• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Слива сорт Памет Тимирязев

Имената на хора, които са направили определен принос в определена индустрия, обикновено се наричат ​​постижения в различни области. Сред такива примери в растениевъдството може да се открои сливата Памят Тимирязев. Цяла група учени, В.А. Ефимов, С.Н. Сатаров, Х.К. Еникеев. Сортът е отгледан във Всеруския институт по селекция и технологии за градинарство и разсадник и е кръстен в чест на известния естествовед, професор К. А. Тимирязев. Скороспелка Красная и Виктория бяха избрани за родителски форми. Полученият сорт е на държавно сортоизпитване от 1948г. През 1959 г. е вписан в Държавния регистър на растенията на Руската федерация в Централната (Калуга, Брянск, Ивановская, Владимирская, Рязанска, Московска, Смоленска, Тулска области) и Средневолжски (Пензенска, Самарска, Уляновска области, Република Региони Мордовия и Татарстан). Също така тази слива се среща в Беларус, Молдова, Украйна, балтийските държави. Паметта на Тимирязев е призната за подходяща за интензивно градинарство.

Описание

Дърво със среден растеж, покрито със заоблена, леко разперена корона. Листата и плътността са умерени. Кората на леторастите е покрита със светло мъх, цветът е светлокафяв. Пъпките на сорта са малки, растат леко отклоняващи се от издънката. Формата на листата е обратнояйцевидна, ръбът е еднозъб, цветът на листната плоча е светло зелен. Листата са големи, общият размер е 38,3 кв. виж Повърхността на листната плоча е леко набръчкана, гладка отгоре, с леко опушване отдолу. Дебелината на листа е средна. Дръжката е обикновена, има жлези. Цветовете са средно големи, бели, с форма на чаша, венчелистчетата не се затварят, броят на тичинките е 21, те са разположени под стигмата на плодника. Яйчникът е гол. Чашката е с чашка, дръжката е пубертетна, има обичайния размер. Цъфтежът на слива и плододаването се случва на едногодишни издънки и букетни клони.

Плодовете в памет на Тимирязев не са много големи, тежат 20 - 25 грама, яйцевидни, леко удължени. Дръжката на сорта е тънка, не много дълга. Разделянето е сухо. Кожицата на плода е гладка, без пубертета, доста плътно покрита с восъчно покритие. Основният цвят е жълт, покривният руж е розово-червен, петнист, заема по-голямата част от плодовете, особено изразен е от слънчевата страна. Има много подкожни точки. Върхът и основата са овални, коремният шев е слабо развит. Пулпата е жълта, със средно тяло. Консистенцията е доста плътна, финозърнеста, леко влакнеста. Овалната костилка с тегло 1 грам, което е 5,5% от общото тегло на плодовете, се отделя добре. Съдържанието на захар и ароматът на пулпата са умерени. Вкус от сладко-кисел до почти безвкусен. Дегустационен резултат 4.2 точки. Съдържанието на вещества в 100 грама сливова каша: 15% сухо вещество, 1,4% свободни киселини, 9,3% захари, 11 mg аскорбинова киселина.

Характеристики

 • Паметта на Тимирязев започва да дава плодове доста бързо след засаждането. Това се случва за 3-4 години;
 • цъфтежът започва през второто десетилетие на май;
 • узряването на плодовете настъпва в края на август - началото на септември, по отношение на времето, сортът принадлежи към средата късно;
 • добивът е над средния. През последните 16 години тази цифра е била 9 кг на дърво. Според други източници една слива в плодотворни години носи до 35 кг плодове;

 • плододаването е периодично, но не рязко. За 16 години на наблюдение бяха отбелязани 5 неуспеха;
 • растението има добър имунитет, слабо е засегнато от кластероспория и гниене на плодове, само с 0 - 1,5 точки;
 • сортът не е толкова устойчив на вредители, поражението се оценява на 2,5 - 3 точки. Акарите са особено опасни, те могат сериозно да навредят на дървото;
 • клоните и цветните пъпки са умерено повредени от измръзване, издънките при -25 ° C или -30 ° C са силно засегнати. Но възстановителната способност в памет на Тимирязев е много добра;
 • устойчивостта на суша при слива е умерена;
 • транспортируемостта на плодовете е на високо ниво, запазването на качеството също е добро;
 • начинът на използване на плодовете е универсален. Те са полезни в естествената си форма, от която можете да готвите сладко, сладко, сладко.

Опрашители

Въпреки факта, че сортът е самоплоден, опрашителите, засадени наблизо, ще помогнат да се увеличи редовността на плододаването и да се подобри качеството на реколтата. Тази задача ще се справи добре. Унгарска Москва, Узряло червено.

Засаждане и напускане

Възможно е да се засади Паметта на Тимирязев през пролетта, преди да започне пъпкуването на разсада, или през есента, когато останат поне 2 - 3 седмици преди настъпването на стабилно студено време. Препоръчително е да изберете място, слънчево, защитено от преобладаващите зимни ветрове, с ниво на подпочвените води не по-високо от 1,5 метра до повърхността. Поливането се извършва при необходимост. Не забравяйте да провеждате превантивно пръскане срещу вредители. Подрязването се извършва през пролетта, освобождавайки короната от удебеляване. В особено сурови зими болестта, скелетните клони и кореновата зона трябва да бъдат изолирани.

Паметта на Тимирязев е ценена за самоплодност, способността за бързо възстановяване след тежка зима и за доброто качество на плодовете. Сливите се транспортират перфектно и се обработват за вкусно и здравословно съхранение. Недостатъкът на сорта е недостатъчната зимна издръжливост и нестабилност към вредители.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода