• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Хайди Клум

Вътрешният двор е междинен между миниатюрни сортове и флорибунда. Тази култура беше разпределена в отделна група сравнително наскоро, но много бързо стана популярна. Основното предимство на това многогодишно растение е неговият малък размер и буен цъфтеж, благодарение на което растението много обича любителите на ландшафта и обикновените производители на цветя. Хайди Клум е доста забележима в тази група, тъй като успя да съчетае знаците на флорибунда и хибридна чаена роза. Като я видяхте поне веднъж, едва ли можете да забравите. Но тя покори розопроизводителите не само с отлични външни данни, това миниатюрно растение е силно устойчиво на болести и понася добре условията на централна Русия.

История на създаването

Създаването на роза не е лесна задача, понякога минават много години от момента на преминаване на определени форми до появата на достоен резултат. Нашата грандиозна героиня се роди благодарение на усилената работа на Ханс Юрген Еверс. Като родителски форми са избрани люляково-розовата флорибунда Old Port (Samuel Darragh McGredy IV, 1991) и тъмночервеният хибриден сорт чай Barkarole (Hans Jurgen Evers, Mathias Tantau Jr., 1995). В Германия новият продукт беше представен от розопроизводителната компания Tantau. Това се случи през 1999 г., докато сортът имаше само кодовите имена TAN00681 и RT 681. Красивата германка намери настоящото си име през 2005 г. на изложение за цветя в градинския център Dingers. На събитието присъства известният модел и телевизионна водеща Хайди Клум. Като признание за достойнствата, моделът беше помолен да избере най-красивата новост, за да я кръсти. Изборът не беше случаен. Казват, че на този ден Хайди е носила рокля, която е била в същата цветова гама като нашата красива роза. Тогава сортът е кръстен и регистриран като Хайди Клум.

Описание

Храстите са по-скоро миниатюрни, високи 40 - 50 см, компактни, широки не повече от 30 см. Образуването на издънки и листата са добри, така че многогодишното растение изглежда великолепно. Издънките са тънки, но силни. Бодлите със среден до голям размер, червеникави, присъстват в малко количество. Листата са доста големи, перални, наситено зелени, с овално удължени плочи. Повърхността на листната пластина е матова или полу-лъскава, с нежни нерви. В краищата на леторастите се образуват съцветия, състоящи се от 3 - 5 пъпки. Понякога се появяват единични цветя, които са малко по-големи от събраните в цветни четки.

Пъпките са малки, плътни. Отвореното цвете очарова с правилната си форма с форма на дълбока чаша, много подобна на старата - външните венчелистчета на розата грациозно се накланят назад, докато вътрешните запазват формата на купата. Розетките са спретнати, добре напълнени, плътно удвоени, съставени от 40 или повече листенца. Следователно, дори в напълно отворено цвете, средата не се вижда. Размерът на цветята е малък, диаметърът е 5 - 6 см, понякога достига 9 см. Цветът на сорта е изключителен и много красив. Тя е описана като люляково розово. Но в цвета се виждат и по-дълбоки люлякови тонове или малиново-розови нюанси. Както са забелязали производителите на цветя, цветът може да бъде повлиян не само от възрастта на цветето, но и от киселинността на почвата, в която расте Хайди Клум. В процеса на разтваряне цветът практически не се променя, но докато цветето узрее, на върховете на венчелистчетата му се появява леко сребристо покритие.

Период на цъфтеж

Наследена от флорибундата, великолепната Хайди Клум е наследила способността да цъфти отново. Ето защо през целия сезон многогодишното растение е осеяно както с ярки четки-букети, така и с отделни цветя. Цъфтежът започва в края на май или началото на юни, в зависимост от региона, завършва през октомври, с настъпването на постоянно студено време. Цъфтежът е изобилен, но според наблюденията на производителите на цветя розетката не запазва дълго декоративния си ефект - само около седмица. В горещо време розата избледнява още по-бързо.Културата се нарича много спретнато в смисъл, че венчелистчетата на избледнелата розетка се рушат, така че декоративността на многогодишното растение не страда и производителят не трябва да се доближава до него с ножици всеки ден, за да премахне неподредените цветя. Ароматът на сорта е сложен, богат, силен, много приятен. Някои хора го сравняват със скъп парфюм. И на някой напомня миризмата на зряла кайсия, примесена с нотки на канела.

Характеристики

  • Още през първата година от засаждането разсадът на Хайди Клум показва голяма декоративност - расте добре и не пести от цветя;
  • както повечето култури, нашата героиня се аклиматизира в USDA зона 6 (според системата, приета от Министерството на земеделието на САЩ). Тоест розата може да зимува при температури от -20,6 ° C до -23,3 ° C. Има доказателства, че сортът процъфтява в зони 5 и 4 на USDA, но в тези региони храстът трябва да бъде покрит през зимата, като се използва всякакъв нетъкан материал, който позволява на растенията да дишат свободно;
  • авторите обявиха много висока устойчивост на сорта към основните болести на културата. Всъщност, според прегледите на производителите на цветя, Хайди Клум, дори в неблагоприятни години, практически не се разболява от черно петно ​​и брашнеста мана. Но има и изключения от правилото. Например производителите на рози в прохладни региони често се оплакват, че дъждовен период може да подкопае здравето на нашата героиня и тогава тя не е в състояние да устои на болести;
  • розата е много устойчива на дъжд. Цветята, въпреки плътната си двойност, лесно издържат дори на продължителни валежи, не се влошават и не губят декоративния си ефект. Цъфтежът във влажния период практически не спира. Само малък брой пъпки може да не се отворят напълно в наши дни;
  • в умерен климат венчелистчетата не се страхуват от слънчевите лъчи, а хладното слънце не влияе на продължителността на цъфтежа;
  • много производители са оценили сорта като отсечена култура. Издънката, макар и малка, е достатъчно силна, за да задържи дори най-едроцветното съцветие. Във ваза растението изглежда много достойно, жалко е, че листенцата бързо се ронят.

Агротехника

Предпочитаният сезон за засаждане на красивата Хайди Клум е пролетта. Преди настъпването на зимния период растението ще има достатъчно време да се успокои и да се подготви за периода на покой. Както всички рози, нашата героиня обича слънчева, леко проветрива зона. Почвите са добре дренирани, хранителни, с неутрална киселинност. Поливането е необходимо умерено, но достатъчно. Тук е важно да се намери среден път, тъй като растението еднакво не понася преовлажнени или пресъхнали почви. Подхранването се извършва стандартно, азотсъдържащите торове се използват през пролетта, калий и фосфор по време на периода на цъфтеж. Профилактиката е задължителна, въпреки високата устойчивост на сорта към болести. Особено важно е да не пропускате лечението на болести през пролетта, когато събудената роза само набира сила. Подрязването се извършва средно, главно по схемата, типична за хибридни чаени рози.

Специална особеност на миниатюрната Хайди Клум е способността да се отглежда в различни сортове. Сортът се използва като саксийна култура. Това е много удобно за тези, които имат много малко места. Присажда се върху стъбло и след това се получава растение с невероятна красота, което предизвиква възхищение за всеки, който го е видял. Силно декоративният сорт е идеален за използване при озеленяване. Ниските трайни насаждения се поставят на цветни лехи, миксбордове, те украсяват високи култури, често страдащи от излагането на долната част на храста.

Хайди Клум се е доказала в централна Русия. Тази малка роза е посочена сред най-издръжливите и надеждни сортове. Изглежда, че тя не се интересува от нищо - и студове, и дъждовни периоди, и болести. Тя е доста непретенциозна в напускането.В правилно подбран район една изтънчена немска жена ще искри с невероятни цветове и ще радва с малки, но ефектни цветя. Въпреки хвалебствените отзиви, все още има недоволни производители на рози, при които растението често е болно и не зимува добре. Но това е рядко изключение и най-вероятно се дължи на неподходящи селскостопански техники или първоначално слаб разсад, от който при желание можете да опитате да отгледате здраво и достойно растение.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода