• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роуз Моцарт (Моцарт)

Сред многото разновидности на цветната кралица особено се откроява групата на мускусните рози. Той има своеобразен, но в същото време напълно очарователен външен вид и също така има специални характеристики, които включват наличието на пикантен аромат в цветята, тяхното развитие в четките, едновременното цъфтеж на всички пъпки на храста и отлична слана съпротива. Хибридите на мускусната роза също са много привлекателни и издръжливи. Поразителен представител на този клас благородни растения е сортът Моцарт.

История на произхода

Моцарт се появява през 1927 г. и днес е един от най-популярните сортове в тази категория. Получено е чрез кръстосване на две разновидности: Робин Худ Мускус хибрид и Роте Pharisäer хибридна чайна роза. Отгледан от немския селекционер Петер Ламберт. През 1999 и 2000 г. мускусният хибрид е обявен за най-добър класически скраб от Американското общество на розите. През същия период в Съединените щати сортът получава награди от Обществото на Метрополитън Роуз (1999) и Тихоокеанския северозападен район (2000).

Описание на външния вид и характеристики

Моцарт принадлежи към изключителните сортове от групата на мускусната роза. Той образува енергичен, разтегнат храст с кокетна корона, достигаща височина 100-120 см. В диаметър размерът на многогодишно растение може да бъде най-много 2 метра. Издънките на розовия храст са прави, високи, листата са удължени, кожести, средно големи, тъмнозелени, с лъскава повърхност.

През топлия сезон на растението се появяват множество малки, заострени пъпки с тъмно розов оттенък. Те се събират в големи четки от 25-55 парчета и, когато се отворят, са с малки размери: само 3-4 см в диаметър. Цветът на нежните недвойни цветя на мускусния хибрид в началото на фазата на разтваряне е ярко розов с примес на черешови багрила и по-късно става по-светъл. Сърцевината на всяко цвете е снежнобяла, а тичинките са златисти. Между другото, именно те излъчват удивителен, свеж аромат с леки лимонови нотки. Пъпките се състоят от 4-8 листенца. Растението винаги цъфти обилно и продължително, до стабилни слани. Моцарт е многоцъфтящ сорт. Освен това през есента многогодишното растение е просто осеяно с цветни капачки, които остават дълго време на храста.

Сортът е много издръжлив. Листата му са невероятно устойчиви на бактериални и гъбични заболявания, а издънките не замръзват, когато температурата на въздуха спадне до -30 ° C през зимата. Цветовете на декоративното растение са устойчиви на валежи, не избледняват на слънце и не се пекат през летните жеги. Вярно е, че под въздействието на продължителни дъждове външният им вид може да се влоши поради летенето на тънки венчелистчета и увеличаването на риска от развитие на гъбично заболяване върху културата.

Отглеждане и грижи

Мястото за Моцарт трябва да бъде избрано, като се има предвид, че той се пече на слънце сутрин или вечер, а не в разгара на деня. Можете да засадите храст в ажурна полусянка. Максималното отворено пространство за поставяне на роза не е подходящо, тъй като, първо, листата на многогодишно растение в този случай неизбежно ще получат изгаряния, и, второ, красива германка ще стане жертва на течение, което не бива да се допуска. Също така е много нежелателно да избирате низината като място за засаждане на растение.

Що се отнася до почвата, идеалната почва за нашата героиня е плодородната черна почва. Ако използвате глинеста или обикновена градинска почва, наторете я първо с органични вещества, за да увеличите хранителната стойност. Уверете се, че нивото на подпочвените води в района, избран за засаждане на културата, е под 100 см. Обърнете внимание на киселинността на почвата - субстратът за хибрида трябва да е слабо кисел.

Грижата за ароматния хибрид е лесна. Поливането на растенията се извършва редовно, до два пъти седмично при горещо време и веднъж през същия период при умерено топло време. Културата определено се нуждае от хранене. Те са сезонни: през пролетта използват азотни торове, през лятото - фосфорно-калиеви концентрати.Без използването на превръзки е почти невъзможно да се постигне буен цъфтеж на декоративно многогодишно растение. Имайте предвид: през първата година от живота е по-добре да не оставяте растението да цъфти, за което през целия топъл сезон - до август - се отстраняват всички пъпки на храста. През последния летен месец на всяко стъбло на Моцарт остават по няколко цветя, което им дава възможност да се превърнат в плодове с пристигането на есента. Тази мярка насърчава доброто узряване и по-обилния цъфтеж на розата през следващата година.

Подрязването на Моцарт трябва да се извършва през пролетта и есента. Извършва се само за санитарни цели. Не забравяйте обаче, че мускусният хибрид не обича тежката резитба. Поради това растението може дори да умре. През лятото е важно навреме да премахнете избледнелите съцветия от храста, за да се даде възможност на мускусната красавица да цъфти почти без прекъсване.

Само културата, отглеждана в южния регион, не изисква подслон за зимата. Когато отглеждате декоративно многогодишно растение в средната лента и северните райони, храстът е изолиран непременно. Розата е напълно достатъчна за комфортно зимуване на смърчови клони. Основното нещо е да не забравите да изпръскате храста със суха почва след есенната резитба.

Случаи на употреба

Моцарт може да се поставя в единични и групови насаждения. В южните райони е позволено да се култивира като катереща се роза, която ще украси арка, пергола, беседка. В допълнение, културата не е забранено да расте като скраб. Декоративно многогодишно растение изглежда подходящо както под високи дървета с ажурна корона, така и на фона на високи вечнозелени растения. Мускусният хибрид изглежда свеж, естествен и красив в комбинация с миниатюрни иглолистни дървета, особено джудже сферични туи, чемшир, маломерни сортове хвойна, планински борове. Ако засадите подред храстите от прекрасен сорт, можете да получите приказно красив жив плет, който цъфти през целия летен сезон. Един храст ще привлече възхитени погледи, ако е поставен на предния вход на градина или къща. Други места, подходящи за този сорт: близо до фасадата на жилището, на фона на обекта. Едроцветните рози изглеждат страхотно на фона на очарователната красавица Моцарт. За многогодишно растение, отглеждано като сорт за катерене, хибридите от клематис и чай ще бъдат отлични съседи.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода