• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Rose Ze Pilgrim (The Pilgrim)

Английските рози за техния сайт се избират по правило от хора с чувство за вкус и стил. Един от най-красивите и популярни представители на тази група кралски цветя може спокойно да се нарече сорт Ze Pilgrim. Тази аристократична култура ще направи вашата градина незабравима, а атмосферата - приятна и хармонична.

История на появата

The Pilgrim е сорт от 1991 г., отглеждан от британския селекционер Дейвид Остин. Това растение получи невероятно име в чест на поклонниците - героите на произведението на Джефри Чосър "Кентърбърийските приказки", написано през XIV век и публикувано в ранната ера на печата. Работното име на сорта е AUSwalker. В някои информационни източници може да се намери под името "Gartenarchitekt Gunther Schulze" (в превод от немски като "Градински архитект Гюнтер Шулце").

Сортът е получен чрез кръстосване на сортовете рози Жълт бутон и Греъм Томас. Остин си е поставил за цел да се сдобие не само с привлекателно външно, но и с доста издръжливо многогодишно растение. Тази задача, макар и не без затруднения, беше успешно изпълнена. Английската роза е спечелила поне дузина награди. По-специално, през този период Ze Pilgrim нееднократно бе удостоен със званието „Най-добър модерен скраб“ на състезанията AARS (American Rose Society).

Описание на външния вид и характеристики

Красотата на следващото творение на Дейвид Остин се дължи на наличието на плътно двойни, с форма на розетка, плоски, не крещящи, но въпреки това ефектни цветя, съставени от огромен брой нежни, копринени, къдрави малки венчелистчета (около 150-170 парчета). Централната част на пъпките има жълт оттенък, постепенно преминаващ в кремообразен. Външните венчелистчета са кремаво-бели. Тази комбинация придава на цветята изненадващо мек блясък, идващ отвътре, като че ли. Пъпките се появяват в големи гроздовидни съцветия, всеки от които съдържа 2-3 цвята. Те не са твърде големи по размер - те са само 6-8 см в диаметър - но остават дълго на храста, без да се ронят. Така, навлизайки във фазата на цъфтеж, британката е обсипана с цветя през целия лятно-есенен сезон, които между другото не само радват окото с изтънчен външен вид, но и миришат прекрасно. Богатият аромат на тази английска дива е уникална комбинация от смирна и чаена роза с пикантни нотки.

Говорейки директно за растението, сортът Ze Pilgrim е енергичен и в същото време грациозен, компактен, гъсто листен храст. Образувано е от прави, здрави издънки, а кожестите му листа са яркозелени и лъскави. Височината на многогодишното растение всъщност е 80-100 см. Въпреки това, като осигурите храста с опора и го отглеждате като катерещ се сорт или храст, можете да постигнете по-впечатляващи размери на културата, вариращи от 2 до 3 метра. Разбира се, в този случай The Pilgrim изглежда най-изгодно.

Английската красавица се характеризира с добър имунитет срещу болести, средна устойчивост на дъжд и ниски температури на въздуха (издънките на растението не се страхуват от студове до -23 ° C).

Отглеждане и грижи

Британците с нежни кремаво жълти цветя трябва да получават достатъчно слънчева светлина през целия ден. Поради тази причина розата трябва да се постави в добре осветена зона, но само така, че трайното насаждение да не е изложено на продължително излагане на изгарящите преки слънчеви лъчи. Невъзможно е да се постави розов храст в низина, където застоява студен въздух, провокиращ появата на гъбични заболявания, и вода след дъждове, което причинява гниене на кореновата система.

Ze Pilgrim предпочита богати на хумус почви. Най-добрият вариант е да засадите растението в черна почва или глинеста почва. Във всеки случай почвата трябва да е умерено влажна, рохкава, лека, с леко кисела реакция (5,6 - 6,5 pH). Предварително се тори с торф, хумус и компост.Дупка за засаждане на роза се изкопава на дълбочина 70 см, но нейната ширина трябва да бъде поне половин метър. Дъното на дупката е облицовано със слой чакъл. Непосредствено преди засаждането корените на растението се накисват във вода за няколко часа.

Многогодишната е придирчива към честотата и качеството на напояването. Особено обилно почвата под английската красавица трябва да се навлажни през първите няколко дни след засаждането. Необходимо е растението да се снабдява с до 5 литра вода на ден. Когато културата пусне корени, поливането се извършва, тъй като горният слой на почвата изсъхва с няколко сантиметра. Честотата на тази процедура: 1-2 пъти седмично. Възрастен храст Пилигрим се нуждае от 10-15 литра утаена, не студена вода наведнъж.

Подхранването започва да се произвежда от втората година от живота на растението. През пролетта под храста се внасят азотни торове, за да се стимулира растежа и появата на многобройни листа, през периода на образуване на пъпки върху розата към органичното вещество се добавя минерален концентрат - например калциев нитрат. По време на цъфтежа се използва сложен тор за подхранване. В края на лятото се използва фосфатно-калиев концентрат.

Както всяка друга роза, сортът Ze Pilgrim се нуждае от периодично плевене, разрохкване на почвата под храста и мулчиране на зоната на стволовия кръг. Особено внимание трябва да се обърне на резитбата. Първо се отстраняват слаби, както и болни и изсушени клони, а след това се извършва формираща резитба, ако е необходимо. Вярно е, че последното се показва на растението през пролетта, но не и през есента - с настъпването на студеното време многогодишното растение се освобождава от мъртви и повредени стъбла, а силните издънки се съкращават.

Лесно е да защитите културата от възможната поява на гъбични и бактериални заболявания, ако не наводните почвата под нежно цвете и не предотвратите удебеляването на храста. За да се предотвратят нападения от насекоми вредители, растението се третира с инсектицид няколко пъти през летния сезон.

Задължително е да покриете красива роза за зимата. Сухи листа, смърчови клони, покривен филц перфектно ще се справят с ролята на изолация.

Случаи на употреба

Pilgrim е в състояние да направи всеки ъгъл на градината привлекателен, както и да добави чар към цветната градина. Отглежда се на зелена тревна трева самостоятелно и на групи. Културата е включена в смесени градински композиции, където успешно съжителства с коча билка, делфиниум, лисица, вербена, вероника, градински чай, лавандула, мащерка, камбани. В допълнение, коча билка, флокс, клематис, ириси, здравец, аконит могат да станат добри спътници за това растение. Едно- и трайни насаждения със съцветия от сини, бели, люлякови, лилави, сини и розови нюанси изглеждат страхотно със собственика на нежни кремаво-жълти цветя. Британецът е подходящ за отглеждане в миксбордове и хребети. Тя е великолепна и в компанията на иглолистни дървета. Розата изглежда страхотно на входната врата, на фона на фасадата на жилището и близо до беседката. Когато се отглежда като храст, Ze Pilgrim може да се използва за създаване на грандиозен и ароматен жив плет.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода