• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сливен сорт Яхонтовая

По правило има много малко информация за нови сортове сливи. За да получим възможно най-пълна информация за Яхонтова, нека се опитаме да комбинираме данните от наличните източници. Тя беше изтеглена в московския VSTISP. Авторите на сорта са добре познати животновъди - H.K. Еникеев и С. Н Сатарова. Родителските форми бяха Смолинка и Евразия 21... Заявлението за регистрация на новостта е получено през 2002 г., датата на включване в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация е 2008 г. Растението е одобрено за отглеждане в Централния регион на Русия (области Брянск, Тула, Рязан, Москва, Смоленск, Иваново, Калуга, Владимир). Има перспективи в индустриалното отглеждане.

Описание

Дървото е бързорастящо и енергично, високо 5,5 метра. Височината на сорта, от една страна, може да бъде плюс, тъй като сливата дава не само обилна реколта, но и дебела сянка, например в зона за отдих. От друга страна, този нюанс създава проблем за опрашителите. По-големият се нуждае не от един, а от поне двама „съседи“, подходящи за опрашване. Короната е с доста компактни размери и има повдигната, сферична форма, средно удебеляване. Издънките при Яхонтова са изправени, покрити с кафява кора, не са космат. Листата са светлозелени, удължено-елипсовидни, дълго заострени, с фино назъбен ръб. Повърхността на плочата е матова, не е космена, леко набръчкана, има лек завой по централната вена.

Костилките от сорта са едномерни, големи, с тегло до 30 грама. Кожата е тънка, основният и покривният цвят е жълт, но по време на зрялост на потребителя на повърхността може да се появи лек руж. Белезникаво восъчно покритие. Пулпът е нежен, сочен, жълт на цвят. Вкусът е ярък, сладко-кисел. Оценка на дегустаторите - 5 точки. Но някои градинари оспорват такъв висок рейтинг, като посочват, че киселинността често преобладава във вкуса. Камъкът е малък, отделя се от пулпата с малко усилия. 100 грама сурова пулпа съдържа: 15,3% сухо вещество, 9,0% захар, 3,5% киселина, 14,5 mg витамин С.

Характеристики

 • Ранната зрялост на Яхонтова е висока, дървото навлиза в периода на плододаване 3-4 години след засаждането;
 • периодът на узряване на сливите е средно късен - плодовете узряват в средата или към края на август;
 • можете да прибирате до края на септември, тъй като узряването не е приятелско;
 • добивът е отличен, според Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация той оставя 323 c / ha. Според градинарите едно дърво може да даде от 50 до 70 кг плодове;
 • плодовитият живот на дървото е 15 години;
 • особеност на сорта е високата мразоустойчивост на цветните пъпки и тяхната устойчивост на повтарящи се слани;
 • общата устойчивост на замръзване на сорта в региона на Москва е висока, няма следи от замръзване след трудната зима на 2014 г. върху дървото;
 • Имунитетът на Яхонтова също е висок, тя има устойчивост към много болести в културата, по-специално към гниене на сиви плодове и болест на кластероспориум;
 • все още няма категорично мнение относно толерантността на сушата към сушата;
 • плодовете перфектно издържат на транспорт на голямо разстояние, добре се съхраняват;
 • начинът на използване на културата е универсален. В допълнение към естествената консумация, сладко, компот, мармалад и конфитюр се правят от плодове.

Опрашители

Yakhontovaya е частично самоплодна култура и освен това цъфти в ранните етапи. Когато избирате опрашители, наложително е да изберете ранни цъфтящи сортове. Сортовете Skorospelka червени и Унгарска Москва.

Засаждане и напускане

Датите на засаждане на сливи пряко зависят от климатичните особености на региона.Ако не сте доволни от височината, тогава можете да закупите разсад върху подложка джудже или полуджудже. Или, по време на формирането на короната, можете да отрежете централния проводник на желаната височина и след това да оформите растението в ширина. Мястото за кацане трябва да е възможно най-слънчево, тогава няма да има разногласия относно вкуса. Напускането не се различава от общоприетото. Необходимо е да се извършва редовно поливане и подхранване, подрязване, плевене и разхлабване на кръга на багажника.

Yakhontovaya вече се счита за обещаващ сорт дори в промишлен мащаб, въпреки че всички негови характеристики не са напълно разбрани поради кратък период на наблюдение. Градинарите са доволни от добрата зимоустойчивост на сливата, нейния висок имунитет, отличен добив и възможността за универсално използване на културата.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода