• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт цвекло Бордо 237

Цвеклото винаги е било и си остава традиционен зеленчук от руската национална кухня, така че лехите с цвекло могат да бъдат намерени в почти всяка зеленчукова градина. Един от най-популярните и изпитани във времето сортове е Bordeaux 237, създаден през 1937 година. Кандидат е Федералната държавна бюджетна научна институция "Федерален научен център за отглеждане на зеленчуци". Това цвекло е включено в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация почти 6 години по-късно - през 1943 година. Подходящ за отглеждане във всички региони на Русия. През годините на отглеждане той придоби популярност в Молдова, Беларус и Украйна. Не е хибрид. Предназначение - за открит терен.

Описание

Листната розетка е полустояща, със среден размер и изглежда компактна. Листът е широк, овален, с вълнообразен ръб. Цветът на плочата е зелен, с изразени вени, оцветени с антоцианини. Повърхността е лъскава, леко мехурчеста. Дръжката е дълга, с преобладаващо оцветяване на антоцианина, поради което има ярко тъмно розов оттенък.

Зеленчуците от цвекло изглеждат привлекателно. Формата е кръгла или кръгло-плоска. Диаметърът е от 12 до 15 см. Теглото на търговския зеленчук е 232 - 513 грама. Кожата е плътна, еластична, матова, тъмночервена. Има малко тънки корени. Пулпата е плътна, нежна, сочна, има високо съдържание на захар, интензивен тъмночервен цвят. На разреза той е хомогенен, с едва забележим звън. Бордо 237 има отличен вкус. Семената са едри - 2 - 4 мм, подобни на тъмнокафяви многогранници.

Характеристики

  • Сортът принадлежи към средно ранния - периодът от поникването до настъпването на техническата зрялост варира от 62 дни в топлите райони и до 116 дни в прохладните;
  • добив - 4 - 8 кг на квадратен метър;
  • отличителна черта е топлоустойчивостта, поради което цвеклото перфектно понася повишени температури и периоди на суша;
  • също така се адаптира добре към хладен климат с характерни температурни колебания;
  • има добра устойчивост на Bordeaux 237 към много заболявания, но може да не устои на пероноспороза и церкоспора;
  • узрелият зеленчук не се напуква;

  • качеството на съхранение е отлично; може да се съхранява през цялата зима без загуба на вкус и продаваемост. Настърганата пулпа може да бъде замразена или изсушена;
  • принадлежи към сортовете на масата, приложението е универсално. Използва се прясно във витаминни салати, незаменима съставка е за борш, подходящ е за задушаване и мариноване. Впрочем младите цвеклови цветове се използват и за храна. Подходящ е за витаминни супи и салати.

Сортът има „потомък“ - едносеменен сорт Бордо. Той узрява малко по-късно и е малко по-малък по размер - до 400 грама. Името се дължи на факта, че тази култура принадлежи към един зародиш, който не се нуждае от изтъняване.

Агротехника

Сеитбата се извършва в средата на април, при температура 5 ° С. Почвата трябва да е рохкава, плодородна, с дълбок обработваем слой. Трябва да обърнете внимание на киселинността на почвата - тя трябва да е неутрална. В противен случай корените ще бъдат малки и влакнести. През юни можете да посеете семената отново, за да получите есенна реколта от цвекло, която ще има отлични темпове на съхранение. Схемата на засаждане може да бъде обикновена, с междуредово разстояние 45 см, двуредов колан - 50 + 20 см, на незамърсени почви - триредов колан с интервали 50 + 15 + 15 см. Дълбочината на засяване е около 3 см. Препоръчителна консумация на семена Бордо 237: 7 - 10 грама на 1 квадратен метър. Предзимната сеитба се извършва през октомври, преди настъпването на слани.

По време на вегетационния период е необходимо да се разхлабят пътеките, да се плевят и да се разреждат разсадът.Поливане - при необходимост сортът не обича преовлажняването на почвата. От торовете той предпочита поташовите комплекси, особено отзивчиви към въвеждането на пепел.

Беритбата е много лесна, тъй като кореноплодните култури, които са достигнали техническа зрялост, са почти наполовина над земята.

Бордо 237 е непретенциозно и продуктивно цвекло. Отличният вкус на пулпата, която също съдържа голямо количество витамини и хранителни вещества, прави зеленчука ценен хранителен продукт. Събраната реколта се съхранява перфектно. Сред недостатъците е възможно да се отбележи взискателността към почвите и нестабилността преди peronospora и cercospora.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Нина, Сергиев Посад
Преди 2 години

Наскоро започнаха да засаждат това цвекло. Недостатъците са много влакнести и жилави. Готвенето отнема много дълго и все още остава твърдо. На вкус е сладък, сочен. Добър за сурова употреба. Добре пазена в мазето. Непретенциозен в отглеждането.

Ирина. Казан
Преди 2 години

Един от най-обичаните сортове цвекло. Непретенциозна грижа. Опитваме се да не изтъняваме твърде много, в противен случай кореноплодните растения ще растат много големи, което е неудобно по време на обработката, а средният вкус е по-добър. През сухо лято се нуждае от поливане, разхлабване. Тази година те го засадиха на градинско легло с кисела почва (глупаво, преди няколко години там бяха въведени пресни дървени стърготини). Цвеклото се надигна добре, но след това спря да расте: листата останаха малки, а плодовете - малки. Лятото също беше сухо. От цялото легло се получиха 3 - 4 нормални кореноплодни растения, останалите дори не бяха премахнати. Ако цвеклото е засадено в нормална почва, тогава реколтата от легло с дължина 3,5 м и ширина 1,3 м е 2 кофи. Цвеклото е на вкус сладко и сочно, гответе бързо. Съхранява се в пясъка до следващата реколта.

Домати

Краставици

Ягода