• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза от Осиана

Розите са различни: луксозни и загадъчни, грациозни и очарователни, ярки и оригинални. Озийският хибрид на чай, който ще бъде разгледан в нашата статия, е нежен, скромен и привидно неземен. Това растение ви кара да изпитвате истинска наслада, когато се възхищавате на буйния му цъфтеж. Населете тази култура във вашата градина и тя ще се превърне в основната ви любима.

История на създаване и описание на сорта

Osiana е създадена от селекционера Evers през 1988 година. Други варианти на имена на сортове: Океана, Океан. Културата е собственик на наградата Court of Show / Honor, Golden Rose Triangle Rose & Garden Society, която бе получена през 1999 г. в САЩ.

Това е прекрасно разнообразие от рози, което се различава от другите чайни хибриди по наличието на единични, елегантни, гъсто двойни цветя, които имат абсолютно невероятен цвят, в който има и бежови, кремави, сьомгови, кайсиеви, прасковени тонове, както и като нюанси на слонова кост и шампанско. Като цяло основният цвят на пъпките може да бъде описан като кремообразен. Напълно отворените цветя са бледо порцеланово розови. Формата им е безупречна, а размерът варира от 10 до 11 см. По краищата венчелистчетата постепенно избледняват с възрастта, изсветлявайки, докато цветът на централната част на пъпките остава по-наситен. Независимо от това, този преход на нюанси от един в друг е доста плавен, без ясни граници. Цветовете на декоративното растение се състоят от 40-45 нежни листенца и разпространяват около тях приятен плодов аромат, който става по-интензивен при горещо лятно време.

Osiana е многоцъфтящ сорт. Пъпките му се отварят много бавно и остават дълго време на храста. Цъфтежът на сорта е изобилен, омагьосващ. Розовият храст образува силен, мощен, с прави, дълги издънки, оцветени в червено в млада възраст. Големите листа с ярко зелен оттенък са красив фон за кремообразни цветя. Храстът достига 120-175 см височина, 1,2 метра или повече на ширина.

Osiana е умерено устойчив на брашнеста мана, черно петно ​​и много други заболявания. Неговите издънки могат да издържат на студове до -23 ° C без подслон. Значителен недостатък на прекрасната роза е слабата устойчивост на нежните цветя към дъжд.

Характеристики на селскостопанската технология

За засаждане на рози се избират добре осветени места. Светлината обаче трябва да е умерена, тъй като при продължително излагане на пряка слънчева светлина върху листата може да се появят изгаряния по листата и безупречният цвят на цветята може бързо да избледнее. Осиана не обича топлината, следователно, когато отглеждате култури в южните райони, е по-добре да го поставите на полусянка. Растението трябва да бъде защитено от студени течения. В никакъв случай не бива да се засажда в низина и в район с високо ниво на подпочвени води. Декоративното многогодишно растение е доста придирчиво към почвите. За отглеждане на хибриден чай е по-добре да използвате плодородна, рохкава, леко кисела почва. В дъното на ямата за засаждане трябва да се осигури висококачествен дренажен слой. За да увеличите степента на плодородие на почвата, трябва да я смесите с компост, хумус, торф и пясък. Дупката е направена най-малко 0,6 метра дълбока. При задълбочаване кореновата шийка трябва да бъде на няколко сантиметра под нивото на почвата. След засаждането растението трябва да се полива под корена с хладка, мека вода. Важно е почвата около многогодишното растение да се мулчира с торф, така че влагата да остане в почвата под цветето възможно най-дълго.

Осиана е капризна култура и затова трябва да се обърне максимално внимание на грижите за нея. В сухия летен период храстът трябва да се полива интензивно, през останалото време - умерено. Твърдата вода не може да се използва категорично за тези цели, за да се избегне засоляването на почвата. Млада роза се нуждае от обилно, редовно поливане. Подхранването е от голямо значение за нормалния растеж, развитие и пълен цъфтеж на сорта Osiana. Препоръчват се за пролетта, лятото и началото на есента.Пролетното хранене предписва въвеждането на азотни торове под растението; лятото, изискващо изпълнение на етапа на поставяне на пъпки върху храст и във фаза на цъфтеж, предвижда използването на минерални комплекси. През есента розата се подхранва с фосфорно-калиев концентрат.

В допълнение, задължителните мерки за грижа за немската красавица включват премахване на плевели в близост до растението, разрохкване и мулчиране на почвата в зоната на стволовия кръг и санитарна резитба. Последното се показва на културата през пролетта и есента и се състои в отстраняване на замръзнали, болни, сухи и повредени клони от храста. При желание или при необходимост на многогодишната корона може да се придаде чиста форма. През лятото розата бързо се отстранява от избледнели цветя и развалени пъпки. Това ще стимулира цъфтежа на благородното растение. За същата цел не трябва да се допуска появата на пъпки върху културата в годината на засаждане. Осиана трябва да бъде покрита през зимата. Първо, храстът се отрязва, след това се покрива със земя и едва след това се изолира, предпазвайки го от бъдещи студове. Най-добре е да изградите рамка над растението, върху която трябва да опънете найлоново фолио, но можете да покриете трайното насаждение с всякакъв нетъкан материал или смърчови клони, суха зеленина.

Тъй като имунитетът на розетката срещу болести не е твърде висок, за да се намали рискът от поява на болести на чайния хибрид, е препоръчително храстът да се пръска с разтвор на фунгицид 2-3 пъти през летния сезон. Ако розата е нападната от вредители, всеки инсектицид ще се бори с тях.

Случаи на употреба

Приказно красивият хибрид за чай Osiana е много популярен не само сред производителите на цветя, но и сред ландшафтните дизайнери. Те използват тънки храсти от този сорт за украса на жив плет, алеи за цветя, а също и за разделяне на градината на зони. Това растение може безопасно да се култивира в миксбордове. Добре се съчетава с различни иглолистни култури: както миниатюрни, така и високи. Класическите цветя в кремави порцеланови тонове изглеждат великолепно на фона на тъмнозелени игли. Можете да поставите декоративно многогодишно растение в единични насаждения, както и в групи на изумрудена морава. Когато създавате смесени композиции, изберете едногодишни и трайни насаждения като спътници на Osiana, чиито съцветия имат нежни пастелни цветове, включително светло розово, бледо жълто, снежнобяло, зеленикаво, бледо синьо и светло люляк. Розовите пъпки са подходящи за изрязване, тъй като остават привлекателни и свежи за дълго време.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода