• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Примадона

По всяко време розата се е смятала за кралица на цветята. И това е абсолютно вярно, особено днес, когато с усилията на животновъдите се появяват все повече и повече сортове невероятно цвете. Нека се запознаем с един от тях, който повече заслужава такова гордо заглавие - с разнообразие от Прима Дона.

История на създаването

Сортът, за който ще продължи нашата история, принадлежи към групата на хибридния чай. Отгледан е през 2003 г. в Холандия. Прекият производител на това чудо е розовата компания Lex Voorn, която успешно се развива повече от 25 години. Друго име за Прима Дона е Lexannod.

Описание на външния вид

Благородно растение, което може да заеме подобаващото си място във вашата градина или цветна градина, образува праворастящ симетричен храст, не по-голям от 60 см в ширина. Височината на розата варира от 0,8 до 1,2 метра. Листата се появяват предимно в горната част на храста, имат приятен зелен оттенък, без подчертан блясък. Растението се отличава с наличието на еднородна корона, прави твърди издънки, всеки от които носи в края едно доста голямо цвете.

Примадоната радва окото с невероятно красиви и нежни цветя. Тяхната сянка може да бъде описана като кайсия, омекотена от розови тонове. Някой обаче ще бъде по-близо до описанието на цвета като „кремообразна праскова“. Сянката на заоблените венчелистчета с вълнообразни ръбове става по-наситена по-близо до средата на цветето. Формата на розовите пъпки е класически бокал. В средата те са доста плътни и не се отварят напълно дори в разгара на цъфтежа. Размерът на всяка пъпка е в диаметър 8-10 см. Те имат много венчелистчета, образуващи шапка - най-малко три дузини. Цветята на културата излъчват приятен, деликатен аромат със средна интензивност.

Нашата героиня е идеална за рязане. Издънки с цветя, поставени във вода, запазват свежестта и красивия си вид в продължение на две седмици. Тъй като стъблата на растението са изправени и високи, отрязаните рози могат да се използват за създаване на различни цветни композиции, включително триизмерни. Така че Diva е мечта на цветарите, освен това е доста достъпна за изпълнение.

Приятна особеност на този хибриден сорт чай за производителя е обилният и дълъг цъфтеж. С течение на времето този период е няколко месеца. Този ефект се осигурява главно поради постепенното цъфтеж на пъпките и запазването на едно цвете върху стъблото поради природни характеристики в продължение на 12-15 дни.

Отглеждащи функции

Изящно цвете се препоръчва да се засажда в земята в средата на пролетта. Храстите се намират на разстояние най-малко половин метър един от друг. Издънките се коренят в рохкава плодородна почва. Най-добре е да използвате за тази цел глинеста почва, която има слабо кисела или неутрална реакция. За засаждане на рози изберете добре осветена зона, надеждно защитена от ветровете. За да маскирате оголеността на долната част на стъблата на Прима Дона, засадете наоколо тревисти едногодишни растения.

Подхранването се извършва през целия вегетационен период с честота 1 път на 2 седмици, като се използват органични торове. Важно е да осигурите на деликатното цвете обилно редовно поливане. За зимата е по-добре да покриете сорта, въпреки че има средна зимна издръжливост. На растението има висок риск от гъбични заболявания, а именно черно петно ​​и брашнеста мана, но наистина може да се намали чрез навременна профилактика.

Случаи на употреба

Този сорт често се използва от ландшафтните дизайнери за създаване на хармонични или, напротив, оригинални композиции. За да се постигне почти непрекъснат и, разбира се, дълъг цъфтеж, Прима Дона се засажда в същата зона със сортови катерене и стандартни рози. Неговите комбинации с такива декоративни култури като делфиниум, здравец, градински чай, коча билка, маншет, кипарис сантолина също са добри. Независимо, нашата героиня също изглежда страхотно.Не се колебайте, нежната й грация ще се превърне във връхната точка на вашата цветна градина!

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Вита, Толиати
Преди 2 години

Красива роза - висока "чаша", плътни венчелистчета, нежен цвят, приятен аромат. Перфектен за изрязване и направа на букети (за това отглеждам рози) - издънките са здрави, дълги, без бодли. Но не всичко е толкова добре - за да разцъфнете пълноценно, трябва да работите усилено, тъй като бръмбарите от Бронзовка обичат да пируват с пъпки (напълно ги изяждат и ако не ги съберете на ръка, можете да останете без първият цъфтеж) и освен това, сортът абсолютно не е брашнеста мана, устойчива е на болестта (авторът съветва да засаждате едногодишни растения до храстите, но не съм съгласен, те могат да допринесат за появата на това заболяване или да влошат вентилацията) .

Домати

Краставици

Ягода