• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Цвекло сорт Цилиндър

Сред различните видове трапезно цвекло се открояват сортове с необичайна форма на кореноплодната култура. Един от тях има име, което напълно отговаря на външния му вид - Цилиндър. Заявление за регистрация на зеленчук и вписването му в Държавния регистър на растенията на Руската федерация е извършено през 1998 г. Инициаторът е Agrofirma Marinda LLC. Всички региони са на разположение за отглеждане. Препоръчва се за градински парцели, домашни градини и малки ферми. Много популярен в Молдова и Украйна. Не е хибрид.

Описание

Гнездото на листа е малко, полуизправено. Листата са средни по размер, удължени, с умерено подчертан вълнообразен ръб. Плочата е лъскава, ярко зелена, с контрастиращи розово-виолетови вени. Дръжката не е твърде дълга. Подобно на вените, той е интензивно оцветен с антоцианини.

Кореновата култура е удължена, цилиндрична, равномерна, понякога леко извита, с малък заострен връх, средно голяма глава, плоска, стърчаща над почвената повърхност. Дължина от 16 см, диаметър 4 - 5 см. Тегло от 250 до 600 грама. Кожицата е тънка, тъмночервена, но върху изпъкналата част на кореноплодния зелен цвят може да има лек зеленикав оттенък. Пулпът на сорта е тъмночервен, без контрастни пръстени (въпреки че някои източници сочат леко звънене), нежен в консистенция и много сочен. Вкусът на цвеклото е приятен, сладък. Много хора отбелязват приятен аромат. Вкус Цилиндрите се характеризират като добри и отлични.

Характеристики

 • По отношение на узряването културата е в средата на сезона. Периодът от поникване до техническа зрялост е в зависимост от региона от 80 до 128 дни. Следователно периодът на прибиране може да бъде от август до октомври;
 • търгуемият добив е отличен - 700 - 1000 кг / ха;
 • отбелязва се устойчивост на цъфтеж;
 • силен имунитет;
 • устойчивостта на суша дава възможност за успешно отглеждане на това цвекло дори в южните райони, с лошо поливане;
 • сортът може да издържа на леки студове в почвата;
 • поради необичайната форма и непълно потапяне в почвата, кореноплодите на Цилиндрите са лесни за отстраняване от почвата, удобни за съхранение и транспортиране;
 • освен това, малък обем ще ви позволи да използвате икономично всяко парче земя в градината;
 • отлична транспортируемост;
 • срок на годност - до 7 месеца в зависимост от условията на съхранение;

 • начинът на използване на кореноплодни растения е универсален. Поради богатия си витаминен състав те се консумират сурови, като съставка в зеленчукови салати. При кипене цветът на пулпата не се променя, затова цвеклото се вари и задушава. Подходящ е и за консервация.

Агротехника

Цилиндърът е непретенциозен, така че дори неопитни градинари могат безопасно да се заемат с отглеждането му. Просто трябва да изберете и подготвите място за кацане. Сортът е придирчив към осветлението, така че не трябва да подреждате легла под дърветата. Нуждата от влага е висока. Но, както беше отбелязано, растението може да толерира сухи периоди. Културата също реагира на хранене, най-добре е да се използват сложни торове, съдържащи азот, фосфор и калий.

Но това, което растението не харесва, са кисели и тежки почви. Ето защо, преди засаждането, мястото е дълбоко изкопано и, ако е необходимо, го изкиселете. Сеитбата на семена се извършва през април или май, като задълбочава посадъчния материал на сорта с 2 - 3 см. През септември или октомври можете да извършите предзимно засяване, което ще ви позволи да получите по-ранна реколта.

Основните предимства на цилиндъра са висок добив и продаваемост, красив външен вид на кореноплодни култури и отличен вкус, което позволява зеленчукът да бъде широко използван в готвенето. Освен това прясното цвекло може да се съхранява до пролетта, без да губи вкуса си.

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Наталия, Киев
Преди 2 години

Обожаван от семейството ми за вкус, добив и запазване на качеството. Няма много такива вкусни пресни сортове (с изключение на „Несравним А-463“). Трябва да сея всяка година и в големи количества, защото през цялата зима ядем пресни салати с него (тънко нарязано цвекло и бяло зеле), правим винегрет, пържим, печем. В избата, дори до пролетта, това цвекло не губи сладостта си. Изненадващо е, че сортът не закъснява (расте за около 2 месеца), но така или иначе се съхранява толкова добре. Разбира се, дори голям плюс е размерът на кореноплодните култури, поради което се получава повече реколта в същата област (особено важно, когато мястото в градината е ограничено). И най-важното е, че няма нищо трудно в отглеждането, има минимум действия и реколтата противоречи на третия закон на Нютон ...
Антонина, Желти Води
Преди 2 години

Отглеждам цвекло от цилиндър в леглата си, може би, повече от 5 години. Засаждам с закупени семена и никога не се оплаквам от покълването им. Леглата ми са малки, така че няма специално време за напускане. Харесва ми тъмният му цвят, който не се усвоява, а вкусът е сладък. Храним се от юли. Или ми се струва така, или всъщност е така, готви се по-бързо от другите сортове цвекло. Отначало го използвах само за винегрет и други салати, а наскоро започнах да готвя борш с него. Моите го харесват дори повече, отколкото с боршово цвекло. Съхранява се добре, ако създадете нормални условия в избата. Например аз ги съхранявам в малки картонени кутии с капак върху тях. Ако го държат отворен, той ще изсъхне в плитката ми изба.

Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

Засаждам това цвекло от десет години, ако не и повече. Понякога преминавах към други сортове, но само ако по някаква причина не можах да купя цилиндрични семена. На петнадесети май засявам семена в отделна площ. Когато разсадът нараства до четири или пет сантимента, аз ги засаждам на постоянно място. За да спестя място, не правя отделно легло за цвеклото, а засаждам между редовете лук. Градината трябва да бъде добре наторена, така че цвеклото и лукът да имат достатъчно хранителни вещества. През сезона торя и с минерални торове. В края на юли премахвам узрелия лук от градината и захранвам отново останалото цвекло, за да мога да натрупам достатъчно килограми. Почиствам в средата на септември, понякога по-късно, всичко зависи от времето. Прибирам го в избата в кутии, винаги с пясък, иначе ще изсъхне!

Алексей, Почеп
Преди 2 години

Познато цвекло! Това не е първата година, в която отглеждаме това. Расте чудесно на нашите леки глинести глини и ако ги храните и с торове, значи те са просто чудовища! Нашият цилиндър дава добра реколта всяка година. Някои кореноплодни растения с диаметър около 7 см дължина могат да достигнат 30 - 35 см. Но това са единични екземпляри и най-вече около 10 - 15 см дължина.
Съхранява се невероятно! В студено мазе, той лежи тихо до май.
Вкусът също е добър. Цветът на плътта е богат, без светли ивици и жилави влакна. Цвеклото е еднакво подходящо за салати (винегрет, херинга под шуба) и за борш. Това не е единственият ни сорт цвекло, а постоянен.

Домати

Краставици

Ягода