• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Слива сорт Стартер

Ранните плодове винаги са ценни. Ето защо любителите на сочните сливи избират сорта Startovaya. Създаден е във Всеруския изследователски институт по генетика и развъждане на овощни растения в Мичурин. Волжската красавица и Евразия бяха използвани за преминаване 21. Авторството им беше възложено от Г. А. Курсаков, Т.А. Никифорова, Т.А. Писанов и Р.Е. Богданов. Дата на регистрация 2000 г. Сортът е вписан в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация през 2006 г. Регионът, подходящ за отглеждане, е Централната Чернозем (Белгород, Курск, Воронеж, Липецк, Тамбов). Но сливата има добра репутация и в Беларус, Украйна, Молдова, Естония и Грузия.

Описание на сорта

Растението е средно голямо, увенчано с плътна широкоовална корона със средна листност. Създава впечатление на мощно дърво. Издънките са средно дебели, леко извити, с червеникаво-кафява кора със сивкав цвят. Кората е покрита с множество средно големи лещи, сиво-кафяви на цвят. Пъпките са с нормален размер, конични, със заострен връх, тъмнокафяви, не притиснати към издънката. Сливовите листа са зелени, не са твърде големи, широко овални, с късо заострен връх. Ръбът на листната плоча е кренатен, с лека вълнистост. Повърхността на листа е набръчкана, матова. Прилистниците рано падат. Дръжката е средно голяма, пигментирана, с две малки кехлибарено жълти жлези. Цветята в началото са бели, големи. Чашата е оформена като камбана. Прашниците на сорта са разположени под плодника.

Овалните едномерни плодове са доста големи, със стандартно тегло до 52 грама. Върхът е заоблен, в основата има вдлъбнатина, ямката е плитка. Кожата е средно дебела. Основният цвят е лилав, покривният цвят е тъмно червен, без подкожни точки. Има силно восъчно покритие. Пулпът на сливата е жълт, сочен и ароматен. Сокът е безцветен. Вкусът е добър, сладко-кисел. Оценката на дегустаторите е доста висока - 4,7 точки. Дръжката е със средна дължина и дебелина; може лесно да се отдели от плодовете. 100 грама целулоза съдържа: сухо вещество - 16,23%, киселини - 2,45%, захари - 8,25%, аскорбинова киселина - 6,32 mg, Р-активни катехини - 209 mg. Овалната кост се отделя доста лесно от пулпата.

Характеристики

 • Стартовият навлиза доста бързо в периода на плододаване - 4 години след засаждането;
 • цъфти през май - април;
 • по отношение на узряването, сортът принадлежи към супер-рано, реколтата може да бъде събрана в края на юли;
 • добивът е добър - средногодишната норма е 60,7 ц / ха;
 • сливата не пада, когато узрее;
 • зимната издръжливост за растежния регион е много добра, дървото не се нуждае от подслон;
 • понася добре високите температури;
 • отличен имунитет, Starter успешно се противопоставя на различни гъбични заболявания, не се страхува от вредители;
 • добрата транспортируемост, сухото отделяне и здравата кожа помагат да се запази представянето на плодовете;
 • събраната реколта се съхранява за около 25 дни;
 • начинът на използване на плодовете е универсален. Плодовете ще ви зарадват със своя вкус не само пресни, но и в различни препарати.

Опрашители

Сортът се счита за самоплоден, но все пак е по-безопасно да се засади дърво до него, подходящо за кръстосано опрашване. Като опрашител можете да използвате сортове домашни сливи, които цъфтят едновременно със Старт. Но самата наша героиня е лош опрашител за други видове.

Засаждане и напускане

Сортът обича глинести плодородни почви с неутрална реакция. Нивото на подпочвените води не трябва да лежи по-близо от 1,5 - 2 метра до повърхността. Мястото трябва да е слънчево. Засаждането може да се извърши през есента или пролетта.Превантивното лечение се провежда рядко, но не бива да се изоставя. Плътната корона трябва да се разрежда през пролетта. В останалото селскостопанската технология се състои от техники, общи за културата като цяло.

Предястието се цени за много ранна и добра реколта, страхотен вкус на плодовете и тяхната гъвкавост при използване, непретенциозност в отглеждането.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода