • като се има предвид добрият вкус, зеленчукът се консумира в естествената му форма, приготвят се витаминни салати, използвани за приготвяне на много любими ястия (борш, херинга под шуба, винегрет и т.н.). Също така цвеклото е една от съставките на зеленчуковия сок.

Агротехника

Семената на египетския плосък се засяват в края на април - началото на май, когато почвата се затопли до 6 - 8 ° C. Дълбочина на сеитба - 2 - 3 см. Разреждането трябва да се извърши след появата на кълновете. Разстоянието между цвеклото в градината трябва да бъде поне 6 - 7 cm.Опитните градинари по време на изтъняване не изхвърлят младите растения, които са станали излишни, а ги трансплантират на друго легло (въпреки че тази процедура е най-добре да се направи с вече отглеждани растения, чиято розетка е нараснала със 7-10 см). Отделете слънчеви места за градината; на сянка зеленчукът расте малък. Сортът реагира на прилагането на калиеви торове и пепел, подхранването се извършва най-малко 2 пъти през вегетационния период. Необходимо е умерено поливане, почвата не трябва да изсъхва и да се преовлажнява. След като влагата се абсорбира напълно, трябва внимателно да я разхлабите. Наблюдавайте стриктно чистотата на леглата, не позволявайте растежа на плевелите, които могат да причинят разпространението на болести и вредители. Освен това плевелите се конкурират с културата за влага и хранене. Най-добрият начин да държите болестта под контрол е да се въртите. И, разбира се, не забравяйте да провеждате превантивни лечения.

Това цвекло е отлично за зимна сеитба, която ще осигури ранна реколта през следващата година. Датата на засаждане в този случай е края на октомври или началото на ноември. Сеитбата се извършва само със сухи семена.

Отделно бих искал да говоря за качеството на семенния материал. Много градинари се оплакват, че семената покълват много слабо, така че преди да сеете, проведете прост тест, който ще ви помогне да изберете висококачествен материал за сеитба. Изсипете семената в съд с леко подсолена вода (разтворете 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода), разбъркайте добре и изчакайте 5 - 7 мин. Семената с ембриона вътре ще се утаят на дъното, а празните ще остават на повърхността.

Египетският плосък, въпреки дългата си история, остава любим и популярен сорт сред много производители на зеленчуци. Причините за това са много. Проста селскостопанска технология, непретенциозна култура, производителност, добър вкус и богат, еднороден цвят на пулпата. Събирането на спретнати, привлекателно оформени кореноплодни зеленчуци е много приятен процес. Вярно е, че има разновидности и недостатъци. Основната е лошата устойчивост на церкоспора. Освен това качеството на поддържане на цвеклото е недостатъчно.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Олга Сергеевна, Орел
Преди 1 година

Разкошен сорт - изпробвал съм куп различни сортове, но в крайна сметка се спрях на това и го отглеждам от няколко години. Кореноплодът не расте много голям, което много ми харесва, плътен и тежък, вътре няма белезникави ивици и петна - пулпата е равномерно оцветена в тъмен цвят, сочна, вкусна, сладка. Харесва ми и фактът, че сортът принадлежи към средата на сезона - той няма време да "надрасне", но узрява добре, поради което се съхранява перфектно през цялата зима без никаква мъдрост. Цвеклото расте без проблеми - няма претенции за грижи, не се разболява, малко е засегнато от вредители.

Домати

Краставици

Ягода