• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Слива сорт Altai Jubilee

Топлолюбивите растения, благодарение на труда на животновъдите, отдавна са се установили на места, където климатът за тях, изглежда, изобщо не е подходящ. Например юбилейната слива Алтай се счита за най-ценния екземпляр в градините, разположени в южната част на Западен Сибир, в Красноярската територия, в Южния Урал и в Северен Казахстан. Сортът е отгледан в NIISS, кръстен на М. А. Лисавенко и разположен в село Чемал, в планинската зона на Алтай. Авторството принадлежи на група учени - В.С. Путов, Н.Н. Тихонов и Т.М. Плетнева (Цепсавър). Новият сорт е получен чрез селекция сред разсад от свободно опрашване на сорта манджурска сина слива. Смята се, че сливата Immunnaya се превръща в бащина форма на новостта (от пресичането на Усурийската Приморска и Американския Широ). Ето такава алтайска Санта Барбара. Датата на регистрация на нашата героиня е 1967 г., тя е на държавен тест от 1968 г. и е вписана в Държавния регистър на растенията на Руската федерация през 1974 г. Районирано в Западно-Сибирския, Източно-Сибирския и Уралския региони.

Описание

Дървета със средна до голяма сила, около 3 или 5 метра височина. Короната на юбилея на Алтай е обратна пирамидална, заоблена, повдигната, със средно удебеляване. Стъблото е ниско. Издънките са прави, дебели, с кафеникаво-червена кора и многобройни големи лентицели. Скелетните клони на сливата се отклоняват от багажника под остър ъгъл, кората по тях е сиво-кафява. Пъпките от този сорт се характеризират с големи изпъкнали подбъбречни основи. Листните пъпки са с конична форма, цъфтящи - заоблени. Листата са широко овални, големи - дължина 12,5 см, ширина - 7 см. Основата на листната плоча е с клиновидна форма, върхът е остър и извит. Листът е леко сгънат във формата на лодка, с двойно извити ръбове, огънати навътре и малък възел по централната жилка. Повърхността е светло зелена, без гланц и мъх. Младите листа, разположени в горната част на леторастите, са червеникави и леко опушени. Дръжката е със средна дължина, със силно изразено оцветяване на антоцианина. Съцветието на слива се състои от 2 - 3 цвята, които цъфтят преди листата. Пъпките са бели, венчето на разтвореното цвете е с чашка. Венчелистчетата са големи, овални, дълги 11 мм и широки 8 мм, с неравна повърхност и вълнообразен ръб, бели. Клеймото на плодника в юбилея на Алтай е под прашниците. Има 16 до 20 тичинки. Чашелистчетата са тесни овални, с извити надолу ръбове.

Плодовете на сорта са средно големи, с тегло 14-16 грама, кръгли или ъглови заоблени, с добре дефиниран шев. Височината на плода и диаметърът му са 2,8 см. Кожицата е плътна, но не груба, гладка, не съдържа горчивина. Основният цвят е жълто-оранжев. Покров яркочервен руж заема по-голямата част от повърхността на плодовете. Има силно белезникаво восъчно покритие. Късото стъбло лесно се отделя от плода. Пулпата е рохкава, сочна, с мек аромат, жълто-оранжев цвят. Сливата има добър вкус. 100 грама целулоза съдържа: сухо вещество - 19 - 20%, титруеми киселини - 1,4 - 1,7%, захари - 10 - 12%, танини - 0,6 - 0,8%, аскорбинова киселина - 6 - 7 mg, Р-активни съединения - 280 - 300 mg. Камъкът е овален, гладък, доста голям. Отделя се лесно от пулпата.

Характеристики

 • Altai Jubilee принадлежи към рано растящите, дава реколта 3-4 години след засаждането на едногодишен разсад;
 • растението е известно със своята трайност;
 • плодовете узряват в средата или края на август;
 • добивът е 30 кг от възрастно дърво, но културата не е стабилна в плододаването;
 • възрастна слива има добра зимна издръжливост, спокойно издържа на студове до -30 ° C. Плодовите пъпки са по-чувствителни към ниски температури;

 • устойчивостта на суша е недостатъчна;
 • в райони с обилна снежна покривка растението може да страда от затихване;
 • на варовити почви, съдържащи повишено количество вар, Altai Jubilee може да страда от хлороза;
 • сортът е относително устойчив на болестта на кластероспориум;
 • От вредителите най-голямата опасност представлява семеядецът на Масловски. В средна степен глогът и молецът могат да причинят загуби;
 • транспортабилността е ниска, прясно набраните плодове могат да се съхраняват за кратко време при подходяща температура и влажност;
 • начинът на използване е универсален. Слива, благодарение на добрия си вкус, в естествената си форма е отличен десерт. От него можете също да направите сладко, мармалад, конфитюр, конфитюр, тинктури и вино.

Опрашители

Алтайският юбилей е безплоден. За да определи реколта, тя се нуждае от прашец от други сортове. Подходящ като опрашител Пчелен мед и Блуфри.

Засаждане и напускане

Присаждането на ряпата е много популярно, тъй като расте добре, но страничният ефект е свръхрастеж, с който ще трябва да се справим. Сливите се засаждат в топлите райони през есента, от септември до началото на ноември. На хладни места през пролетта, през март, докато пъпките започнат да цъфтят. Необходимо е да се поддържа разстояние от 2 до 3 метра до съседните растения. Най-добре е да изберете слънчево място за юбилея на Алтай, но дори и в лека полусянка, реколтата ще бъде достатъчна. Но се опитайте да запазите мястото спокойно или защитено от преобладаващите ветрове през зимата, които изсушават дървото. Нивото на подпочвените води не е по-високо от 1,5 - 2 метра до повърхността. Ако мястото е разположено в низина и често е наводнено, растението се засажда на изкуствен хълм. От почвата е подходяща глинеста или черна земя. Не забравяйте, че тази слива страда от затихване, така че трябва да вземете мерки за подготовка за зимата. Например "сухото зимуване" ще намали риска от повреда; за това стволът на зимуващото растение е изолиран от контакт със сняг или валежи с помощта на кух цилиндър, направен от материал, който не се намокри.

Altai Jubilee се отличава с отличен вкус, добив и относителна устойчивост на болестта на кластероспориум. Недостатъците на сорта са способността да губят посеви поради инвазията на семеяда и затихване, което се случва през зимите с обилни снеговалежи.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода