• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Слива сорт Ренклоде съветски

Групата от сливи, обединена от името Renclaude, има немалко представители, които са уважавани от градинарите. Всеки вид има определени качества. Съветската характеристика на Ренклоде е повече от положителна. Сортът е създаден в зоналната експериментална станция Rossosh, където чрез кръстосване на сортовете Record и Renklod Ulyanishchev е възможно да се получи новост. Авторството принадлежи на А. Я. Ворончихина. Заявлението за регистрация е подадено през 1976 г., сортът е вписан в Държавния регистър на растенията на Руската федерация през 1986 г. Дървото е зонирано в района на Централен Чернозем (Белгород, Воронеж, Курск, Тамбов, Липецк). Съветският Ренклоде беше особено популярен в регионите Воронеж и Белгород; той също носи добри реколти в Ростов.

Описание

Сливата има слаба сила на растеж, следователно дори при възрастен на 15 години тя не надвишава 3 метра. Короната е небрежна, подобна на метла или широкопирамидална, повдигната, рядка, с лека степен на зеленина, което по принцип е добре за плодове, които получават повече слънце. Типът корона е предаден на сорта по наследство от Ренклод Алтан, чийто разсад е една от родителските форми - Ренклод Улянищева. Стъблото е покрито със сиво-кафява кора, характеристика на която е силно надлъжно напукване. Изпъкналата леща с обичайния размер е доста плътно разположена. Дефекти в структурата на дървото, къдравост, не са открити в сливата. Праворастящите издънки имат къси междувъзлия, кората е виолетово-кафява, покрита с гъста мъх. Пъпките на съветския Ренклоде, състоящи се от листни примордии, са доста големи - 5 - 6 мм дълги, конични, със заострен връх. Цветните пъпки са 2 пъти по-малки, със същата конична форма с остър връх. И двата вида пъпки са разположени на разстояние от издънката.

Листата са овални, донякъде удължени, със заострени върхове, заоблена основа. Размерът на листната плоча на сорта варира в зависимост от местоположението. На едногодишните издънки дължината на листа е около 7 - 8 см, ширината е 4 - 5 см, на шпорите размерът на листата варира значително - на дължина от 6 до 12 см, на ширина от 3 до 6. На шпорите листната плоча може да има и различна форма - обратнояйцевидна или удължена обратнояйцевидна с тъп заострен връх и клиновидна или тясно клиновидна основа. Повърхността на листата на съветския Ренклоде е плоска, тъмнозелена, лъскава, не е опушена. Дъното е по-светло и космат-мъх в цялата област. Листата, разположени в основата на едногодишните издънки на слива, имат доста силна издутина по централната жилка, кожена повърхност и средна двойно-гребенеста назъбеност. Дръжката е къса, 1,2 - 2 см дълга, без прилистници. 2 жлези със среден размер са боядисани в кален бургундски нюанс.

Съцветието обикновено се състои от две малки цветя с диаметър 20 - 25 mm. Венчелистчетата са бели, заоблени, леко гофрирани, затворени. Дръжката е къса, малко повече от 1 см, има силно мъх. Тръбата на чашката е гола, подобна на камбана, дължината й е 3 - 4 мм, цветът е светло зелен. Малки, дълги около 3 мм, чашелистчетата са изпъкнали, вдлъбнати, отвътре мъхести, отвън голи. Пестикът на сорта е почти изравнен с тичинките. Дължината на тичинките е 6 - 9 мм, плодникът с яйчника е 10 - 12 мм. Яйчникът е гол.

Плодовете на съветския Ренклоде са правилни, заоблени, почти сплескани отстрани, понякога лук, леко асиметрични. Големи сливи - височина, ширина и дебелина 4,3 см. Средно тегло - 40 грама, максимално - 80 грама. Върхът е заоблен, фунията е тясна и плитка, основата е леко заоблена или плоска. Коремният шев е широк и плитък, ясно изразен, не е склонен към напукване. Кожата е гладка, основният цвят е зелен. На етапа на биологична зрялост покривната покривка заема цялата повърхност на плода, проявявайки се в тъмнолилав оттенък на слънце, а на сянка може да бъде кафяво-виолетова.Повърхността на плодовете е гъсто покрита със синкаво восъчно покритие. Пулпът на сорта е кехлибареножълт, в презрелите плодове е скучно кафявожълт. Консистенцията е средно плътна, крехка, много сочна. Омекотява, когато е презрял.

Сливата има много приятен вкус - сладък, но не захарен, с лека киселост. Оценка на дегустаторите 4.3 - 4.5 точки. Съдържанието на вещества в 100 грама от пулпата на съветския Ренклод: сухи разтворими вещества - 14,1%, захар - 9,2%, титруеми киселини - 1,7%, пектини - 0,3%, аскорбинова киселина - 7,7 mg. Костилката е малка, тежи 1,2 грама, което е 2,9% от общото тегло на целия плод. Той е с овална или широко овална форма, с широко заоблен връх и основа, която е леко наклонена, гръбният шев е умерено отворен по цялата дължина, вентралният шев е тесен, с умерено изразено централно ребро и ясно видими странични ребра . Повърхността е гладка, размери - 23 мм дължина, 17 мм ширина. Кухината, в която се намира костта, е просторна. При пълна зрялост костта лесно се отделя от пулпата.

Сортови характеристики

  • Дърветата, присадени на разсад от слива, имат добра ранна зрялост. През периода на плододаване те навлизат 4 години след засаждането;
  • цъфтежът протича в средни срокове;
  • периодът на узряване е средно ранен. В южната част на Централния черноземен район прибирането на реколтата се извършва в средата или края на август;
  • добивът на съветския Ренклоде е извън похвалата. През първите 4 години на плододаване дървото донесе по 9,7 кг, докато контролът Record - само 3,8 кг. През периода на пълно плододаване средният добив е до 33,6 кг от дърво, за разлика от Рекорда - 18,7 кг. В благоприятни години средният добив достигна 37 - 40 кг от дърво, а някои екземпляри донесоха 50 - 60 кг;
  • тази слива е самоплодна;
  • за Централния регион сортът показва добра зимна издръжливост. Дори в неблагоприятни години при температура от -34 ° C средната степен на замръзване не надвишава 2 точки. Генеративните пъпки също са силно устойчиви на замръзване - при абсолютен минимум от -34 ° C те почти не страдат, само 1,6% от общия брой загиват;
  • имунитетът като цяло е на високо ниво. През годините на разпространение на болестта на кластероспориум и при липса на борба срещу него, поражението беше само 2 точки. Устойчивостта на монилиоза е висока - през годините на тестване с това заболяване сливата никога не е боледувала. Но тя беше силно засегната от полистигмоза, особено в годините, когато тази болест обхващаше големи площи. Тогава поражението беше 3-4 точки;
  • въпреки че сортът се характеризира с универсално използване на плодовете, основният му начин на консумация е в естествена форма. Подходящ и за приготвяне на конфитюри, конфитюри, сокове, блатове и мармалад. Но за компота съветският Renklode не е подходящ - плодовете стават много хлабави и придават на напитката мътност.

Агротехника

Сортът се развива добре на плодородни глинести и черноземи, които просто преобладават в района на растеж. Засаждането на сливи може да се извърши през есента или пролетта, но навреме. След пролетното засаждане разсадът се нуждае от по-внимателни грижи, особено за поливане. През есента е важно да имате време да засадите растението 2 - 3 седмици преди началото на стабилно застудяване.

Възрастните екземпляри не понасят прекомерна влага, така че почвата трябва да се разрохка след поливане или дъжд. Самото поливане трябва да бъде равномерно, като се вземат предвид валежите. През пролетта азотсъдържащите торове ще помогнат за ускоряване на растежа на сливите, минералните торове са за предпочитане през есента. Всички растящи издънки трябва да бъдат премахнати. За да може дървото да принася реколта ежегодно, през пролетта, преди началото на соковия поток, те трябва да се подрязват. Ако клоните не могат да издържат на теглото на реколтата, е необходимо да се поставят подпори под тях.

Съветският Renklode е идеален не само за частни имоти, този сорт се отглежда активно в индустриални градини.Добра зимна издръжливост, високи потребителски качества на плодовете, отличен добив и добър имунитет - всичко това помага на сливата да запази водещата си позиция в продължение на няколко десетилетия. Минусите могат да се нарекат относителни. Полистигмозата може да се преодолее чрез превантивни мерки, а кипящата пулпа е идеална за приготвяне на конфитюр.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Татяна, Санкт Петербург
Преди 2 години

Добро разнообразие от сливи. Отглеждаме вече втора година и вече имаме плодове (изкопаха го от съседите, той беше на около 3 години). Плодовете са средни по размер, сочни. Приготвих сливи от тях в собствен сок и компот. И двете са много вкусни.
Този сорт трябва да образува корона, в противен случай няма да се знае какво. Всяка пролет и есен премахваме излишните клони, а съпругът отрязва върховете, така че тя да не расте много високо.

Домати

Краставици

Ягода