• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роуз Шневалцер

Тази роза е много популярна в Западна Европа и Скандинавия. Ценителите на красотата от Китай и Япония също признаха съвършенството на формата и линиите на нейните цветя. Този сорт е много популярен сред руските производители на цветя. Невероятно огромните му, хибридни подобни на чай цветя имат деликатен аромат, а белият цвят е идеален за използване в озеленяването, тъй като е лесно да се комбинира с други цветови опции. Говорим за известния сорт Schneewalzer или Schnivalzer. Той принадлежи към алпинистите, популярни сред ландшафтните дизайнери и производители на цветя, но може да се отглежда и като храст.

История на създаването

Тази известна германка е родена в детската градина на Тантау. Негов автор е Hans Jürgen Ewers. Флористите за първи път научават за това през 1987 г., новостта е представена като Snow Waltz или Snow Waltz. Това име отлично характеризира обилния и много красив цъфтеж на сорта. Розата има и други имена - Schneewalzer 87, а романтичните французи я наричат ​​Valse des Neiges. Уникалното кодово име е TANrezlav. За съжаление родителските форми не могат да бъдат проследени и няма информация за наградите.

Описание

Растението е мощно, енергично, расте много бързо. Разсадът за кратко време достига височина от 200 - 300 см, а при благоприятни условия може дори да нарасне до рекордните 400 см. Храстът е гъст, плътен, добре разклонен и разстилащ се, ширината на короната му достига 200 см. Но в същото време растението изглежда спретнато. Старите клони, които съставляват основата на многогодишното растение, са много дебели, понякога дебели като китката на възрастен, здрави и жилави. Поради тази характеристика Schneewalzer често се нарича розово дърво. Нарастващите издънки са по-гъвкави, но въпреки това няма да работи за поставянето им през зимата. Бодлите са големи, не много плътно разположени. Многогодишната зеленина е добра. Листата са големи, перални, тъмнозелени, кожени на допир, с лъскава повърхност. Листните пластинки са овално закръглени със слабо изразен връх. Издънките много рядко се увенчават с единични цветя, най-вече в горната им част се образува цветна група от 3 или повече пъпки (понякога до 6 или 7 парчета). Такова голямо съцветие кара дори силните издънки да се спускат плавно под тежестта му. Трябва да се отбележи, че особеността на тази роза е образуването на цветни клъстери по издънките на текущия сезон.

Пъпката на Schneewalzer е много изискана, бокалена, висока. Отваря се в цвете с безупречна красота, първоначално във формата на купа с леко разхлабен център. Но докато се разтваря, розетката става по-плоска, ясно се вижда средата с тичинки на дълги крака и жълти прашници. Тери цвете, се състои от 25 венчелистчета. Розетката е невероятно голяма - от 14 до 16 см, производителите твърдят, че отделните цветя могат да достигнат 18 или дори 20 см. Много източници наричат ​​цвета на сорта бял, но това не е много точно описание. Веднага след отварянето, розата е по-вероятно да има бледо лимонов или дори светъл шам фъстък с перлено розов център. С разтварянето тези и без това слаби нюанси избледняват и тогава цветът на цветята на Schneewalzer наистина става бял.

Период на цъфтеж

Snow Waltz е прецъфтяващ сорт, който ще ви радва с две или дори три вълни цветя през целия сезон. Цъфтежът започва през май - юни, в зависимост от региона, и завършва през октомври, с пристигането на постоянно студено време. Нашият герой се отличава с обилен и доста дълъг цъфтеж. При добри грижи и благоприятен климат почивката между приливите и отливите е почти невидима. За съжаление много производители казват, че продължителността на живота на едно цвете на роза е кратка, трае само около 5 дни, а в жегата е дори 2 - 3 дни.Вярно е, че благодарение на обилното образуване на пъпки и алтернативното отваряне на цветни розетки, красотата и декоративността на храста винаги е на високо ниво. Ароматът на цветната кралица завладява със своята лекота и изтънченост. За някои той предизвиква асоциации с плодове и горски плодове, за други улавя цитрусови нотки в тях. При по-хладно време ароматът става по-изразен. В избледнела форма розетката не е много естетична гледка, венчелистчетата изглеждат небрежни и като че ли мръсни, понякога частично рушащи се. За да се запази декоративността, е важно да премахнете цветята, които са надживели дните си във времето.

Характеристики

  • Schneewalzer има добра устойчивост на замръзване и хибернира без проблеми при температура от -20,6 ° C, но не по-висока от -23,3 ° C. Това съответства на USDA зона 6 (система, приета от USDA). Тази зона включва Краснодарския край и Крим. Например в предградията трябва да се изолира роза. За това се поставят железни дъги върху трайни насаждения и се покриват с два слоя спанбонд. Под този покриващ материал растението ще може да диша свободно и в същото време ще бъде защитено от замръзване и вятър;
  • Имунитетът на Schneewalzer е посочен като среден. В неблагоприятни епифитни години германката е засегната от основните културни болести. Но сред розопроизводителите няма съгласие по този въпрос. Някои силно хвалят сорта за високата му устойчивост на черни петна и брашнеста мана. Производителите в по-хладни региони, разположени в зона 4 на USDA, отбелязват ниския имунитет на растението. Сортът е по-устойчив на вредители, но понякога се появяват листни въшки и бронзи, привлечени от миризмата;
  • устойчивостта на розата към дъжд е много слаба. Ако цветната розетка е в състояние да устои на краткотраен дъжд (върху венчелистчетата могат да останат само малки петънца), тогава продължителните дъждове ще повлияят на цветето по най-негативния начин. Белите венчелистчета, макар да изглеждат плътни, бързо се влошават от висока влажност и пъпките ще умрат, без да се отварят;
  • в жегата розовите листенца също могат да страдат; под парещите лъчи те се топят и изсъхват.

Агротехника

В централна Русия засаждането на сорта Schneewalzer си струва да се направи през пролетта - от април до май. В южните райони най-доброто време за тази процедура е октомври. Изберете място, което е равномерно, леко проветриво, но защитено от силен вятър, добре осветено. В южните райони е важно през обедния период многогодишното растение да е в дифузна полусенка. Културата обича поливането, но е важно да не се преовлажнява почвата под храста, в противен случай гъбична инфекция бързо ще се развие в топлина и влага. По време на периода на цъфтеж се предпочитат фосфорно-калиевите торове, но в този момент азотът и органичните вещества не се използват. Азотът е добър само през пролетта, а органичните вещества могат да се използват през есента. През пролетта трябва да се извършат поне 2 превантивни лечения на болести и вредители (почивката между обработките е поне 2 седмици). И тогава - според нуждите. Ако отглеждате Schneewalzer като сорт за катерене, струва си да помислите какво да засадите в краката му. Поради факта, че в краищата на леторастите се образуват цветни клъстери, дъното на многогодишното растение често остава голо. Друг вариант е многостепенната прическа, благодарение на която всяко ниво на храста е украсено с големи цветя. Много производители на цветя в централна Русия са се приспособили към отглеждането на реколта под формата на храст. Тази успешна опция не само поддържа високия декоративен ефект на храста, но и ви позволява да подготвите розата за зимния период без никакви проблеми. В същото време мощните многогодишни издънки изобщо не се нуждаят от подкрепа.

Удивителният и уникален снежен валс ще ви очарова с необичайно големи, подобни на порцелан бели цветя с деликатен аромат. В грижата културата не е особено капризна, но височината на растението, което се нуждае от правилно подрязване и оформяне, може да добави караница.В по-хладните региони ще се изисква подслон през зимата. Но на юг не е нужно да се притеснявате за това. Дори и в безснежна зима ще бъде достатъчно да се мулчира коренната зона, най-важното през този период е да се защити розовият храст от преобладаващия зимен вятър, който може да изсуши издънките.

Schneewalzer е истинската кралица на цветята. Той е изключително популярен сред ландшафтните дизайнери за вертикално озеленяване. Този едроцветен сорт често се използва като декорация за сватби; около него са усукани беседки, арки, перголи. Бялото е идеално за създаване на романтичен и уютен ъгъл. Благодарение на височината си, Schneewalzer може да се отглежда като жив плет. Бялото оцветяване прави розата идеален спътник за други култури с различни цветове. Но, разбира се, комбинациите от бяло и червено, бяло и зелено се считат за класика и винаги остават на мода.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода