• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Слива сорт Жълт Hopty

Жълтоплодната слива изглежда много необичайна и весела в региони, където климатът не е съвсем подходящ за градинарство и още повече за такива топлолюбиви култури. Но въпреки това отдавна има сортове, които успешно дават плодове в суров климат. Сред тях е и Жълтата пустота, станала известна от 1930 година. Този вид се появи благодарение на интереса на селекционера Н.Н. Тихонов към културите, растящи в градината на усурийския градинар-любител с името Хопти (културата е кръстена на него). Ученият идентифицира този конкретен сорт, изучава го и допълнително допринася за разпространението му в Урал, Далечния изток и Сибир. Именно в тези региони слива заема водеща позиция за дълго време. През 1974 г. сортът е райониран и разрешен за отглеждане в Урал (Курган, Оренбург, Челябинска област и Република Башкортостан) и Западен Сибир (Република Алтай и Алтайски край, Томск, Тюмен, Омск, Новосибирск, Кемерово). Yellow Hopty се използва в развъждането за отглеждане на нови видове. С нейно участие бяха създадени зората на Алтай и още няколко обещаващи форми в Алтай и Divnaya в Красноярск.

Описание

Дървото достига височина от 2,5 метра, има къса болест, рядка и разперена корона с плоска кръгла форма. Кората на скелетните клони е сивкава, гладка. Издънките са дебели, растат прави или с леко огъване, кора с лек гланц, гладка, светлокафява сянка с множество светли лещички. Плодовите пъпки са с нормален размер, кръгли, вегетативно малки и конична форма. Плододаването на слива се случва главно на букетни клони. Листата са средни по размер, дълги 11 см, широки 6 см, зелени. Формата е яйцевидна, широката част на листната плоча е изместена към върха, основата е с клиновидна форма, върхът е остър, леко извит, ръбът е равномерен, гранулиран. Повърхността на листа е леко набръчкана, леко лъскава, не е опушена. На младата част на издънката листът е сгънат като лодка, на старата част е разгънат, отворен. Съцветието на сорта се състои от 2 - 3 бели цветя. Разцъфнали, цветята на жълтата хопта придобиват чашеобразна форма. Размерът е нормален, венчелистчетата са съседни, обратнояйцевидни, с вълнообразен ръб, дължина 9 мм, ширина 6 мм. Клеймото на плодника е на същото ниво като прашниците.

Плодовете са кръгли, леко сплескани. Тегло 12 - 14 грама. Фунията е малка, коремният шев е ясно изразен. Кожицата е гладка, тънка, цветът на сливата е светложълт, бяло восъчно покритие присъства в незначителна степен. Пулпът е жълто-зелен, ронлив, сочен. Вкусът на сорта е добър - сладко-кисел, ароматът не се изразява. Кожата е горчива, горчивината остава дори след обработка. Камъкът е доста голям, заоблен, лесно се отделя от пулпата. Съдържанието на вещества в 100 грама целулоза: сухо вещество 14,5% - 21,8%, захари 10,2 - 13,6%, титруеми киселини 1,2 - 1,7%, танини 0,45 - 0,74%, аскорбинова киселина 2 - 12 mg, Р-активни вещества 150 mg .

Характеристики

 • Влизането в периода на плододаване при Yellow Hopta става по обичайното време - 4 години след засаждането на едногодишен разсад;
 • реколтата узрява в средата на края - в края на август - началото на септември;
 • редовно плододаване, не са наблюдавани рецесии;
 • едно дърво носи до 10 - 13 кг плодове, в големите овощни градини тази цифра е 40 - 60 кг / ха;
 • узрелата реколта трябва да се отстрани навреме, в противен случай плодовете могат да се ронят;
 • зимната издръжливост на сорта е отлична, особено за дървесината. При плодните пъпки зимната устойчивост е малко по-ниска при средно ниво;
 • отличната адаптивност на слива позволява широкото й използване в райони с рисково земеделие, които се характеризират с постоянни температурни спадове, дъждовно и кратко лято;
 • Yellow Hopty е самоплоден, поради което се нуждаят от множество опрашители, цъфтящи едновременно с него;
 • имунитетът на сливата е среден - той е умерено устойчив на клотероспория и увреждане на глог. Силно повреден от сеятеля на Маслов;
 • дървото е обект на затихване, следователно, в особено снежна зима, трябва да защитите багажника;
 • транспортирането на плодове се понася лошо, външният им вид може да се влоши значително;
 • начинът на ядене на плодове е в естествената му форма. Ако правите сладко или консерви от тях, по-добре е първо да отстраните кожата, като ги залеете с вряла вода. По същата причина плодовете на Жълтата хопта не са подходящи за компот.

Засаждане и напускане

Като се имат предвид климатичните условия на отглежданите региони, най-добре е да се засаждат сливи през пролетта. По време на вегетационния период сортът ще има време да отглежда основните и абсорбиращи корени, а дървесината ще има време да лигнизира. За да бъде успешен процентът на оцеляване, изберете разсад не по-стар от 3 години. Мястото трябва да е добре осветено, защитено от силен вятър. Нивото на подпочвените води не трябва да се приближава повече от 1, 5 - 2 метра до повърхността. Кухият цилиндър, изработен от влагоустойчив материал, който е фиксиран около багажника, ще спести от амортизация през зимата. Това ще попречи на снега да докосва кората. Превантивното пръскане срещу болести и вредители е задължително. Размножаването става чрез присаждане. В противен случай грижите не се различават от стандартната техника за отглеждане на сливи.

Yellow Hopty, с висока адаптивност, е непретенциозен и успешен сорт за проблемните региони. С доста проста поддръжка дървото дава добра годишна реколта. Малък минус е горчивата кожа и затихването на кората, които могат да бъдат премахнати чрез "сухо зимуване".

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Светлана, Уст-Каменогорск, Източен Казахстан
Преди 11 месеца

Дълги години тази слива растеше в градината на баща ми, те я донесоха от разсадник в Барнаул. Добивът й беше просто фантастичен. Плодовете са толкова сладки през други години, че гостите често ги приемат за кайсия. На плодовете имаше и розова цев. И восъчното покритие не е съвсем зряло. Правили са компоти - вкусни. Самото дърво е много красиво, с голяма кръгло-плоска корона и разперени клони. През пролетта - неописуема красота ... ... Но след като един щит я нападна и това е - дървото умря, колко фиданки слива бяха засадени по-късно - всички умряха. Не можем да се отървем от ножницата.

Домати

Краставици

Ягода